סעיף מיוחד בתקציב אובמה: "מאבק בתוקפנות הרוסית"
רוסיה היא המדינה היחידה שהוזכרה במסמך והוגדרה כיריבה שיש להקצות משאבים למאבק בה. ארה"ב צפויה לאשר אספקת נשק אמריקאי לאוקראינה, בניגוד לעמדה הקודמת של הממשל. בכיר רוסי: "ארה"ב מקדמת פתרון לסכסוך בדרכים אלימות"
השבוע פרסם ממשל אובמה את עיקרי התקציב של ארה"ב לשנת הכספים 2015–2016. לצד ההוצאות הרגילות שמפרט המסמך, שחלקן מועתקות מתקציבים קודמים, נוספה גם שורת תקציב שמוקדשת למאבק מול רוסיה.
- צניחת הרובל תפגע בהתרחבות מקדונלד'ס ברוסיה
- רוסיה חותכת במפתיע את הריבית ל-15%; הרובל צונח מול הדולר
- ברוסיה זועמים: הארכת הסנקציות נגדנו זו הכרזה על "מלחמה כלכלית"
תחת מטרת ה"שמירה על ביטחונם של אמריקאים בבית ובעולם", שלטובתה הקצה אובמה 560 מיליארד דולר, מופיע סעיף שכותרתו "מאבק בלחץ והפעולות התוקפניות של רוסיה לצד בני הברית האירופים שלנו".
על פי המסמך, ארה"ב תקצה 789 מיליון דולר לטובת סיוע פוליטי, כלכלי וגם צבאי למדינות נאט"ו ושותפותיה כדי להתמודד עם האיום הרוסי. כמו כן, ארה"ב תקצה 117 מיליון דולר לאוקראינה ו־51 מיליון דולר למולדובה וגיאורגיה לטובת שיפור יכולותיהן בתחום הצבאי, וכן לחיזוק הדמוקרטיה, הכלכלה והתשתיות האזרחיות ותמיכה במלחמה בשחיתות. נוסף על כך אוקראינה תזכה להקצאה של 275 מיליון דולר לטובת מתן ערבויות להלוואות של עד מיליארד דולר.
בין אבולה לדאעש
ההתייחסות לרוסיה בולטת במיוחד על רקע העובדה שהיא המדינה הריבונית היחידה שמוזכרת במסמך תחת סעיף הביטחון, פרט לארגון דאעש שקיבל אף הוא סעיף משלו בתקציב ושלטובת המאבק בו הוקצה כ־14 מיליארד דולר.
קיומו של סעיף כזה בתקציבה העתידי של ארה"ב הרגיז מאוד את הרוסים. "תמוה שנשיא ארה"ב מונה את רוסיה בין האיומים על שלום העולם, לצד נגיף האבולה וגורמי הטרור העולמי", אמר דוברו של הנשיא פוטין יורי אושקוב בהצהרה לסוכנות הידיעות הרוסית טאס.
ואולם, עוד בטרם אישורה של הצעת התקציב נראה שהפנטגון כבר מתחיל לפעול ברוח הדברים. היום נחשף כי ארה"ב שוקלת לחמש את צבא אוקראינה במערכת טילי נ"ט מסוג ג'אוולין לטובת "הרתעת הבדלנים הפרו־רוסים מלנקוט מעשי תוקפנות נוספים" - כך לפי דברים שאמרו גורמים בכירים אמריקאים לעיתון "הוול סטריט ג'ורנל".
מאז תחילתה של הלחימה בין צבא אוקראינה לבדלנים הפרו־רוסים במזרח אוקראינה, סיפקה ארה"ב לאוקראינים ציוד לחימה נלווה כמו משקפות, תחבושות ושקיות חימום, אך לא כלי נשק למטרות הרג.
