התשובה של פוטין למערב: משיק את האיחוד הכלכלי האירו-אסייתי
ההסכם אמור להוות את משקל נגד לאיחוד האירופי על ידי הקמת סחר משותף במרחב הפוסט-סובייטי, עם בלרוס, ארמניה וקזחסטן. הרעיון לצרף את אוקראינה נגנז בתחילת השנה הקודמת, לאחר הדחתו של הנשיא ינוקוביץ'
ההסכם להקמת האיחוד הכלכלי האירו-אסייתי (EEU), אשר אמור להוות את משקל הנגד לאיחוד האירופי, נכנס אתמול לתוקף, עם תחילתה של השנה החדשה, כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית ריה נובוסטי. הארגון החדש יאגד תחתיו כ-170 מיליון איש ויתפרס על שטח של יותר מ-20 מיליון קמ"ר, פי חמישה יותר מהאיחוד האירופי.
- בתמורה לבשר וחיטה: רוסיה תחכיר מטוסי קרב לארגנטינה
- הסכם החלפת המטבע בין רוסיה לסין החל: יסחרו ללא תיווך של הדולר
- "המטבע הרוסי עלול להגיע לשפל של 120 רובל לדולר"
במסגרת ההסכם, המדינות התחייבו להבטיח תנועת חופשית של סחורות, עובדים, הון ושירותים בכל הטריטוריה של האיחוד בתחומי מפתח, כמו חקלאות, תחבורה, תעשייה ואנרגיה. בנוסף, יתבצע גם איחוד מכסים והיטלים שיקל על המסחר בין המדינות. בתוך כך, הצדדים גם התחייבו ליצור שוק משותף לתרופות ומכשור רפואי.
הקמתו של האיחוד אתמול מביאה לסיומה 5 שנים של עבודה, שבמסגרתה נחתמו שורה של הסכמים כלכליים בין המדינות. השלבים הסופיים של ההקמה התבצעו בשנה החולפת, כשנחתם הסכם משולש בין רוסיה, קזחסטן ובלרוס במאי, המשיכו בצירופה של ארמניה באוקטובר והסתיימו עם חתימתה של קירגיזסטן על ההסכם בדצמבר. הצירוף של החברה האחרונה באיחוד יסתיים מאוחר יותר השנה, לאחר אשרור ההסכם בממשלה.
בדומה לאיחוד האירופי, גם לאיחוד האירו-אסייתי יהיו מוסדות שיסייעו לו להוציא לפועל את מדיניותו ולאכוף את הנחיותיו. המטה הראשי יהיה במוסקבה, המרכז הפיננסי באסטנה בירת קזחסטן ואילו בית הדין יתמקם במינסק בירת בלרוס.
פוטין לא מסתיר כי מטרת האיחוד היא להתרחב מערבה, ולצרף מדינות ממזרח אירופה. רק לפני שנה, אוקראינה הייתה על הכוונת של פוטין שרצה לצרפה לאיחוד בקול תרועה. ואולם, החלטתו של נשיא אוקראינה דאז ינוקוביץ' להעדיף את האיחוד האירו-אסייתי על פני שיתוף פעולה עם האיחוד האירופי, הייתה הגורם המרכזי לפרוץ המהומות, שבסופן הוא הודח. בינתיים, נראה שהסיכויים לצירוף אוקראינה שואפים לאפס, לאחר שנבחרה בה ממשלה פרו-מערבית שחתמה על שורה של הסכמים עם האיחוד האירופי.
לצד אוקראינה, פוטין לטש עיניים גם אל עבר מולדובה, שבדומה לאוקראינה, מצויה בדילמה בין השפע של המערב ללחצים והאיומים של בת הברית ממזרח. נכון לעכשיו, חלומותיו של פוטין להרחיב את האיחוד מערבה נראים רחוקים מאוד, בייחוד על רקע צירופה של אחת ממדינות בריה"מ לשעבר, ליטא, לגוש היורו השבוע.
"הדיקטטור האחרון באירופה"
אם כל זה לא מספיק, גם בלרוס, אחת החברות המרכזיות באיחוד, הראתה סימני התנגדות למדיניותו של פוטין, לאחר שנשיאה הכל-יכול, אלכסנדר לוקשנקו, ביקר את מעורבותה של רוסיה במזרח אוקראינה ואף הבטיח החודש לנשיא אוקראינה, פורושנקו, כי יטפל בכל בקשה שיעלה בפניו "בתוך 24 שעות". לוקשנקו גם הודיע לאחר המפלה של הרובל, ב-16 בדצמבר, כי מדינתו תפסיק לסחור עם רוסיה ברובלים וכי כל מסחר בין שתי המדינות יתבסס על המטבע האמריקאי. ואולם, לוקשנקו מבין כי סיכוייו להתקרב לאיחוד האירופי שואפים לאפס, לאחר שהוא מחזיק בתואר המפוקפק "הדיקטטור האחרון באירופה".
רוסיה משיקה את האיחוד בצל המשבר הכלכלי הקשה שפוקד אותה בעקבות הצניחה במחירי הנפט, שנחתכו כמעט בחצי, והסנקציות הקשות שהשיתו האיחוד האירופי וארה"ב על המדינה. רוסיה, שמלקקת את פצעיה לאחר ששנת 2014 הייתה השנה הגרועה ביותר עבור הרובל מאז המשבר של 1998, רואה באיחוד חבל הצלה שביחד עם צעדים נוספים יסייע לה להחזיק את הראש מעל המים.