FT
דיווח בסין: הממשלה נערכת להגביל מיזוגים ורכישות בעולם
מסמך רשמי חושף כי בייג'ינג מודאגת מהפיחות ביואן וצניחת עתודות המט"ח ותנסה להילחם בכך באמצעות הגבלת היקף העסקאות הזרות. בהובלת עסקת כימצ'יינה־סינג'נטה רשמו השנה המיזוגים והרכישות שיא חדש. אנליסט: "זה מהלך עצום"
ממשלת סין נערכת להטיל הגבלות על מיזוגים ורכישות שמבצעות חברות סיניות בעולם, זאת כדי להילחם בבריחת ההון ובצניחת עתודות המט"ח — כך לפי גורמים שהגיע לידיהם מסמך ובו התקנות החדשות.
מועצת המדינה מודאגת במיוחד מעסקאות בהיקף של 10 מיליארד דולר ומעלה, כך לפי גורמים המקורבים לדיונים הממשלתיים. לדבריהם, יאסרו גורמים רשמיים בסין על עסקאות בגובה מיליארד דולר ומעלה, אם אינן כלולות בעסקי הליבה של המשקיע. כמו כן, ייאסר על חברות בבעלות ממשלתית להשקיע יותר ממיליארד דולר בעסקת נדל"ן בודדת.
- סין וגרמניה ישתפו פעולה על מגרש הכדורגל
- סין סותמת פרצות: תהדק המגבלות על חברות המשקיעות בחו"ל
- היעד הבא של Airbnb: סין
לפי נתוני משרד הסחר הסיני, היקף הרכישות שמבצעות חברות סיניות בעולם הגיע לסכום של 146 מיליארד דולר בעשרת החודשים הראשונים של 2016 ועקף את השיא של 2015 שעמד על 121 מיליארד דולר. המיזוגים והרכישות הגלובליים של 2016 כוללים את עסקת הענק שבמסגרתה רכשה כימצ'יינה את סינג'נטה ב־43 מיליארד דולר.
כמו כן, לפי חברת הסקרים הכלכליים רודיום גרופ, השקעות סיניות באירופה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היו גבוהות פי שלושה כמעט מההשקעות האירופיות בסין. מחקר נוסף של רודיום גילה כי הרכישות של חברות סיניות בארה"ב בשנה החולפת עקפו לראשונה עסקאות רכישה של חברות אמריקאיות בסין.
בעיקר בשל זרימת הון החוצה, היואן נחלש השנה ב־5.8%, ככל הנראה השנה הגרועה ביותר שלו. סין מכרה דולרים מעתודות המט"ח שלה על מנת למתן את הלחץ המופעל על היואן, ואלה עמדו על 3.12 טריליון דולר בסוף אוקטובר, הנתון הנמוך ביותר מאז מרץ 2011.
"זה מהלך ממש עצום", אמר וואנג ג'ון, כלכלן במרכז לסחר בינלאומי של סין. "הממשלה הרחיבה את מגבלות ההון כדי למנוע פיחות נוסף ביואן. הטרנד של יסוף בדולר האמריקאי ופיחות ביואן ניכר לעין. הם מודאגים מבריחת הון", ציין.
אנליסטים ובנקאים אמרו כי בייג'ינג מודאגת גם מאיכות ההשקעות הזרות של סין. הממשלה חוששת כי עסקאות נעשות לעתים בחופזה על מנת להרוויח מהייסוף המתמשך של הדולר. "מדובר כאן לא רק בחשש מפני עתודות מט"ח", הסביר שיאנג סונגז'ו, כלכלן ראשי בבנק החקלאי של סין. "חלק מהרכישות בחו"ל הובילו להפסדים עצומים בעבר".
אם יופץ רשמית, המסמך יהפוך לוודאי שינוי במדיניות שכבר החל לתפוס תאוצה. בנקאים ומנהלים בכירים אומרים כי אישורים לרכישת מטבע זר שהיו פעם עניין שבשגרה, נדרשים עתה לכשלושה חודשים. "גם בעבר החוקים היו שם, אבל איש לא יחס לכך חשיבות. עתה הם מיושמים בקפדנות", הסביר ז'או שיג'ון, מומחה ליואן באוניברסיטת בייג'ינג.
סין צפויה לרשום השנה גירעון ראשון בהשקעות זרות ישירות, כך לפי נתונים רשמיים. השקעות זרות ישירות היו גבוהות מזליגת הון מדי רבעון מאז 1998 עד לאמצע 2015. עם זאת, סין דיווחה על גירעונות בהשקעות זרות ישירות לארבעה מבין חמשת הרבעונים האחרונים, כולל שיא של 31 מיליארד דולר בגירעון ברבעון השלישי.
יונאס שורט, יועץ ב־NSBO, חברת מחקר בבייג'ינג, סבור כי המהלכים המתוכננים לא יתגלו כיעילים. "זה קצת כמו ללכוד חפרפרת", הוא מסביר. "ברגע שתנסה לחסום בריחת הון בערוץ אחד, הוא ימצא ערוץ אחר", ציין.
גבריאל וילדאו, דון ויינלנד וטום מיטשל, פייננשל טיימס