$
כלכלה ומדיניות

לגארד: "לא ניתן ארכה ליוון - עליה להחזיר את החוב עד 30 ביוני"

יו"ר קרן המטבע: "יוון תגיע לחדלות פירעון בתחילת יולי אם לא תעביר לקרן המטבע 1.5 מיליארד יורו עד סוף החודש"; קנצלרית גרמניה מרקל: "הסכם עם יוון עדיין אפשרי, פועלים למניעת יציאתה מגוש היורו"

שירות כלכליסט 15:3818.06.15

יוון תגיע לחדלות פירעון בתחילת יולי, אם לא תעביר לקרן המטבע 1.5 מיליארד יורו עד 30 ביוני - כך אמרה היום יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד. לדבריה, הקרן לא תאפשר ליוון לדחות את התשלום: "לא תינתן שום תקופת גרייס". 

 

ממשלת יוון כבר הודיעה שאם לא יושג הסכם עם הנושים, היא לא תוכל לגייס את הכסף הדרוש לשם תשלום החוב לקרן המטבע העולמית עד סוף החודש. אי-תשלום החוב עלול להוביל לפשיטת רגל של המדינה - וליציאה מגוש היורו.

 

לגארד אמרה עוד כי רפורמה במערכת הפנסיה היווניתת היא תנאי הכרחי להסכם עם הנושים.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה היום כי הסכם בין יוון לנושים עדיין אפשרי; בנאום בפני הפרלמנט בברלין אמרה מרקל כי גרמניה תפעל כדי שהמדינה מוכת החובות תישאר בגוש היורו.

 

 

לדבריה, "אני עדיין משוכנעת - כאשר יש רצון, יש דרך. אם קברניטי יוון ירצו - ניתן יהיה להשיג הסכם בינה לבין הנושים". מרקל הוסיפה כי "אנו מתמקדים בפעולות שישאירו את יוון בגוש היורו; אנחנו רוצים  שהיוונים, בדיוק כמו אזרחי אירלנד, ספרד, פורטוגל וקפריסין, ייהנו משגשוג".

 

 

בתוך כך, ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס, יקח הפסקה מהמו"מ הסוער עם הנושים האירופים ויעשה את דרכו מחר (ו') לרוסיה במטרה להיפגש עם הנשיא פוטין בפורום הכלכלי הבין-לאומי בסנט פטרסבורג.

 

נגידת הבנק המרכזי של רוסיה, אלבירה נביאולינה, אמרה ל-CNBC כי רוסיה שקלה את ההשלכות של תרחיש זה והשלכותיו על תזרים הכסף באירופה.

 

מימין: פוטין וציפרס. גם ברוסיה מודאגים מאפשרות יציאתה של יוון מגוש היורו מימין: פוטין וציפרס. גם ברוסיה מודאגים מאפשרות יציאתה של יוון מגוש היורו צילום: Metzel Mikhail

 

"אנו שוקלים תרחיש שבו סיכון אפשרי הוא טלטלה גוברת בשוקי ההון באירופה, ומביאים בחשבון את העובדה שהאיחוד האירופי הוא שותף מסחרי עיקרי ואנו בהחלט מודאגים מכך", אמר השבוע ל-CNBC.

 

נביאוליניה מביעה את החששות של הפוליטיקאים האירופים המבקשים למנוע זליגה והתפשטות המצב לאירופה כולה. היא אמרה שפרישה של יוון מהאיחוד היא אפשרית ועלולה להשפיע על רוסיה גם כן.

 

"ישנה אפשרות שסנטימנט זה יגבר, מה שעלול להאט את קצב ההתאוששות של הכלכלה האירופית ולהפחית את הדרישה למוצרינו", אמרה.

 

על פי הערכות השיחות בין ציפריס לפוטין יסבו סביב ההצעה הרוסית להקים צינור גז העובר דרך יוון וסביב השתתפותה האפשרית של רוסיה בפיתוח בנק BRICS החדש – פרי שיתוף פעולה בין ברזיל, רוסיה, הודו סין ודרום אפריקה שמטרתו להקים קרנות חירום עבור מדינות אלו.

 

במאי הזמינה רוסיה את יוון נטולת המזומן להשתתף בהקמת הבנק. התחממות היחסים בין רוסיה ליוון לא מפתיעה מספר אנליסטים.

 

"מאז הפך לראש ממשלה, משקיע ציפריס מאמצים רבים להדגיש את קשריה ההיסטוריים והתרבותיים של יוון לרוסיה. זאת כחלק מניסיונו לשנות את האוריינטציה של כלכלת יוון ושל יחסי החוץ שלה ולהתרחק מההקשר האירופי. הוא משתמש בקלף הלאומני ומנסה להתקרב לרוסיה כחלק מההליכה על הגבול שהוא מפגין כלפי נושיו האירופאים. לפוטין כבר יש קשרים חזקים עם כמה ממנהיגי אירופה - בעיקר הונגריה – והוא רוצה להציג לראווה את ההשפעה הרוסית באירופה. כל אלו מוספים לחששות שאם יוון תפרוש מהאיחוד, רוסיה ממתינה לה מאחורי הקלעים", אמר ל-CNBC ניקולס ספירו, ראש חברת המחקר Spiro Sovereign Strategy.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x