שר האוצר היפני מזהיר: העלייה החדה בשווי הין עלולה להביא לקיפאון
טארו אסו אמר את הדברים לאחר נפילת הדולר האמריקאי אתמול אל מתחת ל-108 ין; לדבריו, הממשלה תנקוט ב"צעדים נחוצים תחת נסיבות מסויימות", אך האנליסטים מעריכים כי נכון לעכשיו לא תהיה התערבות בשוק המט"ח
- לא סין: דווקא יפן הוגדרה כמקור לדאגה בכינוס ה-G20
- לראשונה מזה שנה: האטה במדד האינפלציה של הבנק המרכזי של יפן
- יש מקום לתקווה: "הצריכה ביפן תתחזק בחודשים הקרובים"
אסו הכריז כי הממשלה תנקוט בצעדים הנחוצים כדי לבלום את ההמהלכים ה"חד צדדיים" בשוק המטבעות במדינה. במסגרת התכנית הכלכלית שהשיק ראש הממשלה שינזו אבה ("אבנומיקס") הממשלה מעוניינת להחליש את הין כדי להגביר את הייצוא ולשוב לצמיחה.
מוקדם יותר השנה הפתיע הבנק המרכזי כשהודיע על ריבית שלילית. מהלך זה נועד לעודד השקעות ולשמור על הין ברמה נמוכה. אולם, על אף הצעד המפתיע, הין ממשיך להתחזק, בין השאר בשל היחשלות הדולר ומעמדו המסורתי של הין כמקלט בטוח בתקופות של חששות לגבי הכלכלה העולמית.
"מעבר מהיר לעבר עלייה של הין או ירידה של הין אינו רצוי. מה שכן רצוי הוא שהמטבעות יהיו יציבים ברמה שמתאימה לנתוני היסוד של הכלכלה", אמר אסו לעיתונאים בתום ישיבת קבינט היום. "כפי שאשרו מנהיגי מדינות ה-G20, תנודתיות מוגזמת ותנועות לא מסודרות בשערי החליפין פוגעות בכלכלה, ולכן אנחנו עוקבים אחר תנועות המטבע מתוך תחושת דחיפות. אנחנו ננקוט בצעדים הנחוצים תחת נסיבות מסוימות", הוסיף.
אסו סירב להגיב על האפשרות שהממשלה תתערב בשוק המט"ח, אך ההערכה הרווחת בקרב האנליסטים היא שידיה של יפן קשורות בשל היותה המארחת של פסגת מנהיגי ה-G7 הבאה, שתתקיים במאי באי קשיקו.
שר הכלכלה, נובוטרו אישיהארה, אמר כי ייתכן ופעולות של ספקולנטים הן שאחראיות להתחזקות האחרונה של הין. לדבריו, הוא אינו רואה שום גורמים כלכליים מקומיים שיכולים להוביל להתחזקות המטבע.