$
כלכלה ומדיניות

התוכנית הסודית נחשפת: שר האוצר היווני לשעבר תכנן פריצה למאגר המסים

בפגישה סגורה חשף יאניס ורופקיס כי תכנן לגנוב את פרטי משלמי המסים של יוון כדי לבנות מערכת תשלומים מקבילה. שר האנרגיה היוצא זמם להשתלט על מאגרי המט"ח של הבנק המרכזי היווני. בינתיים ההון ממשיך לברוח מהמדינה

שירות כלכליסט 21:0227.07.15

יוון סוערת בעקבות כתבה בעיתון המקומי "קתמריני" שלפיה שר האוצר של יוון לשעבר יאניס ורופקיס עמד בראש צוות מטעם מפלגת השלטון סיריזה, אשר בחן את האפשרות לפרוץ למערכות המחשוב הממשלתיות כדי להכין את הקרקע להעברת כלכלת המדינה מהיורו למטבע מקביל.

 

העיתון חשף היום תמליל של שיחת ועידה טלפונית בין ורופקיס למנהלי קרנות גידור מלונדון, שהתקיימה מוקדם יותר החודש ואורגנה בידי שר האוצר של בריטניה לשעבר נורמן למונט. בשיחה, שעסקה בין היתר במשבר היווני, חשף ורופקיס כי בדצמבר האחרון — כחודש לפני הבחירות הכלליות ביוון שבהן עלתה מפלגתו סיריזה לשלטון — הוא הקים צוות שמטרתו להעביר את כלכלתה של יוון משימוש ביורו לשימוש במטבע הדרכמה "בלחיצת כפתור".

 

על פי התכנון, חברי הצוות היו אמורים לפרוץ למערכת הגבייה הממשלתית כדי לגנוב את מאגר הנתונים שמכיל את המידע של כל משלם מסים — פרטי או עסקי — במדינה. "החלטנו לפרוץ למערכת של המשרד שאני עומד בראשו", סיפר ורופקיס למשתתפי השיחה. "זאת כדי להעתיק, רק להעתיק, את הקוד של אתר רשות המסים". לדבריו, הם התכוונו להשתמש במידע כדי "לפתח מערכת תשלומים נפרדת, שתיכנס לפעולה אם ייסגרו הבנקים".

 

עם עזרה מחברים

 

הצוות כלל כמה מומחים במערכות מחשוב, ובראשם חבר ילדות של ורופקיס - מומחה למערכות מידע שלימים הפך למרצה באוניברסיטת קולומביה - שאת שמו הוא סירב למסור. הצוות היה אמור לגדול לכאלף חברים, שיחד היו אמורים להתגבר על הקושי לחדור לאבטחה המורכבת של המערכת, שבה עושים שימוש גם גורמי הטרויקה, נושיה של יוון.

 

לדבריו, כשבוע לאחר כניסתו לתפקיד התקשר אליו החבר ומסר לו כי הוא הצליח להשתלט על החומרה של המערכת, אך לא על התוכנה.

עוד אמר ורופקיס, שבזמן השיחה עוד כיהן בתפקידו, כי ראש הממשלה היווני אלכסיס ציפרס - שהיה אז ראש מפלגתו - היה מעודכן בפרטי התוכנית ונתן לה את ברכתו בתחילה, אך התחרט בשלב מאוחר יותר.

 

עוד נחשף אתמול כי שר נוסף מטעם מפלגת סיריזה היה מעורב בתוכנית, רדיקלית והרפתקנית לא פחות, להתמודדות עם המשבר הכלכלי שפקד את המדינה. שר האנרגיה היווני פאנאגיוטיס לאפזניס, שהודח החודש על רקע קריאת תיגר על מנהיגותו של ציפרס, סיפר כי דרש מהממשלה להעביר את רזרבות המט"ח של יוון מהבנק המרכזי לקופת האוצר.

 

הפגנה נגד מהלכי הצנע ביוון מול מטה הבנק האירופי המרכזי בפרנקפורט החודש הפגנה נגד מהלכי הצנע ביוון מול מטה הבנק האירופי המרכזי בפרנקפורט החודש צילום: רויטרס

 

לדבריו, המהלך נועד להעניק לממשלת יוון אוויר לנשימה בתקופה שבה היא לא יכלה לממן את השירותים הבסיסיים ביותר לאזרח. "היינו חייבים לדאוג לשרידותם של אזרחינו והכלכלה שלנו. זו חובתה של כל ממשלה בנסיבות כאלה", אמר בראיון למגזין של הפורטל "מיי ריל ניוז". סיבה נוספת, שאותה לא הסתיר, היתה להתריס נגד הבנק האירופי המרכזי על שלא סייע לבנקים היווניים במשבר הנזילות שנוצר.

 

עם זאת, לאפזניס הכחיש את הפרסומים בעיתון "פייננשל טיימס", שלפיהם ביקש לאסור את ראש הבנק המרכזי יאניס סטורנאראס.

 

האופוזיציה דורשת תשובות

 

שני הפרסומים עוררו סערה פוליטית ביוון וגרמו לוויכוח סוער בין סיריזה לשאר המפלגות בפרלמנט. מפלגות האופוזיציה הדמוקרטיה החדשה, פוטאמי ופאסוק — שתמכו במהלכי החקיקה שציפרס קידם לאחרונה בעקבות ההסכם עם מדינות גוש היורו — הביעו זעזוע מהמהלכים ודרשו תשובות. "הדברים שנחשפו היום מעלים סימני שאלה במישורים הפוליטי, הכלכלי ובעיקר המוסרי, אשר דורשים בדיקה מקיפה", כתבו ראשי המפלגות בפנייתם לציפרס.

 

ורופקיס עצמו התייחס אתמול לדברים בראיון לעיתון "הטלגרף" הבריטי ובתגובה ארוכה בבלוג שלו. אמנם הוא אישר את תוכן הדברים, אך אמר כי עיוותו אותם גורמים בעלי אינטרס. "הם רוצים להציג אותי כשר מורד ולהאשים אותי בבגידה!".

 

לדבריו, הפריצה למערכות הממשלתיות היתה אמורה לספק פתרון מהיר במצב קיצון ולא להיות תוכנית להוצאתה של יוון מגוש היורו.

בתוך כך פרסמה אתמול סוכנות הידיעות בלומברג את מדד הפיקדונות בבנקים היווניים לחודש יולי, המצביע על המשך בריחת ההון מהמדינה הים־תיכונית מוכת המשבר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x