הנגיד ההודי לקראת החלטת הפד: "לא להעלות ריבית כשהעולם בטלטלה"
לדברי הנגיד רג'אן, על הפד לבחור עיתוי מתאים; אתמול אמר סגן יו"ר הפד, סטנלי פישר, כי עדיין מוקדם מדי להחליט אם יש להעלות את הריבית בספטמבר
לבנק המרכזי של הודו אין אותן בעיות שיש למקבילו האמריקאי - הפדרל ריזרב - והוא אינו חושש מפני דפלציה, שכן קצב הצמיחה של הודו הוא כפול מזה של ארה"ב ושערי הריבית עומדים בכ-7%. אולם אין משמעות הדבר כי נגיד הבנק המרכזי של הודו רג'וראם רג'אן, אדיש לנושא התזמון שבו יבחר הפד להעלאת הריבית בארה"ב, שכיום נמצאת בשיעור נמוך של 0%-0.25%. זאת על רקע הטלטלה בשווקי המניות והסחורות בשבועות האחרונים.
- פישר: הדלת להעלאת ריבית בספטמבר פתוחה, אך עדיין מוקדם להחליט
- בנק מרכזי במלכודת
- הסיפור גמור? נשיא הפד בניו יורק שינה דעתו - לא להעלות ריבית בספטמבר
לדברי רג'אן בראיון ל-CNBC, "העמדה שלי מזה זמן רב היא שאין להעלות את הריבית כאשר העולם נמצא בטלטלה. זהו אירוע שהעולם ממתין לו זמן רב, והוא חייב להתרחש מתישהו - כולם יודעים שזה עומד לקרות - אבל תבחרו עיתוי מתאים".
כרגע לא נראה כי נתקבלה החלטה לקראת מפגש המדיניות של הפד באמצע ספטמבר. סגן יו"ר הפד, סטנלי פישר, אמר אתמול (ו') בראיון ל-CNBC כי בעקבות התנודתיות הרבה בשווקים עדיין מוקדם מדי להחליט אם יש להעלות את הריבית בספטמבר. היום צפוי פישר לנאום בכנס ג'קסון הול ולהתייחס לאפשרות להעלאת ריבית בארה"ב - נאום לו מצפים הכלכלנים בעולם בדריכות.
אנליסטים מובילים אומרים כי העלאת הריבית בזמנים של תנודתיות מוגברת ושל מחירי סחורות צונחים יחזקו את הדולר וישלחו את השווקים הגלובליים בחזרה לסחרור כלפי מטה. עם זאת רג'אן אמר כי "דולר חזק יכול להביא למידה של פגיעות אולם מצד שני הוא מלווה בצמיחה חזקה מאוד בארה"ב והוא עוזר למדינות אחרות היכולות לייצא לארה"ב ולעודד את הצמיחה הכלכלית שלהם על בסיס דולר חזק". ייתכן שארה"ב צומחת בקצב מהיר יותר מהמשוער:התוצר ברבעון השני תוקן לעלייה גדולה יותר של -3.7% לעומת הקריאה הראשונית של 3.2%. ייתכן שנתונים אלו ישמשו בסיס להעלאת הריבית בספטמבר, שרבים צופים כי סבירותה ירדה לאחר שסין פיחתה את היואן.
בנוגע למהלכים בסין אמר רג'אן כי "למעשה ישנה האטה גדולה מהצפוי בסין. היא לא תשפיע עלינו כמו שתשפיע על מדינות אחרות בעולם. כמובן שכולם היו רוצים לראות צמיחה חזקה יותר בסין אולם במידה מסוימת, אנו בין המדינות הכי פחות מושפעות מכך". עם זאת,רג'אן לא פוסל הפחתת ריביות בהודו, והוא מודה כי הבעיה המרכזית של העולם היא ההאטה המתמשכת בצמיחה הכלכלית.