ברקזיט
צרפת רוצה "גירושים" מהירים מבריטניה, מרקל זהירה
שר החוץ של צרפת: "על בריטניה לכבד את משאל העם, אסור לשחק בחתול ועכבר"; הקנצלרית: "אין חובה שלונדון תוציא לפועל במהירות את הברקזיט"
שרי החוץ של שש המדינות המייסדות של האיחוד האירופי מצפים מממשלת בריטניה לפזר את האי-ודאות, וליישם במהירות האפשרית את ההחלטה שהתקבלה במשאל העם על פרישה מהאיחוד. שש המדינות - גרמניה, צרפת, איטליה, בלגיה, לוקסמבורג והולנד - פרסמו את ההצהרה המשותפת לאחר מפגש חירום שערכו היום בברלין.
- כעס על קמרון: "משאל העם היה רעיון מטורף, התנהלותו רק מגבירה את חוסר היציבות"
- השפעת הברקזיט על בעלי ההון: "אריסון תיפגע פחות, זוהר לוי ייפגע יותר"
- "הברקזיט הוא דבר עצום, אבל ההשלכות שלו לא יהיו דרמטיות כמו קריסת הליהמן בראדרס"
אזרחי בריטניה הצביעו ביום חמישי בעד פרישה מהאיחוד האירופי. בעקבות כך, הודיע ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון כי יעזוב את תפקידו, ויותיר ליורשו – שייתכן כי ייבחר בכנס המפלגה השמרנית באוקטובר – לפתוח בדיונים עם האיחוד האירופי לגבי הברקזיט.
שר החוץ של צרפת, ז'אן מארק איירו, הזהיר לאחר מפגש החירום ממשיכת זמן. לדבריו, על בריטניה לכבד את ההחלטה שהתקבלה במשאל העם: "אין סיבה לשחק בחתול ועכבר". לדבריו, לאי-ודאות יהיו השלכות פוליטיות וכלכליות, ולכן האינטרס של בריטניה ושאר מדינות אירופה הוא שלא תהיה אי-ודאות כזו.
שר החוץ של גרמניה, פרנק-וולטר סטיינמאייר, אמר כי משא ומתן בין האיחוד האירופי לבריטניה יתחיל "בהקדם האפשרי". לדבריו, "ברור כי אירופה צריכה לספק בהקדם האפשרי את הפתרונות שהאנשים מחכים להם". סטיינמאייר המשיך והזהיר מפני החלטות פזיזות והעמדת פנים כי "כל התשובות ברורות כבר מעכשיו". "ברור כשמש, כי בזמנים כאלו עלינו להימנע מלהיות היסטריים או ליפול לתוך שיתוק", אמר.
לעומתו, קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה כי אסור שהמו"מ עם בריטניה ייעשה בצורה שתרתיע מדינות אחרות; לדבריה, אין חובה שלונדון תוציא לפועל במהירות את ההחלטה על עזיבת האיחוד. "זה לא אמור לקחת תקופה ארוכה, אבל לא היה נאבקת כעת למסגרת זמן קצרה", אמרה מרקל לפני פגישה עם בכירי מפלגתה.
בתוך כך, נשיא הנציבות האירופית – הזרוע המבצעת של האיחוד - ז'אן קלוד יונקר אמר לעיתון "בילד" הגרמני שעל בריטניה לשקול איזו מערכת יחסים היא מבקשת לנהל עם האיחוד האירופי, אבל לדבריו היא לא תוכל לבחור את התנאים המתאימים לה. "ללא ספק לא תהיה כאן אפשרות לבררנות", אמר. "בחוץ זה בחוץ. כעת העדיפות הראשונה היא לקיים פרידה נקייה משום שאזרחים ועסקים זקוקים לוודאות".
ביום שלישי תתקיים פגישה ראשונה של כלל מנהיגי המדינות החברות באיחוד האירופי, ללא ייצוג בריטי. קמרון, יגיע לפני תחילת הועידה לקיים שיחות נפרדות עם כל אחת מהמדינות החברות.