$
חברה וסביבה

מלך סעודיה יילחם בנפט הזול ובדאעש עם הנהגה צעירה

צניחה בהכנסות מנפט ולצדה איומים כמו דאעש ואיראן מאיימים לערער את יציבותה של סעודיה. כדי להתמודד עם האתגרים, המלך החדש שינה את סדרי הירושה של כס המלוכה ומינה לתפקידי מפתח שורה של צעירים המקורבים לו

דורון פסקין 22:5317.05.15

את מה שמתרחש בסעודיה מאז מותו של המלך עבדאללה בתחילת השנה, אפשר לתאר רק כדרמה. המלך הנוכחי סלמאן, כמעט בן 80, החל, בעצת יועציו, להרחיק את מקורביו של המלך הקודם מעמדות מפתח והזרים דם חדש וצעיר למערכת השלטונית של אחת המדינות השמרניות בעולם. 

לשיא הגיע התהליך עם הדחת יורש העצר, הנסיך מוקרין, ומינוי אחיינו של המלך, הנסיך נאיף, ליורש העצר החדש. משמעותי לא פחות הוא מינויו של בנו של המלך, הנסיך מוחמד, לשני בתור לרשת את כס המלוכה אחרי נאיף. מוחמד (34) מכהן כשר ההגנה של סעודיה והפך לכוכב תקשורת, כאשר הממלכה פתחה במבצע צבאי נגד המיליציה הפרו־איראנית בתימן (החות'ים) בסוף מרץ.

 

מלך ערב הסעודית סלמן בין עבדול עזיז עם ברק אובמה מלך ערב הסעודית סלמן בין עבדול עזיז עם ברק אובמה צילום: אי פי איי

 

צעד מהפכני נוסף בצמרת הסעודית הוא מינויו לשר החוץ של עאדל אל־ג'ובייר (53), שיהפוך מעתה לפנים של סעודיה בעולם בתקופה שעשויה להיות קריטית עבורה. אל־ג'ובייר, לשעבר השגריר הסעודי בארה"ב, החליף את סעוד אל־פייסל, שר החוץ הסעודי הוותיק ששימש בתפקיד במשך עשרות בשנים ופורש, בין השאר, בשל בריאותו הלקויה. מינויו של אל־ג'ובייר הנו צעד מרחיק לכת, שכן הוא אינו ממשפחת המלוכה.

 

שינויים אלה ואחרים של הצערת שדרות השלטון הסעודי נועדו לאותת לסעודים, כי אחרי שנים ארוכות של מה שנתפס כדשדוש במקום — הגיע זמנו של הדור הצעיר. בעידן הדיגיטלי של הרשתות החברתיות שלא פסח על הצעירים הסעודים, מאותתת המשפחה השלטת כי היא מעוניינת להתנער מהדימוי שדבק בה של ניתוק מהצעירים והדרתם. אחת הדרכים לקרוץ להם היא להציב בצמרת דמויות הקרובות ברוחן ובמראן לצעירים הסעודים, ולא למנהיגים בערוב ימיהם.

 

אין תעסוקה, אין דיור

 

סעודיה היא אחת המדינות הצעירות בעולם. סקר שפרסם ב־2014 משרד הפנים הסעודי הראה כי 67% מהאוכלוסייה הסעודית (המונה קרוב ל־30 מיליון) הם מתחת לגיל 30 ושיעור של 80% הם מתחת לגיל 40. מאז פרוץ האביב הערבי לפני כארבע שנים גברו קולות התסכול לנוכח הקשיים של צעירי הממלכה בהשגת מקום עבודה ודיור. זה קורה במדינה שהכנסותיה הגיעו בממוצע בשנים האחרונות לכ־300 מיליארד דולר בשנה. התרופה של המלך עבדאללה לאביב הערבי היתה להזרים יותר מ־100 מיליארד דולר למגזרים שונים כדי לקנות שקט. 

