התקווה החדשה של כלכלת הודו: אוצרות הזהב של המקדשים ההינדיים
מקדשים הינדיים מחזיקים בחדרים נעולים כ־22 אלף טונות זהב, פי שלושה כמעט מעתודות הזהב של הממשל האמריקאי. ראש הממשלה נרנדרה מודי ינסה לשכנע אותם להפקיד את האוצר בבנקים כדי לאושש את מאזן הסחר ההודי
המקדשים ההינדיים מחזיקים ברוב רובו של הזהב - כ־22 אלף טונות - המצוי בידיים פרטיות בהודו, אשר שוויו טריליון דולר. כך לפי הערכת מועצת הזהב העולמית. "הטלגרף" הבריטי מדווח עתה כי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מעוניין לרתום את עתודות הזהב העצומות הללו לרווחת כלכלת המדינה, וישיק בקרוב תוכנית שבמסגרתה המקדשים יעבירו אותו לפיקדון הבנקים.
- "אירופה נדחקת לשוליים. המאה הזו שייכת לאסיה"
- סדר עולמי חדש - אלו יהיו הכלכלות הגדולות בעולם בשנת 2030
- עוקפת את סין בסיבוב: הפיתוח הטכנולוגי בהודו שובר שיאים
הזהב המוחזק במקדשים הללו הוא בעיקרו מטבעות ותכשיטי כלולות המוצעים למכירה פומבית ונרכשים בידי מאמינים. כך, למשל, ב־2011 נחשף כי מקדש בדרום הודו הסתיר זהב בשווי כ־22 מיליארד דולר בחדרים נעולים שורצי נחשים. לפי הערכות, במקדש אחר בהודו מוחזק זהב ששוויו עולה על שווי אוצרות הוותיקן.
במסגרת תוכניתו של מודי יופקד הזהב, או לפחות חלקו, בבנקים ויניב ריבית עבור המקדשים. באופן זה הוא מקווה לשפר את מאזן הסחר של הודו, שהיא מיבואניות הזהב הגדולות בעולם. לדבריו של שר האוצר ארון ג'ייטלי בנאום התקציב בחודש פברואר, רוב הזהב הזה אינו נסחר. בניגוד לכמויות הזהב העצומות שבידי המקדשים, ממשלת הודו מחזיקה ב־550 טונות בלבד, מספר 11 בדירוג העתודות העולמי. הממשל הפדרלי בארה"ב מחזיק בעתודות הזהב הגדולות בעולם - 8,133 טונות. לפי נתונים רשמיים, הזהב נמצא במקום השני אחרי הנפט ברשימת הסחורות המיובאות להודו, המייבאת כמעט 1,000 טונות בשנה.
פגיעה ברגשות המאמינים
התוכנית הזאת מעוררת כמובן הסתייגות בקרב ההודים חובבי הזהב. "אם המקדשים יאפשרו לממשלה להתיך את תכשיטי הזהב שתורמים להם המאמינים, זה עלול לפגוע ברגשותיהם הדתיים", כך לפי גנאננסקאר תיאגאראג'אן, מנהל שירות ייעוץ הסחורות קומטרנדז, שבסיסו במומבאי. לדבריו, היקף מנחות הזהב עלול להתכווץ בעקבות זאת.
"התכשיטים שייכים לאלוהים. למה שהממשלה תתיך את זה?", אמר ל"טלגרף" איש עסקים שביקר במקדש. "באמצעות המכירות הפומביות של התכשיטים האלה הם עוברים בין המאמינים", ציין.
חולשתם של ההודים לזהב היא עתיקת יומין, ומקורה בטקסים וופסטיבלים של תשורות ומנחות זהב. בחתונתן כלות עוטות שפע של תכשיטי זהב, ונדוניות זהב הן מחווה מסורתית מקובלת שדנה משפחות עניות לחסוך לשם כך כל חייהן.
כמה מקדשים כבר הפקידו כמויות קטנות מהזהב שלהם בבנקים. בארבע השנים האחרונות אחד המקדשים העשירים בהודו, במדינה אנדרה פראדש, הפקיד יותר מ־5 טונות של זהב בבנק במסגרת תוכנית "זהב תמורות זהב", שבמסגרתה הזהב מותך ומוחזק בבנק והריבית מועברת למקדש גם כן בצורה של זהב. "אנחנו מקבלים ריבית לא במזומן, כי אם בזהב", אמר יועץ פיננסי למקדש, או בלאג'י. "אם המאמינים היו מתנגדים לכך, לא היינו יכולים לעשות זאת", ציין.
מימון פרויקטי צדקה
הכסף שמניבות המכירות הפומביות של הזהב שמתקיימות במקדשים מסייע במימון פרויקטי צדקה. במקדש במומבאי, למשל, נמכרו באחרונה במכירה פומבית 352 פריטי זהב בשווי כולל של כ־130 אלף דולר ו־179 פריטי תכשיטים שהכניסו לקופתו 82 אלף דולר.
לפי דובר מטעם המקדש, הם ימתינו לראות איזו ריבית תציע הממשלה לפני שיחליטו אם להשתתף בתוכנית הזהב החדשה.