השוחד בברזיל: לחץ שקט על הממשלה להגיע להסכם בפרשת פטרובראס
לפי דיווח ב-CNN, חברות המעורבות בשערוריית השוחד שמסעירה את הכלכלה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית מפעילות לחץ על גורמי ממשל ועל מערכת המשפט כדי להגיע להסכם בהקדם. "חייבת להיות דרך שבה נוכל לומר 'טעינו' מבלי להרוס את עצמנו ואחרים"
מספר חברות המעורבות בשערוריית השוחד הגדולה בחברת הנפט הממשלתית פטרובראס, מפעילות לחץ שקט על ממשלת ברזיל ומערכת המשפט הברזילאית כדי להגיע "להסכם כולל", כדי למזער את הנזק מהשלכותיה של הפרשה. כך אמרו גורמים המקורבים לעניין ל-CNBC.
- חשד: רולס רויס שיחדה בכירים בענקית האנרגיה פטרובראס בתמורה לחוזים
- חקירה פלילית נגד חברת פטרובראס מברזיל בחשד לקבלת שוחד
- ברזיל: הנשיאה הטילה וטו על חבילת הסיוע לכדורגל המקומי
החברות המדוברות מואשמות על-ידי התובע ששילמו מיליארדי דולרים בשוחד באמצעות חוזים שקשרו עם פטרובאס. הן מודאגות מהאפשרות שהחקירה תהיה מקיפה מידי ותשתרע על פני כמה שנים. תרחיש כזה עלול לגרום להן נזק אדיר בשורה התחתונה ולנזק לכלכלתה של ברזיל.
אמנם החברות לא מנסות להתחמק מעונש, אולם הן מפעילות לחץ על שופטים ועל גורמים רשמיים בממשלתה של דילמה רוסף. לחץ זה, המופעל לעיתים באמצעות מתווך או בפגישות רשמיות, נועד להגיע להסכם על קנסות סופיים ומיידיים, אמרו הגורמים. "חייבת להיות דרך שבה נוכל לומר 'טעינו' מבלי להרוס את עצמנו ואחרים", אמר גורם מאחת החברות.
ישנם חילוקי דעות ביו החברות לבין עצמן ובין החברות לבין בעלי המניות שלהן לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר. הגורמים אמרו כי מספר הצעות הוגשו לגורמים רשמיים ובהן: מעורבות פעילה יותר של הממשלה במציאת הסכם, החלת חוקים נוקשים יותר לגבי האופן שבו המשטרה והתובעים עוצרים וחוקרים חשודים המעורבים בפרשה, שינויים נרחבים מצד רוסף לגבי אופן ניהולה של פטרובראס כדי להשיב את האמון בכלכלתה של ברזיל ולפוגג את הזעם הציבורי. החברות טרם ציינו בפומבי מהם העונשים שיש להטיל לדעתן על האשמים בשחיתות.
על פי התובעים הפדראליים, כ-23 חברות העבירו תשלומי יתר בקביעות לפטרובראס מ-2004 ועד 2014. העודף הועבר למנהלים בכירים בחברת הנפט וכן לפוליטיקאים, כולל חברים במפלגת העובדים של רוסף. בין החברות המואשמות ישנן כמה חברות מובילות בברזיל כגון OAS ,Odebrecht ו-Andrade Gutierrez. שלושתן הכחישו כל מעורבות בשחיתות. 26 מנהלים בכירים משלוש חברות קבלניות של פטרובראס נעצרו והם מואשמים בהלבנת הון.
נשיאת ברזיל: לא הייתי מודעת לשחיתות
רוסף אומרת כי לא הייתה מודעת לשחיתות בפטרובראס ועד כה הפגינה נכונות מועטה להתערב בפרשה בטענה כי יש לכבד את עצמאותה של מערכת המשפט. השערורייה טלטלה את הכלכלה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית. רוסף סובלת משיעור הפופולריות הנמוך ביותר אי פעם וכמה מיריביה החלו לשוחח על אפשרות להדיחה.
מניותיה של פטרובראס צנחו ב-55% מאז ספטמבר מה שמגלח קרוב ל-50 מיליארד דולר משווי השוק של החברה. ההשלכות הכלכליות מהפרשה כגון עיכוב בפרויקטים להקמה ולשיפור תשתיות עלולה לדחוף את ברזיל את תוך המיתון השני שלה.