מפגש ענקים בבייג'ינג: אובמה ינסה להפיג המתיחות בין ארה"ב לסין
ועידת מנהיגי מדינות APEC נפתחת בצל שפל חסר תקדים ביחסי המעצמות. הנשיא האמריקאי ייפגש עם עמיתו הסיני שי ג'ינפינג, וישתדל להצניע את העובדה ששתי המדינות מנסות לגבש הסכמי סחר מתחרים
מנהיגי 21 מדינות APEC - הפורום לשיתוף פעולה כלכלי של מדינות אסיה והאוקיינוס השקט - יתכנסו מחר ומחרתיים בבייג'ינג בירת סין.
על חשיבות הוועידה עבור ממשלת סין עשויה להעיד ההוראה שהיא הוציאה במטרה להבטיח שהשמים מכוסי הערפיח של הבירה יהיו כחולים, לשם שינוי. כבר בשבוע שעבר הפסיקו המפעלים בבייג'ינג לפעול, ותנועת המכוניות צומצמה באופן משמעותי כדי להוריד את רמת זיהום האוויר ברחבי העיר.
- ממשלת סין מנסה להאיץ הצמיחה: אישרה מיזמי תשתית ב-113 מיליארד דולר
- כלכלן סיני בכיר: "הצמיחה ב-2015 תעמוד על 7%, הכי נמוכה מ-1990"
- סקר עולמי: סין מדורגת בין 3 המדינות הנחשקות ביותר עבור מהגרי עבודה
הוועידה, שמרכזת עניין גדל משנה לשנה עם נדידת מרכז הכובד של הכלכלה העולמית לאסיה, תיתן מסגרת גם לפגישה בין שני מנהיגי הכלכלות הגדולות בעולם: נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא סין שי ג'ינפינג.
מתיחות היא הנורמה החדשה
ברקע הפגישה בין שני הנשיאים יעמדו הניסיונות של מדינותיהם למשוך כמה שיותר מדינות לשותפויות סחר מתחרות. ארה"ב מנסה לגבש הסכם סחר שאותו היא מכנה "השותפות הטראנס־פסיפית" (TPP) שלפי חזונה אמור לכלול 12 מדינות מאסיה והאמריקות. מנגד, סין מנסה לגבש הסכם שאותו היא מכנה "השותפות הכלכלית האזורית המקיפה" ואמור לכלול מדינות בדרום־מזרח אסיה וכן את הודו, אוסטרליה וניו זילנד.
בניסיון להכשיר את הקרקע לקראת הפגישה הודיעה היום ארה"ב כי להערכתה, העבודה על ההסכם שאותו היא מנסה לגבש רחוקה מסיום, וכי לא צפויות כל הכרזות לגביו במהלך הוועידה.
מעבר לכך, העובדה כי שי, שמוביל קו שנתפס כלפי חוץ כסמכותני יותר מזה של קודמיו בתפקיד הנשיא, צפוי לכהן בתפקידו עוד שמונה שנים שבמהלכן תהפוך סין לכלכלה הגדולה בעולם על חשבונה של ארה"ב, והמפלה שנחל אובמה בבחירות אמצע הקדנציה שנערכו בשבוע שעבר, יכבידו גם הן על הפגישה.
אובמה ינצל את הפגישה כדי לנסות ולהפיג מעט את המתיחות בין שתי המדינות, שלפי גורמים בוושינגטון הגיעה לשיא חסר תקדים בקיץ האחרון. "מתח גבוה הפך לנורמה החדשה ביחסי ארה"ב וסין", אמר ל"פייננשל טיימס" מייקל גרין, לשעבר ראש דסק אסיה במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב. "האתגר של אובמה הוא להמשיך ולצבוע את היחסים ככאלו שבהם כולם מרוויחים, כשנקודות המפתח הן האינטרס הכלכלי וההתנהלות מול צפון קוריאה".
מתקפת חיוכים רוסית
נושא אחר שיעמוד ברקע הפגישה בין אובמה לשי הוא ההתקרבות בין סין לבין רוסיה, שחברה גם היא ב־APEC. מאז שארה"ב והאיחוד האירופי הטילו סנקציות על רוסיה בעקבות סיפוח חצי האי קרים לשטחה השנה, פתח נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ב"מתקפת חיוכים" במטרה להתקרב אל בייג'ינג. פוטין רשם הישג מסוים השנה, כשרוסיה חתמה על הסכם שבמסגרתו היא תמכור לסין גז טבעי בשווי של 400 מיליארד דולר למשך 30 שנה. נוסף על חשיבותו הכלכלית, ההסכם אותת, אולי, על היווצרותו של גוש שקורא תיגר על ההגמוניה של האיחוד האירופי וארה"ב.
לראיה, פוטין, שהגיע לבייג'ינג כבר אתמול, נפגש עם שי לאחר הגעתו, בפעם העשירית בשנתיים האחרונות.
המילים החמות של שי לאחר הפגישה עם נשיא רוסיה עשויות לצרום לאוזניו של אובמה. "דאגנו יחד לטפח את העץ של יחסי רוסיה־סין", אמר שי. "כעת הגיעה עת הקטיף, שבה נאסוף את הפירות של היחסים הללו".
שי התייחס למציאות הגיאו־פוליטית המשתנה ואמר ש"ללא קשר לשינויים, רוסיה וסין צריכות לדבוק יחד במטרה להעמיק את שיתוף הפעולה הפורה ביניהן".