לקראת הסרת הסנקציות: איראן תאפשר אחזקה זרה בנפט כדי לפתות משקיעים
הממשלה הקלה את תנאי החוזים שהיא מציעה לחברות הזרות והרגיזה את השמרנים. היא שואפת לגייס 150 מיליארד דולר בענף האנרגיה בתוך 5 שנים. בסוף השבוע השתתפו ענקיות אנרגיה מהאיחוד האירופי, מסין ומרוסיה בוועידת השקעות בטהרן
הסערה במזרח התיכון נמשכת במלוא עוזה, הפעם בגלל המתיחות בין רוסיה לטורקיה, ואיראן ממשיכה להתכונן להסרת הסנקציות הכלכליות עליה בתחילת 2016.
- לא מחכים להסכם: איראן נערכת ל"מבול" של תיירים ממדינות המערב
- רוחאני: "זקוקים להשקעות של 150 מיליארד דולר כדי לצמוח ב-8% בשנה"
- רוסיה תמכור לאיראן מטוסים וציוד לווייני בשווי 21 מיליארד דולר
במסגרת המאמצים נערכה ועידת נפט בינלאומית בטהרן בסוף השבוע, והוצגו בה מיזמים להשקעה, וחשוב מכך – הוצג מודל ההשקעה החדש שאיראן מציעה לחברות האנרגיה הזרות.
עשרות חברות זרות השתתפו בוועידה, ובהן ענקיות כמו רויאל דאץ' של ההולנדית־בריטית, טוטאל הצרפתית, רפסול הספרדית, ENI האיטלקית ו־BP הבריטית. גם הנוכחות הרוסית והסינית היתה מרשימה. עם זאת, האיראנים התאכזבו מהיעדרותן של חברות אמריקאיות והביעו תקווה לראותן חוזרות לשוק האנרגיה ברפובליקה האסלאמית.
שווי 50 הפרויקטים שהציגו האיראנים לפני המבקרים בוועידה נאמד ב־30 מיליארד דולר, ובסך הכל האיראנים מקווים למשוך השקעות זרות בגובה 150 מיליארד דולר במגזר האנרגיה בחמש השנים הקרובות. האיראנים חישבו ומצאו כי סכום זה נדרש כדי לשקם את ענף האנרגיה במדינתם, ולכן הם מציעים מודל חדש ומהפכני, לפחות מבחינתם. בעבר נאלצו החברות הזרות להשקיע בחיפוש בארות הנפט ובפיתוחן, ולאחר תקופה מסוימת להעבירן לידי ממשלת איראן, ואילו המודל החדש יאפשר לחברות הזרות להחזיק בבעלות על נתחים ממיזמי האנרגיה ועל ידי כך להחזיר את ההשקעה בתקופת החוזה, שתנוע בין 15 ל־20 שנה. נוסף על כך, בעבר לא הסכימו האיראנים לשלם מעבר לתפוקה שנקבעה, ואילו בחוזים החדשים התמריץ המשמעותי הוא הכנסות גבוהות יותר למשקיע ככל שהתפוקה עולה. שלא כמו מודל ההשקעות הישן, איראן תאפשר למשקיעים להאריך את החוזה בחמש שנים אם הם יחפצו בכך.
על מהפכנותו של המודל החדש תעיד העובדה שהמחנה השמרני המתנגד להסכם עם המעצמות והביא להסרת הסנקציות טוען כי הפיתויים המוצעים לחברות הנפט הזרות עתה אינם תואמים את החוק האיראני. נציגי המחנה טוענים כי משרד הנפט בראשות ביג'אן זנגנה, מקורבו של הנשיא רוחאני, "מוכר את מגזר הנפט לאויביה של איראן".
הכותב הוא מומחה לכלכלות המזרח התיכון