המשבר ביוון
קורבן נוסף לחילוץ היווני: ראש לשכת הסטטיסטיקה
אנדריאס גיאורגיו התפטר כמחאה על הדרישה להטיל פיקוח חיצוני על הלשכה. הוא מונה ב־2010 כדי לשקם את המוניטין שלה, לאחר שזויפו נתונים על החוב הממשלתי
המשא ומתן בין יוון לנושים התחדש היום באתונה, ושני הצדדים מנסים להגיע לסיכום על הקווים המנחים לתוכנית החילוץ השלישית למדינה.
פקידים המשתתפים בשיחות אמרו ליומון היווני "אקתימריני" כי המשא ומתן נמצא בשלביו הראשונים, וכי הנושאים הרגישים שעל הפרק — דוגמת התאמות תקציביות, הפרטות, מימון המערכת הבנקאיות ורפורמות מבניות — יידונו בימים הקרובים.
- ציפרס: "ורופקיס לא גנב את הכסף של העם היווני"
- התוכנית הסודית נחשפת: שר האוצר היווני לשעבר תכנן פריצה למאגר המסים
- משבר לוגיסטי באתונה: באיזה מלון למקם את שיחות החילוץ
תאריך היעד שהציבו הצדדים להשגת מזכר הבנות הוא 11 באוגוסט, שכן באותו היום אמורה להיערך ועידה של קבוצת שרי האוצר של גוש היורו, היורוגרופ, שתוכל לאשר את המסמך. בשלב הבא יצטרכו הפרלמנטים של יוון ו־18 המדינות האחרות בגוש היורו לאשר את ההבנות. על יוון להשיג מימון עד 20 באוגוסט כדי לפרוע חוב בן 3.2 מיליארד יורו לבנק המרכזי האירופי, או שתהפוך שוב לחדלת פירעון.
סלע המחלוקת המרכזי בשיחות הוא שורה של צעדים שהנושים דורשים מיוון כתנאי מוקדם להסכם, ושהפרלמנט באתונה צריך לאשר החודש. הממשלה היוונית דורשת מצדה את דחיית הצעדים הללו, וטוענת שהיורוגרופ החליטה ביולי כי הצעדים שביצעה יוון עד עתה מספקים דיים.
קורבן אחד של הסכמת יוון לצעדים המקדימים שדרשו הנושים הוא אנדריאס גיאורגיו, ראש לשכת הסטטיסטיקה היוונית אלסטאט, שהודיע ביום ראשון על התפטרותו. גיאורגיו מונה לתפקיד ב־2010 לאחר ששנה קודם לכן התברר כי הלשכה זייפה נתונים על החוב הממשלתי של יוון במשך שנים.
מינויו של גיאורגיו, סטטיסטיקאי מוערך שעבד במשך שנים בקרן המטבע הבינלאומית, נועד לשקם את המוניטין של המוסד ולהשיב לו את עצמאותו. עם זאת, אחת הדרישות המקדימות של הנושים להסכם חילוץ שלישי של יוון היתה העברת אלסטאט לפיקוח גוף חיצוני שאינו יווני, צעד שככל הנראה לא היה מקובל על גיאורגיו. "הודעתי לשר האוצר על החלטתי שלא להאריך את כהונתי שמסתיימת היום", מסר גיאורגיו ביום ראשון.
ב־2013 הוגש כתב אישום נגד גיאורגיו ושני עובדים נוספים של אלסטאט, לאחר שעובד בלשכה טען שהשלושה חברו כדי לזייף כלפי מעלה נתונים על רמת החוב של יוון — וכל זאת במטרה להצדיק את צעדי הצנע שאליהם התחייבה הממשלה. כתב האישום נגד גיאורגיו בוטל בחודש שעבר.
על רקע חידוש השיחות נפתחה היום הבורסה באתונה לראשונה זה חמישה שבועות. עם פתיחת המסחר צנחו המניות ב־23% בשל הצטברות הדיווחים על הנזק שנגרם לכלכלת יוון בחודש שעבר, שבמהלכו היו הבנקים סגורים ולא היה ברור אם המדינה תמשיך להיות חלק מגוש היורו. מניית "הבנק הלאומי של יוון" ירדה ב־30% עם פתיחת המסחר, ושיקפה את החשש באשר ליציבות המגזר הבנקאי במדינה. אנליסט יווני שהתראיין בעילום שם ל"פייננשל טיימס" אמר כי "הבנקים פגיעים במיוחד בגלל הגבלות ההון שהוטלו עליהם. השאלה כעת היא אם הם יגררו איתם מטה את יתר השוק". בסגירת המסחר ירד המדד המרכזי של הבורסה ב־16.25%.
בכל כיוון שיתקדמו השיחות, בפרלמנט היווני יצטרכו להצביע החודש בין שעל תוכנית החילוץ ובין שעל הצעדים המקדימים שדורשת היורוגרופ. בשני המקרים ראש הממשלה אלכסיס ציפרס יצטרך להתאמץ כדי להשיג רוב לנוכח העריקה של רבים מחברי מפלגתו, סיריזה, אל שורות האופוזיציה.
ציפרס הצליח למנוע בסוף השבוע החלטה על משאל פנימי במפלגתו בעניין המשך השיחות עם הנושים. הלחץ מצד ראש הממשלה הביא את הוועדה המרכזית של המפלגה לתמוך בהצעתו לקיים כנס מפלגתי בספטמבר, לאחר השיחות עם הנושים. עם זאת המצב בתוך המפלגה עודנו לא יציב, וציפרס עשוי להכריז על בחירות לאחר ועידת המפלגה בספטמבר. זאת כדי להבטיח לעצמו רוב בפרלמנט שיאפשר את המשך יישום תוכנית החילוץ.