$
כלכלה ומדיניות

חרף התנגדות האיחוד האירופי: איטליה כבר סימנה פרצה להתערבות במערכת הבנקאית

נגיד הבנק המרכזי של איטליה איגנסיו ויסקו הבהיר כי חוקי האיחוד מאפשרים התערבות ציבורית בבנקים "כצעד מניעתי". הנציבות האירופית נחושה לכפות שיתוף של נושי הבנקים בחילוץ עתידי, אלא שבאיטליה מדובר בחלק גדול ממשקי הבית

שירות כלכליסט 17:4709.07.16

נגיד הבנק המרכזי של איטליה איגנסיו ויסקו אמר בסוף השבוע כי ממשלת איטליה תוכל לסייע לבנקים בלי להפר את מגבלות האיחוד האירופי. "חוקי הנציבות האירופית מאפשרים התערבות ציבורית בבנקים כצעד מניעתי בהתאם לתוצאות מבחני הלחץ של הבנק המרכזי האירופי", אמר ויסקו בכנס של איגוד הבנקים האיטלקי.

לפי היומון הכלכלי האיטלקי "Il Sole 24 Ore", ויסקו אמר במפורש כי התערבות כזו עומדת על הפרק מבחינת רומא. "כשמביאים בחשבון את הסיכון שאי־ודאות גבוהה פוגעת באמון במערכת הבנקאית, אי אפשר להוציא מהכלל התערבות ממשלתית עם פתרונות הכרחיים של השוק". 

בנק Carige Italia בנק Carige Italia צילום: רויטרס

 

ויסקו אמר את הדברים על רקע המבוי הסתום בשיחות בין ממשלת איטליה לנציבות האירופית בבריסל על חילוץ הבנק השלישי בגודלו באיטליה מונטה דיי פסקי די סיינה. שיעור ההלוואות הרעילות שלו מגיע ל־34.4% — הגבוה ביותר מבכל בנק אחר באיטליה והגבוה פי שניים משיעור ההלוואות הרעילות במגזר הבנקאות האיטלקי. הנציבות האירופית מתנגדת בנחרצות להתערבות ממשלתית לחילוץ הבנקים בלי שבעלי האג"ח בבנק יישאו גם הם בעול.

 

שימוש במנגנון זה, שמפחית את ההוצאה הציבורית על חילוץ בנק ומטיל חלק משמעותי מהעלויות על בעלי אג"ח ופיקדונות, כבר נעשה בהצלחה בקפריסין ב־2013. אלא שממשלת איטליה מנסה להימנע מתרחיש דומה כיוון שכשליש מהנושים של הבנקים באיטליה הם משקי הבית במדינה. מנגד, הנציבות האירופית נחושה ליישם את המודל החדש לחילוץ בנקים, ששונה מהמודל ששימש במדינות כמו אירלנד, ספרד ופורטוגל בתחילת העשור.

 

ויסקו התייחס לטענת הנציבות האירופית כי ממשלת איטליה הייתה צריכה להתערב במערכת הבנקאים במדינה בעבר, בעת שעשו זאת מדינות אחרות בגוש היורו. "הטיעון הזה לא מביא בחשבון את העובדה שמערכות הבנקאות התפתחו בצורה שונה במדינות השונות", הוא אמר.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x