הלייבור והשמרנים ראש בראש: הבחירות שיכריעו את עתיד בריטניה באיחוד יצאו לדרך
הבחירות לפרלמנט שיתקיימו ב־7 במאי צפויות להיות המפתיעות והגורליות זה עשרות שנים. מסתמן: קרב צמוד בין ראש הממשלה המכהן למנהיג מפלגת הלייבור אד מיליבנד. קמרון: "תנו לי לסיים את העבודה"
- ממשלת בריטניה דורשת תשובות מבעלי הון רוסים: מאיפה הכסף?
- האינפלציה בבריטניה ירדה ל-0%, לראשונה זה 35 שנה
- טרנד בריאותי בבריטניה: בקבוקי יין במנות אישיות
במהלך הטקס ביקש קמרון מהמלכה לאשר את פיזור הפרלמנט, ובכך הביא לסיומה תקופה בת חמש שנים של ממשלת אחדות, שהיתה מורכבת מהמפלגה השמרנית בראשותו והמפלגה הליברל־דמוקרטית מהשמאל־מרכז. קמרון המשיך משם ללשכתו בדאונינג 10 והודיע במסיבת עיתונאים כי הוא מבקש להמשיך לכהונה נוספת על מנת "לסיים את העבודה". קמרון ציין גם כי הציבור יצטרך להכריע באופן ברור בין "אחריות כלכלית לכאוס".
מול השמרנים ניצבת מפלגת הלייבור בהנהגתו של אד מיליבנד. הסקרים מצביעים על פער אפסי בין שתי המפלגות, וככל הנראה צפוי קרב צמוד מאוד עד הרגע האחרון. מצב זה גורם לכך שאף מפלגה לא תוכל למשול לבדה, וראש הממשלה הבא יצטרך כנראה להכריע בין ממשלת מיעוט לממשלת אחדות. המדדים הכלכליים של בריטניה, שיצאה השנה מהמשבר הכלכלי העמוק ביותר שחוותה מאז מלחמת העולם השנייה, הם חיוביים למדי, עם קצב צמיחה מהגבוהים בעולם המערבי ואינפלציה שהגיעה החודש ל־0%. ואולם, בריטים רבים אינם מרוצים ממצבם הכלכלי וטוענים כי הצמיחה לא מחלחלת מטה.
הלייבור, שדוגלת בהגדלת ההוצאה הציבורית, מציעה להעשיר את קופת האוצר, בין היתר, על ידי הגדלת שיעור מס הכנסה ל־50% והטלת מס אחוזות על בתים ששוויים יותר מ־2 מיליון ליש"ט. השמרנים, מנגד, מציעים להפחית את נטל המסים ולבטל את מס הירושה המוטל כעת על נכסים ששוויים פחות ממיליון ליש"ט.
האם תתנתק בריטניה מהאיחוד האירופי?
אחד הנושאים שיעמדו במרכזה של מערכת הבחירות הוא חברותה של בריטניה באיחוד האירופי, שלטענת רבים הפכה מנכס לנטל. המשמעות של ניתוק בריטי מכוח הסחר הגדול בעולם היא לא פחות מדרמטית, במיוחד עבור המגזר הבנקאי הענף של בריטניה. במקביל, תומכי העצמאות הסקוטית כבר הכריזו כי אם בריטניה אכן תעזוב את האיחוד, הם ידרשו לקיים משאל עם נוסף על עתידם בממלכה המאוחדת.
קמרון הבטיח כי אם ייבחר שוב, הוא יעמיד את נושא הפרישה למשאל עם עד סוף 2017. מיליבנד, מנגד, טען כי מדובר במהלך המציב "סכנה ברורה ומיידית".
נושא טעון נוסף שיעלה לדיון במערכת הבחירות היא מדיניות ההגירה בבריטניה. שתי המפלגות מסכימות כי יש צורך לצמצם את ממדי ההגירה, והוויכוח מתנהל עתה על הדרך שבה יש לעשות זאת. לעומת קמרון שמציע תקופת המתנה של ארבע שנים עד שמהגר יהיה זכאי לקצבאות והטבות שונות, הלייבור מציעים להגביר את הפיקוח על כניסת מהגרים.
המגזר הפיננסי במלכוד
מי שצפויים לעקוב בדאגה אחרי הסקרים לקראת הבחירות בבריטניה הם הבנקאים, המצויים הפעם במלכוד. מחד, מרביתם תומכים במפלגה השמרנית, משום שבמקרה של ניצחון ללייבור, הם צפויים לשלם הרבה יותר מסים על חבילות השכר שלהם, כולל הבונוסים.
מאידך, ניצחון לקמרון עלול להוביל ליציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי. צעד כזה יגרום לנזק רב למערכת הבנקאית של בריטניה, שמשמשת כיום כמרכז הפיננסי של אירופה.
מרביתם של הבנקאים מעדיפים להסתכן בהשלכות האפשריות של יציאתה של בריטניה מהאיחוד על פני ההשלכות הוודאיות של שלטון הלייבור. "מיליבנד עלול להיות גרוע בהרבה (מקמרון). אם הם יעבירו את מס הבונוסים, לא יישארו פה בנקאים", אמר בנקאי בריטי בשיחה עם רויטרס. מיליבנד התחנך על ברכי ראש הממשלה לשעבר טוני בלייר, שבשיתוף עם שר האוצר דאז גורדון בראון זכורים לרעה בשל מהלכים שפגעו באינטרסים של המערכת הפיננסית.