לגארד מזהירה את יוון: "לא נאפשר לדלג על תשלום לנושים"
יו"ר קרן המטבע: "מעולם לא קרה שכלכלה מפותחת ביקשה לדחות תשלום"; ראש הממשלה היווני ציפרס "אופטימי" בנוגע לאפשרות שמדינתו תשיג הסכם עם הנושים שלה עד סוף אפריל
- דיווח: "יוון מתכוננת לנקוט בצעד הדרמטי ולהכריז על חדלות פירעון"
- תג המחיר של יוון: דורשת מגרמניה 279 מיליארד יורו פיצויים על הכיבוש הנאצי
- קריאות ביוון: אם המשבר לא ייפתר צריך ללכת לבחירות
איום חדלות הפירעון היווני נחשב לאחד הסיכונים לתחזית הכלכלית העולמית. שר האוצר היווני יאניס ורופקיס הצביע ביום חמישי על המחויבות למציאת פשרה שתאפשר להחיות את הכלכלה היוונית. "המשא ומתן חייב להצליח", הדגיש, והוסיף כי יוון אינה "שוקלת" את האפשרות לעזוב את גוש היורו. "הממשלה שלנו רוצה יותר מכולם להביא את המשא ומתן הזה לסיום מוצלח", אמר ורופקיס בנאום במכון ברוקינגס. "אנחנו נתפשר ונתפשר ונתפשר כדי להשיג הסכם מהיר, אך לא ניתן שיפגעו בנו". ורופקיס ולגארד נפגשו אתמול (חמישי).
בתוך כך, ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס "אופטימי ביותר" בנוגע לסיכוי שהממשלה שלו תשיג הסכם עם הנושים שלה עד סוף החודש הנוכחי, זאת על אף המחלוקות סביב נושאים כמו פנסיה ורפורמות בשוק העבודה.
בהצהרה שפרסם ציפרס טען כי מאז החלו השיחות עם נושים הושגה הסכמה על חלק מהנושאים, בהם מדיניות המסים, המלחמה בשחיתות וחלוקת נטל המס כך שהעשירים ישלמו יותר. ואולם הוא הודה כי נותרו ארבעה נושאי מחלוקת עיקריים: חוקי העבודה, רפורמות במערכת הפנסיה, העלאת שיעור המע"מ והפרטות – נושא שהוא מכנה "פיתוח נכסי מדינה" ולא מכירת נכסים.
עם זאת, בשבוע האחרון גברו הקולות בקרב האירופיים שטענו כי לא ניתן יהיה להשיג הסכם בשבוע הבא וכי יוון מסתכנת בחדלות פירעון על החובות שלה. שר האוצר של גרמניה, וולפגנג שוויבלה, אף טען ביום רביעי כי "לאף אחד אין מושג" כיצד ניתן יהיה להגיע להסכם. ביום שישי הבא מתוכננת להתקיים בריגה פגישה של שרי האוצר של גוש היורו, אך דבריו של שוויבלה מצביעים על כך שקרוב לוודאי שלא תושג פריצת דרך בפגישה זו.
"על אף ריבוי הקולות וההצהרות הלחוצות בימים האחרונים מהצד השני, אני נותר אופטימי ביותר שיושג הסכם עד סוף החודש", אמר ציפרס לסוכנות החדשות רויטרס. "זאת מכיוון שאני יודע שאירופה למדה לחיות עם חוסר הסכמה, לאחד בין החלקים שלה ולהתקדם".
עוד הוסיף כי הוא בטוח שאירופה לא "תבחר בנתיב של שוחד פיננסי לא מוסרי ואכזרי", אלא תעדיף "את הנתיב של גישור הפערים ויציבות". ציפרס הכחיש גם את הדיווח השבוע ב"פיננשל טיימס" לפיו יוון ביקשה מקרן המטבע הבינלאומית דחייה בתשלום הלוואה.
ציפרס האשים כי המבוי הסתום בשיחות נובע מ"חוסר הסכמה פוליטי", ואינו קשור לנושאים טכניים, זאת בניגוד להאשמות כי ביוון לא מספקים את הפרטים והנתונים על הרפורמות כמתבקש. "הממשלה היוונית עובדת קשה על כל האפסקטים של המשא ומתן בבריסל ובאתונה, על מנת להשיג פתרון שיטיב עם שני הצדדים, פשרה מכובדת עם השותפות שלנו", סיכם.