מכה לניסיונות הבידוד: מדינת אילינוי תמשוך את כספה מחברות שמחרימות את ישראל
המדינה עם שיעור המוסלמים הגבוה ביותר בארה"ב ומהווה מרכז לפעילות החרם על ישראל, העבירה חוק תקדימי האוסר על השקעת כספים בחברות שמחרימות את ישראל. מומחה למשפט בינלאומי: "החוק יעניק הגנה משפטית לחברות שעושות עסקים עם ישראל, וזוהי רק ההתחלה"
מדינת אילינוי נלחמת בחרם על ישראל. הפרלמנט של מדינת אילינוי העביר השבוע חוק האוסר על קופות הפנסיה של המדינה להשקיע את פיקדונותיהן בחברות שעוסקות בחרם על מדינת ישראל. החוק אושרר פה אחד בבית הנבחרים, לאחר שכבר אושר באפריל על ידי הסנאט של המדינה – גם כן פה אחד.
- טבעת החרם מתהדקת סביב ישראל
- קמפיין חדש בדנמרק נגד מוצרי ההתנחלויות
- המשק הישראלי בטוח מפני איום חיצוני. בינתיים
לדברי יוזמי החוק, מטרתם הייתה להתנגד לניסיונות שנוקטים ארגוני ה-BDS (חרם, מניעת השקעות וסנקציות) – שם כולל לארגונים הפועלים לפגיעה כלכלית במדינת ישראל על רקע פוליטי-אידאולוגי - לנגח ולבודד את ישראל.
השלב האחרון בהליך החקיקה היא חתימתו של המושל. מושל אילינוי, הרפובליקני ברוס ראונר, צייץ השבוע בחשבון הטוויטר שלו "מצפה בקוצר רוח לחתום על החוק. אילינוי תהיה האומה הראשונה להתנגד למאמצי ה-BDS נגד ישראל".
לאחר אישור החוק, רשויות אילינוי ירכיבו רשימה של חברות הפועלות להחרמתה של מדינת ישראל. בהמשך, החברה תקבל הודעה על כניסתה לרשימה ויוצע לה לשנות את התנהגותה בנושא זה. באם החברה לא תעשה כן בתוך שנה – קרנות הפנסיה של אילינוי ימנעו מלהשקיע את כספם בחברה זו. בנוסף, הקרנות ימכרו אחזקותיהן בחברות שבהן הן משקיעות היום ושייכנסו לרשימה.
בדברי ההסבר של החוק, הוגדרה פעילות זו כ"קידום פעילות פוליטית שנועדה להעניש, להזיק במישור הכלכלי או לפגוע בקשרי מסחר עם מדינת ישראל או עם חברות ישראליות".
ישנה חשיבות סמלית לא מבוטלת לעובדה שהחוק הראשון מגיע דווקא ממדינת אילינוי, אחד המרכזים הבולטים של פעילות ה-BDS בארה"ב. אילינוי גם זכתה לכינוי "המדינה המוסלמית ביותר בארה"ב", בשל העובדה שיש בה את שיעור המוסלמים הגבוה ביותר בארה"ב - כ-3% מתושביה.
פרופ' יוג'ין קנטורוביץ', מומחה למשפט בינלאומי וחוקתי מאוניברסיטת נורת'ווסטרן כתב השבוע בעיתון ה"וושינגטון פוסט", כי אסור להמעיט בחשיבותה של חקיקה זו. "גורמים באירופה לחשו באוזניהם של התאגידים על ה'סכנות החוקיות והכלכליות' שבעשיית עסקים עם מדינת ישראל", כותב קנטורוביץ'. "עתה, הסכנה החוקית והכלכלית תהיה טמונה באי עשיית עסקים עם חברות ישראליות".
קנטורוביץ' הוסיף שתנועת ה-BDS יכולה אמנם לרשום כמה הצלחות, בעיקר בקרב אנשי אקדמיה וזמרי הפופ, אך במישור הרחב יותר "העם האמריקאי ברובו דוחה את הדעות הללו מכל וכל".
באשר לתקדים שיוצר החוק אומר קנטרוביץ' כי חשיבותו בכך שהוא מספק הגנה משפטית לחברות אמריקאיות שמקיימות קשרים עסקיים עם חברות ישראליות. "חברות אמריקאיות, כמו למשל קטרפילר, מפחדות מההשלכות של פעילות ארגוני ה-BDS", אמר השבוע בראיון למגזין המקוון האמריקאי המסקר את המזה"ת, "דה טאואר". "כעת יש להן מה לענות לארגונים אלו".
לדבריו, החוק הזה הוא רק ההתחלה. "יש גל של חקיקה פדראלית שנועדה להיאבק בתופעת ה-BDS שסוחף את ארה"ב". קנטרוביץ' מדבר על מספר תיקונים לחוקי הסחר הפדראליים וכן לחוק בשם "החרימו את אויבנו, ולא את ישראל", שהציע חבר בית הנבחרים דאג לאמבורן והמחייב קבלנים שמתקשרים עם מוסדות פדראליים להצהיר כי אינם מחרימים את ישראל.
בתוך כך, סעיף נוסף של אותו החוק של מדינת אילינוי, שאושרר אף הוא באותה ההצבעה, אוסר על השקעת כספים בחברות הרשומות באיראן וסודן.