שיא חדש בדרמה היוונית: "גוש היורו מתכונן לבודד את המדינה"
לפי העיתון הבריטי "גרדיאן", הצעדים מתוכננים במקרה שהמדינה תגיע לחדלות פירעון; מחר צפוי להתחדש המו"מ בין הצדדים, כאשר ממשלת יוון דחתה את ההצעה להאריך את תוכנית החילוץ ב-5 חודשים; ורופאקיס: אין סיבה שלא ייחתם הסכם
שיא חדש בדרמה היוונית: שרי החוץ של גוש היורו ונושיה של יוון מתכננים צעדי חירום לבידודה של המערכת הפיננסית של המדינה ולהכניסה להסגר במקרה שבשבוע הבא תגיע לחדלות פירעון, כך מדווח הערב (ו') העיתון הבריטי "גרדיאן". זאת במידה שראש הממשלה היווני, אלכסיס ציפראס, יסרב לתנאים להארכת תוכנית החילוץ של המדינה ב-5 חודשים כפי שנמסר מוקדם יותר היום. מחר צפוי המו"מ בין הצדדים להתחדש בבריסל, ובמקביל, אלפי תומכי המפלגה הקומוניסטים מפגינים במרכז אתונה במחאה על הכוונה להטיל צעדי צנע על המדינה וקוראים "לא להסכם חדש, כן לקרע עם המלווים".
- יוון לא עמדה באולטימטום: עדיין אין הסכם עם הנושים
- יאניס ורופאקיס: "מרקל תחליט אם להשליך אותנו מהסיפון"
- האם יוון מתגמשת? שר הפנים: נגיש הצעה משופרת במו"מ עם הנושים
בתוך כך שר האוצר היווני, יאניס ורופאקיס, ניסה לשדר אופטימיות ואמר כי אין סיבה שלא יושג הסכם מחר. לדבריו, ארצו נחושה להישאר בגוש היורו, אך לא תחתום הסכם שאינו "בר קיימא". הוא אמר כי ארצו דחתה את ההצעה להאריך את תוכנית הסיוע וטען כי היא הציעה שקרן החילוץ האירופית תשתלט על החוב היווני לבנק האירופי המרכזי. ורופאקיס אמר עוד כי הנושים שבו לעמדותיהם הנוקשות במו"מ, ושישה שרי אוצר של גוש היורו אף אמרו שההצעה החדשה ליוון היא רכה מדי. שר האוצר היווני אמר עוד כי ארצו עשתה ויתורים, ובין הצעותיה יש צעדי צנע המכוונים בעיקר לבעלי הכנסה גבוהה.
הצעה להאריך את החילוץ
כאמור, לפי דיווחים שהתפרסמו היום, נושיה הבינלאומיים של יוון מציעים להאריך את תוכנית החילוץ למדינה בחמישה חודשים נוספים - עד נובמבר - ולהעביר לה 15.5 מיליארד יורו. עם זאת, סוכנות הידיעות ANA מסרה מפי גורמים ממשלתיים יווניים השוהה בבריסל, כי ממשלתו דוחה את ההצעה בטענה שהסכום המוצע אינו מספק.
לפי הדיווח ב"גרדיאן", המסמכים בעניין הארכת תוכנית החילוץ נמסרו לשרי החוץ של גוש היורו אתמול לקראת הפגישה מחר. החבילה המוצעת ליוון כוללת 8.7 מיליארד יורו מקרן החילוץ האירופית, 3.5 מיליארד יורו מקרן המטבע הבינלאומית ו-3.3 מיליארד יורו מרווחי ומאג"ח הבנק האירופי המרכזי, מהם 1.8 מיליארד יורו שיועברו מיידית. יוון ונושיה עדיין צריכים להגיע להסכמה עד ה-30 בחודש על היקף הרפורמות במדינה שיאפשרו את המשך העברת החילוץ. ללא הסכמה, יוון לא תוכל להעביר תשלום בסך 1.54 מיליארד יורו עבור קרן המטבע הבינלאומית ועלולה להיקלע לחדלות פירעון.
אולם הגורמים הממשלתיים היווניים טענו כי אסור שהעסקה שתושג "תמחזר את מעגל המיתון האכזרי". לדבריהם, יש כמה תרחישים המונחים על השולחן, והדבר החשוב הוא להשיג עסקה כוללת. מוקדם יותר אמרו גורמים ביוון כי ההצעה "בלתי מקובלת".
בשיחות שנערכו עד כה הספיקו התקוות לנסוק ואז להתרסק, כאשר ציפראס, הגיע לבריסל עם רשימת הצעות וגילה התנגדות כאשר נדרש ממנו לערוך קיצוצים נוספים.
"שיחות בעלות חשיבות מכרעת"
בוועידת פסגה של מנהיגי האיחוד, חשפו המנהיגים את התסכול והבלבול הקיימים סביב העניין. נשיא צרפת פרנסואה הולנד ומרקל אמרו ש"קריטי" ששרי האוצר, שייפגשו מחר לסבב השיחות החמישי בתוך שבוע, יגיעו להסכם עם יוון. "השיחות ביום שבת הן בעלות חשיבות מכרעת משום שהזמן אוזל. מנהיגי אירופה מסכימים שיש לעשות ככל שניתן כדי למצוא פיתרון בשבת", אמרה מרקל לכתבים בבריסל מוקדם הבוקר. גורם רשמי באיחוד אמר מוקדם יותר שללא הסכם ייאלצו השרים לתכנן כיצד יתמודדו עם תרחיש של חדלות פירעון של יוון.
"עלינו לעשות ככל שניתן כדי להגיע להסכם גלובלי ויציב. על יוון להגיש הצעות שיאפשרו למוסדות לעבור לשלב מכריע בשיחות", אמר הולנד במסיבת עיתונאים.
ציפראס, השוהה כל השבוע בבריסל, טוען נמרצות כי ממשלתו הביאה לשולחן הדיונים הצעות אמינות ושהקולגות מגלים חוסר גמישות, כך על פי גורם רשמי המקורב לשיחות.