האם איראן עומדת להציף את שוק הנפט העולמי?
מומחה: המדינה יושבת על מצבורי נפט שהפקתם זולה מאוד - ועשויה לפתח אותם לאחר הסרת הסנקציות; חברות האנרגיה הגדולות יתקשו להתחרות עם המדינה האסלאמית
רבים הרימו גבה לפני שנה לאחר שהכלכלן והעיתונאי הבריטי אנטולי קלצקי אמר כי ייתכן שמחירי הנפט יפלו מתחת ל-20 דולר לחבית; ואולם מאז המחירים כבר נפלו ל-37 דולר לחבית, ובבנק גולדמן זאקס פרסמו תחזית לפיה המחירים עשויים לרדת מתחת ל-20 דולר, רמה שתפגע עוד יותר בסעודיה ורוסיה. עכשיו כבר אף אחד לא מרים גבה.
העולם מוצף בנפט, והמצב צפוי להישאר כך בעשורים הבאים, כשבאופ"ק חוזים כי המחירים לא ישובו לרמות של 100 דולר לחבית לפני 2040.
- הנפט צונח וסעודיה נוקטת בצעדי צנע: הדלק, החשמל והמים מתייקרים
- מרוסיה עד ברזיל: חברות הנדל"ן החשופות לנפט
- פשיטות הרגל בענף הנפט בשיא שלא נראה מאז המשבר הפיננסי העולמי של 2008
השבוע פרסם קלצקי מאמר נוסף והעלה את האפשרות שלפיה איראן תפיק נפט בעלות של דולר אחד לחבית. במאמר שפורסם בעיתון הבריטי "הגרדיאן", טוען קלצקי, המשמש כיום ככלכלן הראשי של חברת המחקר Gavekal Dragonomics, כי חברות הנפט הגדולות כמו אקסון מובייל, של ו-BP לא יכולות להתחרות עם החברות מאיראן, סעודיה ורוסיה, שנהנות מגישה בלעדית לעתודות שניתן לשאוב עם ציוד פשוט ולא מתוחכם. "איראן לדוגמה, טוענת כי ביכולתה להפיק נפט עבור דולר אחד בלבד. העתודות שלה הנגישות בקלות, שניות בגודלן במזרח התיכון רק לסעודיה, יפותחו במהירות ברגע שיוסרו הסנקציות", נכתב במאמר.
עם זאת, לעלות ההפקה נוספות עלויות שונות כגון זיקוק הנפט והפצתו.
הטענה שלפיה איראן יושבת על מצבורי נפט זולים במיוחד אינה חדשה. חברת הנפט הארצית של איראן טוענת כבר זמן מה שהיא שואבת נפט בעלות של 1-1.5 דולר לחבית. בדו"ח שפרסמה קרן המטבע הבינלאומית ב-2008 על כלכלת איראן תחת הסנקציות, נכתב כי המדינה מפיקה נפט בעלות של 5 דולרים לחבית. באותה התקופה, מחיר הנפט עמד על רמה של 115 דולר לחבית.
בשלב זה עוד לא ברור האם איראן תאמץ את הקו שבו מחזיקות היצרניות הגדולות ותמשיך בייצור נפט על אף המחירים הנמוכים, או שתגביל את האספקה בניסיון להעלות את המחירים. בעיתון הטלגרף הבריטי דיווחו כי שר הנפט האיראני ביג'אן זנגאני אמר כי בכוונתו להוריד את המחירים כדי להשיב את הייצוא לרמות של לפני הטלת הסנקציות. ואולם בשבוע שעבר אמר זנגאני כי הוא מעריך שמחירי הנפט יעלו בשנה הקרובה לרמה של 40 דולר לחבית לפחות.
בכל מקרה, כלכלת איראן עברה שנים של סבל מאז הוטלו הסנקציות, והיא זקוקה לכסף ולמסחר, כך שנראה שכל עוד היא יכולה למכור נפט ברווח, היא לא תמהר לצמצם את התפוקה לטובת אחרים.