דיקפריו ובלומברג השיקו קמפיין עולמי לצמצום הזיהום בערים
ראשי ערים מרחבי העולם שהתכנסו בפריז התחייבו לצמצם גזי חממה בהיקף גדול מהכמות שמיוצרת בארה"ב ובאירופה יחד. ראש עיריית ניו יורק לשעבר: "בניגוד לממשלות, הבטחנו להשיג תוצאות". דיקפריו: "אין ספק שהזמן אוזל"
בכינוס של ראשי ערים ומנהיגים אזוריים שנערך בסוף השבוע בשולי פסגת האקלים בפריז, התחייבו המשתתפים להפחית את פליטת גזי החממה בערים בהיקף שנתי של עד 3.7 ג'יגה־טון עד שנת 2030 — על כך דיווח "פייננשל טיימס". זוהי כמות גדולה יותר מאשר פליטת גזי החממה השנתית של ארה"ב והאיחוד האירופי כיום.
- הזיהום בסין שובר שיאים; "צורב ומכאיב בעיניים"
- חקירה נגד אקסון בארה"ב - בחשד כי הטעתה הציבור בנוגע לשינויי אקלים
- הבית הלבן ידגים לאמריקאים: "כך נפחית פליטת גזי חממה"
"בהינתן כי ערים ברחבי העולם מאכלסות מחצית מתושבי העולם, ופעילותן מייצרת שני שלישים מפליטות גזי החממה העולמית, מנהיגים מקומיים ואזוריים משחקים כאן תפקיד גדל והולך", הודיעו ראשי הערים בהצהרה שפרסמו ביום שישי. המנהיגים, ובהם משלחות מלונדון, לוס אנג'לס, סיאול, יוהנסבורג, מקסיקו סיטי וסידני, התחייבו לתמוך במטרות ארוכות טווח ובהן מעבר ל־100% אנרגיה בת־קיימא בערים. מייקל בלומברג, לשעבר ראש העיר של ניו יורק ושליח האו"ם לפסגה, אמר ל"פייננשל טיימס": "הבטחנו להשיג תוצאות, וזה משהו שממשלות פדרליות אינן עושות — איש לא רוצה להתחייב". בלומברג אמר כי על ערים לקבל יותר סמכויות לפעול. "ראשי ערים יעדיפו פחות התערבות של הממשלות הפדרליות בהקצאת משאבים", ציין.
אך כוכב האירוע היה ללא ספק השחקן ליאונרדו דיקפריו, פעיל איכות סביבה ותיק, שהזהיר את ראשי הערים כי הולך ונסגר חלון ההזדמנויות לפעולה. "מנהיגי העולם נמצאים כאן בפריז כדי לאמץ התחייבות גלובלית שנדרשו 20 שנה לגבשה, במטרה לטפל סוף סוף באיום המוחשי מאוד שההתחממות הגלובלית מציבה בפני כוכב הלכת שלנו", אמר דיקפריו. "המנהיגים הללו נפגשו בקיוטו, בקופנהגן ובערים בכל יבשת, אבל בכל פעם הם החמיצו את היעד. הפעם הזו חייבת להיות שונה, כי אין ספק שאוזל לנו הזמן", הדגיש.
משתתפי הפסגה בפריז שואפים לגבש הסכמות שיאפשרו לשמור את רמות ההתחממות הגלובלית מתחת ל־2 מעלות צלסיוס, ולשם כך תידרש מסגרת עבודה שתעוגן בחוקים חדשים. אף כי יותר מ־180 התחייבויות להפחתת גזי חממה הוגשו בשם המדינות לקראת האקלים, גם אלה לא יספיקו לעמוד ביעד — כך לפי מדענים.
"אנחנו מעשיים יותר. יש לנו יכולת לפעול במהירות רבה יותר וההחלטות שלנו הן מציאותיות יותר", אמרה אן אידלגו, ראש עיריית פריז, בראיון משותף עם בלומברג ל"פייננשל טיימס". "אנחנו מסוגלים לגייס יותר שחקנים, ציבוריים ופרטיים, שזה מהלך סבוך יותר בדרגי המדינות", ציינה. כך למשל, אידלגו התחייבה לאסור כניסת מכוניות דיזל לפריז עד 2020 כדי לצמצם את רמות הזיהום.
בדרג ממשלתי החלטה מסוג זה תהיה בלתי אפשרית, שכן מחצית המכוניות בפריז מונעות דיזל וחברות כלי הרכב הן מעסיקות גדולות. ראשי ערים הם לעתים קרובות מודעים יותר לשימור הסביבה מאשר ממשלות, מציין "פייננשל טיימס", וזאת משום שהם פועלים מתוך שאיפה לשפר באופן מיידי את איכות החיים של תושביהן — למשל על ידי איסור כניסת מכוניות מזהמות או שתילת יותר עצים. אף כי לא כל ראשי הערים מקדמים אג'נדה סביבתית נרחבת, רבים מהם נוקטים צעדים נקודתיים לצמצום גזי חממה.
לפי נתוני האו"ם, מחצית מ־7 מיליארד תושבי כדור הארץ חיים בערים, כאשר עד 2050 יאמיר שיעורם ל־75%.