 

 

מה שמדאיג מבחינת השלטונות הוא שיעור האבטלה הגבוה בקרב הצעירים (גילי 20–29) הנע סביב 30% לפי הערכות בלתי רשמיות (השיעור הכללי של האבטלה נע סביב 12%). חלק מהבעיה נובע מהעובדה שרוב הסעודים מסיימים לימודים אקדמיים עם התאמה מועטה בלבד לצורכי המגזר העסקי הפרטי. לא בכדי, כ־9 מיליון עובדים זרים נמצאים כיום בסעודיה — עובדה המוכיחה כי המאמצים לבצע "סעודיזציה" של שוק העבודה לא הביאו להישגים ראויים לציון.

 

האתגר הכלכלי העומד בפני סעודיה הוא גדול. למרות מאמצי הגיוון של הכלכלה, היא עדיין מבוססת נפט. הירידה במחיר החבית צפויה לצמצם את הצמיחה של המשק הסעודי בשנה הנוכחית לרמה של 2.5% לעומת כ־4% ב־2014. הירידה בהכנסות הממשלה הביאה לקיצוץ ההוצאה התקציבית ל־2015 ב־35% או 50 מיליארד דולר.

 

הנתונים הללו מלמדים כי על סעודיה לבצע רפורמות כלכליות מקיפות שיסייעו בהרחבת המגזר שאינו נפט. מגזר זה מציג שיעורי צמיחה נאים בשנים האחרונות אך עדיין חוסה בצלו של הנפט. צעד בולט בכיוון ניתן לראות בהחלטת השלטונות לאפשר השקעה זרה ישירה בבורסה המקומית (תדואל), הבורסה הערבית הגדולה ביותר, וזאת החל מהחודש הבא.

 

דאעש בשערי הממלכה

 

הצורך לקרב את הצעירים הסעודים להנהגה נובעת במידה רבה מהשינויים הגיאו־פוליטיים האזוריים ובראשם התפשטות הארגונים הג'יהאדיסטיים הקיצוניים, הבולט שבהם דאעש, המתדפקים על שעריה של הממלכה. רק בשבוע שעבר הודיע משרד הפנים הסעודי על סיכול פיגועים מתוכננים של אנשי דאעש סעודים בתחומי הממלכה.

 

 אף על פי שב־2014 פורסם סקר שלפיו 5% בלבד מהצעירים בסעודיה תומכים בדאעש, בצמרת השלטון מודאגים מסחף שעלול להוביל לפגיעה קשה ביציבות המשטר. הנתונים הרשמיים של משרד הפנים הסעודי מדברים על יציאה של כ־2,200 סעודים להילחם בשורות דאעש בסוריה בשנים האחרונות.

 

אף על פי שהלוחמים הסעודים לא התבלטו עד כה בצמרת דאעש, הארגון הקיצוני לא מסתיר את מטרתו העילאית והיא להשתלט בסופו של דבר על הממלכה הסעודית. התפתחות זו תהווה הצלחה דתית אדירה (השתלטות על המקומות הקדושים לאסלאם) וכמובן הצלחה כלכלית, עם ההשתלטות על שדות הנפט מהגדולים בעולם. אף על פי שתרחיש זה נראה כרגע דמיוני, הוא מדיר שינה מחבריה הבכירים של משפחת סעוד.

 

לצד האיום הג'יהאדיסטי, סעודיה מוצאת עצמה בימים אלה בעימות גלוי עם יריבתה המרה איראן וזאת באמצעות הפרוקסי של משטר האייתולות בתימן, ארגון "אנסאר אללה" (החות'ים). המיעוט השיעי במזרח סעודיה שתמיד נחשד בחוסר נאמנות למשטר סעוד, נתפס היום כאיום גובר בייחוד נוכח הרוח הגבית של השיעים מתימן. כל זה כשברקע חוששים בארמון המלוכה הסעודי מהגרעין האיראני ומהנכונות של ארה"ב, בת הברית הקרובה (לשעבר?), לאפשר לטהראן לפתח את תוכניתה הגרעינית. עבור הסעודים מדובר במצב חדש שיש להיערך אליו, כולל מציאת בריתות חדשות להצר את רגלי השיעים באזור. הדם החדש אמור לסייע להתמודד גם עם אתגר זה.

 

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x