פוטין: עמותות בשליטת ממשלות זרות מנסות להפיל אותי
נשיא רוסיה טוען כי ארגוני ביון של מדינות ברית נאט"ו זוממים להפיל את שלטונו לטובת מינוי שלטון נוח יותר עבור המערב. האופן: שימוש בארגוני זכויות אדם וארגוני אופוזיציה כדי להחליש את כוחו בבחירות הקרובות לפרלמנט ולנשיאות
האם מדינות ברית נאט"ו מנסות לסיים את שלטונו של פוטין דרך הטיית הבחירות? זו הטענה שהשמיע השבוע נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. "ארגוני ביון מערביים לא חדלים מניסיונותיהם להשתמש בארגונים בלתי-ממשלתיים והתאגדויות פוליטיות כדי להוציא לפועל את תכניותיהם", אמר אתמול (ה') פוטין בכנס של הוועד המנהל של ארגון הביון הפנימי של רוסיה FSB, שירש את ה-KGB הידוע לשמצה - כך לפי סוכנות הידיעות הרוסית טאס.
לדבריו, מטרתם של מאמצים אלה היא להביא לסיום שלטונו ברוסיה. "ארגוני הביון עושים שימוש בארגוני זכויות אדם והתאגדויות פוליטיות מקומיות לטובת ערעור המצב הפוליטי במדינה".
- פוטין על היעלמותו: "ללא שמועות, העולם היה מקום משעמם"
- מברק אובמה ועד בנימין נתניהו: כמה מרוויחים מנהיגי העולם?
- יעזור לכלכלה? פוטין הורה על קיצוץ של 10% בשכר בכירי הממשל
לדבריו של פוטין, הוא מחזיק בהוכחות לכך שהקשר הזה נועד כדי להגביר את כוחן של מפלגות האופוזיציה וארגונים ליברליים בבחירות הקרובות לפרלמנט ולנשיאות, שייערכו ב-2016 ו-2018, בהתאמה.
ביקורת? לא מתנגד
פוטין הציג בנאומו דו"ח שכלל סיכום פעילות של מחלקת הריגול הנגדי ב-FSB, שחשף ב-2014 לבדה 52 עובדים רשמיים של ארגוני ביון מערביים ועוד 290 סוכנים מקומיים שגוייסו על ידי סוכנויות אלה.
פוטין ציין כי אין לו התנגדות לקיומה של ביקורת מצד האופוזיציה, ואף אמר כי הממשל שלו פתוח לשמוע ממנה הצעות. "אמרתי מספר פעמים שאנחנו מוכנים לנהל דיאלוג עם האופוזיציה ואף מוכנים ליצור יחסי שותפות במובן הרחב ביותר עם ארגוני החברה האזרחית, גם אם הם משמיעים דברי ביקורת", הכריז הנשיא.
ואולם, הוא תקף בחריפות את מה שכינה התערבות גסה בענייניה הפנימיים של רוסיה. "עם אלה שעובדים כשכירי חרב כדי לייצג אינטרסים של ממשלות זרות, במקום להילחם על האינטרסים של העם שלהם, לא יהיה דיאלוג". פוטין ציין כי הרשויות ברוסיה ימשיכו לעקוב אחרי כסף זר, שזורם ממדינות המערב לארגונים אלה.
פוטין התייחס בדבריו למשבר הפוליטי שבו מצויה רוסיה וציין כי הדברים קשורים האחד בשני. "המערב מנצל את המשבר הפנימי באוקראינה שאותו הוא יצר בעצמו כדי לנגח את רוסיה דרך בידוד בינלאומי והחלשתה במישור הכלכלי". לדבריו, הסנקציות והלחץ הכלכלי משתלבות ביחד עם הפעילות של ארגוני האופוזיציה הממומנים כדי ליצור אפקט שנועד לערער את היציבות השלטונית ברוסיה.
פוטין הכריז כי אף אחד לא יכול לאיים וללחוץ על רוסיה. "לכל האיומים החיצוניים והפנימיים, המאיימים על הביטחון הלאומי שלנו, יש לנו תמיד תשובה חדה וברורה", אמר נחרצות.
בסוף 2016, צפויות להתקיים הבחירות לבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, הדומה. בבחירות אלה, צפויה לנצח ברוב גדול מפלגתו של פוטין, "ידינייה רוסיה", רוסיה המאוחדת. ואילו שנתיים מאוחר יותר, צפויות להתקיים הבחירות לנשיאות, שבהן יתמודד פוטין על כהונה נוספת ואחרונה (בהתאם לתנאים הנוכחיים של החוקה הרוסית). פוטין סרב בעבר להצהיר כי יתמודד, ואף אמר השבוע כי ”לא מובטח כי אני אהיה הנשיא בקדנציה הבאה". ואולם, על פי הערכות מדובר באמירה "לפרוטוקול", ולא בהצהרת כוונות של ממש.
המזכיר הכללי של נאט"ו, יינס סטולטנברג, התייחס אתמול להאשמות של נשיא רוסיה ודחה אותן על הסף. "זו דוגמא נוספת לתעמולה שבה משתמש הממשל במוסקבה לטובת מטרותיו", אמר סטולטנברג לערוץ הרדיו "וויס אוף אמריקה". לדבריו, נאט"ו מגיבה לתוקפנות הרוסית באוקראינה ומנסה לקדם שלום, בעוד שרוסיה מנסה לקדם מלחמה".