"הזאב של פארמה סטריט מייצג את כל מה שרע בתעשייה"
מעצרו של מרטין שקרלי, שזכה לתואר המפוקפק "המנכ"ל השנוא בארה"ב" לאחר שייקר תרופה ב-5,000%, עורר גל של שמחה לאיד; ואולם הוא אינו היחיד שנקט את הטקטיקה הזו: "זה הופך להיות מודל פיננסי חדש בקרב החברות בתחום"
מרטין שקרלי, שהוכתר כבר כמנכ"ל השנוא בארה"ב, ומעצרו ביום חמישי עורר גל של שמחה לאיד, עלה לכותרות לראשונה לאחר שהעלה מחיר של תרופה ב-5,000%. ואולם מתברר כי האסטרטגיה הזו של מציאת תרופה ישנה והעלאת המחיר שלה למטרות רווח בלבד, היא אחת הטקטיקות הנפוצות ביותר בקרב הזן החדש של יצרניות תרופות. האנק גרילי מאוניברסיטת סטנפורד מסביר כי העלאת התרופה, שמסייעת לילדים וחולי HIV, אמנם אינה הוגנת אך חוקית. "זה אולי חוקי, אבל זה לא בסדר לנצל אנשים בצורה כזו", הוא אומר.
- מחיר המעצר: מרטין שקרלי פרש מראשות חברת טורינג
- המנכ"ל השנוא בעולם מכחיש את ההאשמות נגדו: מנסים להתנקם בי
- הגלולה שתדבר עם הרופא שלך: הרפואה החכמה כבר כאן
באמצעות ויתור על מודל עסקי שתלוי במחקר ופיתוח יקרים, חברות כמו טורינג של שקרלי, ולינט, רודליס תרפיוטיק (Rodelis Therapeutics) ואחרות מנצלות את חוסר היעילות במערכת הבריאות האמריקאית. תרופות ישנות יכולות להימכר במחיר גבוה בהרבה אם הבעלים מוכן למתוח את הגבולות של מה שהשוק מוכן לסבול. טורינג כאמור העלתה את מחיר התרופה, דרפרים, שהומצאה לפני עשורים, מ-13.50 דולר לגלולה ל-750 דולר.
מעצרו המתוקשר של שקרלי אמנם לא קשור לעבודתו בחברת התרופות, אלא לתפקיד קודם כמנהל קרן גידור, אך עוזר לשקף את הבעיות בתעשייה.שקרלי מכחיש את האשמות, אך ביום שישי הודיעה טורינג כי הוא התפטר מתפקיד המנכ"ל.
"שקרלי הפך לזאב של פארמה סטריט. כלומר הוא מייצג כל מה שרע בתעשיית הפארמה", אומר ארט קפלן מומחה לאתיקה רפואית באוניברסיטת ניו יורק. "הוא לא עושה שום דבר בנושא המחירים, שלא עשו עוד קודם לפניו".
מנכ"ל וליאנט מייק פירסון לדוגמה, ידוע כמי שמצטיין במציאת תרופות זולות, העלאת המחיר שלהן וגריפת הרווחים. החברה לקחה שתי תרופות למחלות לב, ניטרופרס ואיזופרל, והעלתה את המחירים שלהן ב-212% ו-525%, בהתאמה. בדומה, חברת רודליס העלתה את המחיר של תרופה לטיפול בשחפת ל-360 דולר לטבליה מ-20 דולר. זו כמובן לא אסטרטגיה חדשה. בין 2005-2005, חברת קווסקטור (Questcor Pharmaceuticals) שכעת בבעלות מלינקרודט, העלתה את המחיר של התרופה H.P. Acthar מ-1,235 דולר ל-29 אלף דולר. מהחברה נמסר כי העלאת המחיר נבעה מכך שהתרופה לא הייתה רווחית יותר.
חברות כמו ולינט וטורינג מעדיפות להשקיע את הכסף ברכישת תרופות ולא בפיתוחן. "אולי אין לי את המשאבים של פייזר ואין לי את המומחיות של מרק, אבל אני פאקינג יצירתי", הודה שקרלי בראיון שהתפרסם בשבוע שעבר. עם זאת, תופעת העלאת המחירים נהוגה גם בחברות הגדולות כמו פייזר ומרק. סקר שערכו בבלומברג באוקטובר בקרב 21 אלף תרופות גנריות, מצא שהמחיר של למעלה מ-3,500 מהן הוכפל ואף יותר מאז שלהי 2007. "זה הופך להיות מודל פיננסי חדש, ולא מדובר רק בטורינג", אמר לבלומברג סטיב מילר מחברת אקספקס סקריפטס הולדינג.
התופעה זכתה לתשומת לב המחוקקים גם כן, וחבר הקונגרס אלייז'ה קמינגס החל לחקור את המחירים הגבוהים. "צריך לזמן באופן מיידי את שקרלי ומנכ"לים נוספים של חברות תרופת למתן עדות בקונגרס", אמר קמינגס ביום שישי, וקרא להגביר את הפיקוח.