$
תעשייה ופיננסים

"ניסיון ההשתלטות של קראפט היינץ על יוניליוור - בגלל הברקזיט"

תאגיד הענק שבשליטת וורן באפט כשל בניסיון ההשתלטות על יוניליוור הבריטית־הולנדית, אך אינו צפוי לוותר. חברי פרלמנט בבריטניה מזהירים בינתיים מגל רכישות בינלאומיות שיביא לקיצוצי משרות

שירות כלכליסט 20:1318.02.17

עסקת הרכישה השנייה בגודלה בהיסטוריה עלתה על שרטון בסוף השבוע, לאחר שקמעונאית הענק האנגלו־הולנדית יוניליוור דחתה הצעת רכש בגובה 143 מיליארד דולר מקראפט היינץ, תאגיד המזון שנמצא בשליטתו של וורן באפט וחברת ההשקעות הברזילאית 3G.

 

יוניליוור, שבין מותגיה נמנים כמה מהחברות המוכרות ביותר בעולם, ביניהן סבוני "דאב", קנור, תה ליפטון וכן גלידות בן אנד ג'ריז, דחתה את ההצעה, בשווי של 50 דולר למניה, 18% יותר משוויה בעת סגירת המסחר ביום חמישי, בטענה כי היא "ממעיטה בערך החברה".

 

 צילום: בלומברג

"יוניליוור דוחה את ההצעה כי היא אינה רואה בה כל יתרון, בין אם אסטרטגי או פיננסי, למחזיקי המניה של החברה", נמסר מהחברה. על פי נתוני חברת הטכנולוגיה דיאלוג'יק, אם תצא העסקה אל הפועל, תהיה זה עסקת הרכישה השניה בגודלה בהיסטוריה אחרי רכישת מאנסמן הגרמנית בידי וודאפון בריטניה בשנת 2000, שהיקפה עמד על 183 מיליארד דולר.

 

למרות הדחייה, קראפט היינץ תמשיך ככל הנראה בניסיונות ההשתלטות על יוניליוור, במה שעומד להיות מאבק תרבותי בין שני התאגידים, החוצה את גבולות עולם העסקים. יוניליוור מעסיקה כ־168 אלף עובדים, אך רק 17% מהרווחים שלה מגיעים מארה"ב, לעומת 78% מהרווחים של קראפט היינץ.

 

ניסיון ההשתלטות מתבצע ערב התנעת תהליך יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי בחודש הבא, כאשר בממלכה קיימת חוסר ודאות באשר לעתיד התאגידים במדינה לאחר הברקזיט. משקיעים זרים מרוויחים בינתיים מהירידה החדה בשווי הליש"ט לעומת הדולר.

 

קטשופ היינץ קטשופ היינץ

במהלך סוף השבוע הזהירו בכירים בממשלת בריטניה כי ניסיון ההשתלטות על יוניליוור יביא לאובדן אחת החברות המצליחות בבריטניה. חברי פרלמנט טענו כי הם חוששים ממכירות במחירי הפסד של עסקים בריטיים, שיפגעו במאמצי הממשלה לחזק את התעשייה במקביל לברקזיט. "העסקה הזו לא היתה באה בחשבון לולא הברקזיט", אמר מנהיג המפלגה הדמוקרטית בפרלמנט הבריטי, טים פארון. יו"ר הוועדה לעסקים קטנים ממפלגת הלייבור, איאן רייט חיזק את טענותיו של פארון והזהיר שירידה נוספת בערך הליש"ט תמשוך גל משקיעים זרים, שלא יראו לנגד עיניהם את טובתה של בריטניה. דובר מטעם ממשלת בריטניה אמר כי ההצעה היא "עסקה אפשרית חשובה עבור חברה מרכזית במדינה והעובדים שלה" וטען כי היא תהיה נתונה לפיקוח.

 

יוניליוור סובלת בשנים האחרונות מהאטה במכירות בשווקים המתפתחים שעליהם הסתמכה לצמיחה, כמו גם בשוק הביתי בבריטניה, שם נפגעה הפעילות של החברה מההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי. שווי הליש"ט נמצא בירידה מאז ההצבעה על הברקזיט ביוני שעבר, ולכן מחיר ייצור הסחורות במדינה עולה. עבור קראפט היינץ, העסקה מגיעה על רקע גל של השקעות בינלאומיות, שהודות לשיעורי הריבית הנמוכים הפכו את תחילת 2017 לראשית השנה העמוסה ביותר ברכישות ובמיזוגים בהיסטוריה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x