ההצעה לחמש את הכוחות האוקראיניים בנשק אמריקאי הועלתה כמה פעמים על ידי גורמים בפנטגון מאז אפריל אשתקד, אך היא נתקלה בחומת התנגדות של הבית הלבן. בראיון לתוכניתו של פאריד זכרייה ברשת CNN בשבוע שעבר, חזר הנשיא אובמה על עמדה זו ואמר כי יש לתת הזדמנות נוספת לסנקציות.
ואולם, בשבוע האחרון נראה שהחומה מתחילה להיסדק. "על אובמה מופעלים לחצים הולכים וגוברים לסייע יותר למאמצי הלחימה האוקראיניים", אמר בכיר במכון ללימודי רוסיה במרכז הבינלאומי על שם וודרו ווילסון בוושינגטון, פרופסור וויליאם פומרנץ. "אין ויכוח על האפקטיביות של הלחץ שגורמות הסנקציות, אך יש מי שדורש לעשות יותר מזה", הוא הוסיף.
הולכים להסלמה
מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי צפוי לנחות בקייב מחר כדי לדון בנושא עם עמיתיו האוקראינים. על פי הציפיות, בשיחות אלה ארה"ב צפויה לסכם עם אוקראינה את פרטי אספקת הנשק.
"אם החלטה כזו תתקבל, זה עלול להסלים את המצב", אמר היום יו"ר ועדת החוץ של הבית העליון של הפרלמנט הרוסי, קוסטנטין קוסאצ'ב, בראיון לטאס. "משמעות הדבר שארה"ב מתייצבת לצד קייב במסלול של פתרון הסכסוך בדרכים אלימות", הוא הזהיר.
בתוך כך, מנהיג הבדלנים הפרו־רוסים במזרח אוקראינה, אדוארד בסורין, כינס מסיבת עיתונאים שבה הציג כלי נשק מערביים שנתפסו לכאורה בידיהם של חיילי צבא אוקראינה. לטענתם של הבדלנים, ארה"ב ובנות בריתה מחמשות את צבא אוקראינה זה זמן רב באופן סמוי. בסוף השבוע האחרון התפוצצו השיחות להפסקת אש שנערכו במינסק, בירת בלארוס, לאחר שכל צד האשים את הצד השני בהסלמת המצב.
פסגה בארבע עיניים בחדר הסגלגל
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל תקיים בשבוע הבא ביקור בן שלושה ימים בוושינגטון ובאוטווה לשיחות עם אובמה ועם ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר.
הבית הלבן אישר כי אובמה יארח את מרקל ב־9 בפברואר בחדר הסגלגל. "הביקור מדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין ארה"ב לגרמניה בנושאים גלובליים", כך בהודעה רשמית של הבית הלבן.במהלך פגישתם צפויים אובמה ומרקל לדון בפסגת מדינות ה־G7 שתתקיים בבווריה ביוני הקרוב. כן ידונו המנהיגים במשבר המסלים באוקראינה, ביחסי המערב עם רוסיה, במאבק במדינה האסלאמית ובנושאי מדיניות כלכלית ושינויי האקלים.
במהלך ביקורה בוושינגטון תיפגש מרקל עם בכירים במערכת הפוליטית ועם אנשי עסקים מובילים כדי לדון עמם בכלכלה הגלובלית. ניסיונות לקדם את הסכם הסחר הטרנס־אטלנטי יהיו גם הם על סדר יומה במהלך מסעה לצפון אמריקה. אתמול בבריסל פתחו ארה"ב והאיחוד האירופי בסבב שמיני של שיחות לגבי הסכם הסחר, אשר אחרי כמעט שנתיים של דיונים לא מצליח להתרומם.גם עתידה של יוון הכורעת תחת נטל חוב יעמוד במרכז השיח בין שני המנהיגים.
אובמה ומרקל שוחחו בטלפון בשבוע שעבר על חששותיהם סביב התגברות האלימות באוקראינה, זאת לאחר שבדלנים ביצעו כמה תקיפות לאורך הגבול הרוסי.