$
חברה וסביבה

ארה"ב וסין אישררו את הסכם פריז להפחתת פליטת גזי חממה

ההסכם שהושג בדצמבר 2015 ייכנס לתוקף רק לאחר שיאושרר בידי 55 מדינות לפחות, האחראיות ל-55% מפליטות הפחמן; אובמה: "נקודת מפנה עבור כדור הארץ"

שירות כלכליסט 14:3503.09.16

ארצות הברית וסין, האחראיות יחד ל-40% מפליטת הפחמן בעולם, אישררו את הסכם פריז להפחתת פליטת גזי חממה. ההצהרה על כך נמסרה בתום פגישתם בסין של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, עם מקבילו הסיני, שי ג'ינפינג, לקראת פסגת מנהיגי 20 הכלכלות המובילות בעולם (G20) שתתקיים בעיר האנגג'ואו.

  

בדצמבר 2015 חתמו 195 מדינות על ההסכם, הנועד להאט את קצב ההתחממות הגלובלית באמצעות הקטנה של צריכת דלקי מאובנים ופליטת גזי חממה; היעד שנקבע הוא צמצום ההתחממות הגלובלית לרמה הנמוכה מ־2 מעלות צלסיוס, או אף 1.5 מעלות צלסיוס בטווח הארוך. השגת יעד זה חיונית, לפי מדענים, כדי למנוע מצב שבו ייגזר על כדור הארץ עתיד עגום ובלתי נמנע של עליית פני הימים, הצפות קשות, בצורות, מחסור במים ובמזון וסערות חסרות תקדים בחומרתן.

 

ההסכם אמור להיכנס לתוקף באופן רשמי רק לאחר שיאושרר בידי 55 מדינות לפחות, האחראיות ל-55% מפליטות הפחמן. עד היום, אישררו את ההסכם 23 מדינות האחראיות ל-1% בלבד מפליטות הפחמן - וכעת, האשרור של ארה"ב וסין יפעיל לחץ על מדינות נוספות ללכת בדרך דומה.

 

שי ג'ינפינג שי ג'ינפינג צילום: אי פי איי

 

אובמה אמר היום כי "הסכם פריז הוא נקודת מפנה עבור כדור הארץ; ההיסטוריה תשפוט את החשיבות הרבה של המאמצים שאנו עושים כיום". לדבריו, "כאשר יש רצון וחזון, ויש מדינות כגון סין וארה"ב המוכנות להפגין מנהיגות ולתת דוגמה - יש אפשרות ליצור עולם בטוח יותר, משגשג יותר וחופשי יותר מזה שאנחנו קיבלנו".

 

שי אמר כי "התגובה שלנו לשינויי האקלים תבטיח את עתיד תושבי סין והעולם כולו".

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, הודה למנהיגות "מעוררת ההשראה" של אובמה.

 

 

סעיפי מפתח של ההסכם כוללים גם החלטה לא מחייבת למדינות לבחון מחדש את יעדיהן הלאומיים ב־2020, ולאחר מכן בכל חמש שנים, ולבצע מדידות תקופתיות כדי לבדוק את התקדמותן לקראת השגת היעד העולמי של צמצום הפליטות. כן כולל ההסכם הכרה כי 100 מיליארד דולר למימון נושאי האקלים בכל שנה, שהובטחו עד 2020, ישמשו קרקע להמשך מימון מטרה זו, וכי יעד חדש למימון יגובש לפני 2025.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x