$
כלכלה ומדיניות

חשדות להלבנת הון מאיימים למוטט את נסיכות הבנקים אנדורה

מנכ"ל בנק מקומי נעצר בחשד לקבלת שוחד, אחרי שמשרד האוצר האמריקאי טען כי הבנק הפך לכלי שרת בידי מלביני הון. עוד מעורבים בדרמה: מבוקש של ה־FBI ופושע רוסי

שירות כלכליסט 19:3429.03.15

אנדורה, הנסיכות הזעירה למרגלות הרי הפירנאים בגבול שבין צרפת לספרד, מוזכרת בדרך כלל בהקשר של תיירות סקי וקניות פטורות ממס. ואולם בחודש האחרון נקשר שמה בפרשת הלבנת הון ושחיתות חמורה העלולה לגרום לקריסת המערכת הבנקאית בנסיכות — כך לפי עיתון "הטלגרף" הבריטי.

 

בשבועות האחרונים חווה אנדורה דרמה של ממש. מדי כמה ימים מוצא עצמו בנקאי אחר בחקירה או במעצר, חשבונות בנק מוקפאים והממשלה מנסה לשכנע את הממשל האמריקאי ואת האיחוד האירופי שלא מדובר בתופעה.

 

הדרמה החלה להתגלגל ב־10 במרץ כאשר הרשות לחקירות פליליות של משרד האוצר האמריקאי האשימה את בנק פריבאדה דה אנדורה, הרביעי בגודלו בנסיכות, בהלבנת הון. לטענת הרשות, שלושה מנהלים בכירים בבנק קיבלו שוחד כדי לאפשר לארגוני פשיעה מרוסיה, ונצואלה וסין להלבין את כספם באנדורה.

 

אנדורה אנדורה צילום: שאטרסטוק

לדברי גורם בכיר, הפרשה נובעת משילוב של "מנהלים בכירים מושחתים ורגולציה רופפת שהפכו את הבנק לכלי שרת בידי מלביני הון".

 

ביום שישי נעצר ונחקר מנכ"ל הבנק ז'ואן פאו מיקל, היושב כעת בבית המעצר היחיד של הנסיכות, המסוגל לאכלס 145 עצירים. דמות בולטת נוספת בחקירה הוא אנדרי פטרוב, רוסי שהיגר לספרד ופעל בשנים 2011–2013 כשגריר הלבנות ההון של ארגוני הפשיעה ברוסיה — כך לפי העיתון הרוסי "רוסטלגרף". פטרוב נעצר ב־2013 בחשד להלבנת הון בהיקף של 56 מיליון יורו. אדם נוסף ששמו נקשר לפרשה הוא סמיון מוגילביץ', הנמצא ברשימת עשרת המבוקשים ביותר של ה־FBI האמריקאי.

 

ממשלת אנדורה פעלה מהר וכבר ביום המחרת פיטרה את צמרת ההנהלה של הבנק. בהמשך, הרשויות מינו מנהלים חדשים, הקפיאו את חשבונות החשודים והגבילו את משיכת המזומנים לכלל הלקוחות ל־2,500 יורו בשבוע כדי למנוע בריחת הון.

 

באנדורה, שבה מתגוררים 70 אלף תושבים בלבד, פועלים חמישה בנקים שנמצאים בבעלות משפחות עשירות ועוסקים בעיקר בבנקאות פרטית ללקוחות מיוחסים. אף שהנסיכות אינה חברה באיחוד האירופי, היורו משמש אותה כמטבע לא רשמי.

 

החשש הגדול עתה הוא מפני התמוטטות של המערכת הבנקאית המהווה חמישית מהתל"ג של הנסיכות ואשר היקף נכסיה מוערך בפי 17 מגודלה של הכלכלה המקומית. במקרה של היעדר נזילות כתוצאה ממשיכת מזומנים או חילוט כספים על ידי גורמי המשפט, אנדורה לא תוכל לחלץ את הבנקים שלה והם פשוט יקרסו.

 

בשבוע שעבר החשש הזה אכן התממש כאשר אחד הבנקים הקטנים, שפעל כזיכיון של בנקו מדריד הספרדי, קרס ונסגר. לחששות אלה יש כבר השלכות מעשיות בשטח, כמו למשל הורדת דירוג האשראי של אנדורה על ידי סוכנות S&P ל־BBB מ־+BBB. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x