לראשונה בסעודיה: שר נחקר בחשד לשחיתות
התסכול שהביע הציבור הסעודי ממדיניות הצנע הביאה את המלך סלמן לפרסם שורת צווים, שכללו גם את פיטורי השר לעניינים אזרחיים. השר צפוי לעמוד למשפט – צעד חסר תקדים בממלכה השמרנית
ימים סוערים בסעודיה. קמפיין מחאה ברשתות החברתיות שהחל בשבוע שעבר הביא את המלך סלמן לפרסם 43 צווים שמבטלים חלק מצעדי הצנע שעליהם הוא הודיע בשנה שעברה.
- הבאר התייבשה: סעודיה בוחנת מחדש פרויקטים במיליארדי דולרים
- סעודיה גייסה 9 מיליארד דולר במכירת אג"ח אסלאמיות
- הציבור הסעודי קנאי לארמקו והממשלה שוקלת מניות מוזלות
הצעדים, שהגיעו עקב ירידת מחיר הנפט וננקטו במקביל להשקת תוכנית רפורמות מרחיקת לכת בשם "חזון 2030" עוררו תסיסה ציבורית נרחבת. הקמפיין ברשתות החברתיות סימן שיא חדש במחאה נגד צעדי הצנע, ומארגני הקמפיין קראו לקיום הפגנות אחרי תפילת יום שישי במסגדים. בסעודיה, שבה חל איסור בחוק על הפגנות, קמפיין מסוג זה הוא חריג, ולכן רבים ממשתמשי הרשתות החברתיות הביעו הסתייגו ממנו. בסופו של דבר, נוכחות מסאסיבית של כוחות הביטחון במרכזי הערים הרתיעו את האזרחים מלצאת ולהפגין, אבל גם בלי מחאה בפועל ברחובות עבור משפחת סעוד השלטת המסר היה ברור — זה הזמן ללכת צעד אחד אחורה ולרכוש מחדש את אהדת הציבור.
הדרישות שהועלו במסגרת המחאה ברשתות החברתיות זכו לתמיכה גורפת. הן התרכזו בעיקר בהחלטה לבטל את ההטבות והבונוסים שהוענקו בעבר לעובדי המגזר הציבורי, ובכלל זה לחיילי הצבא הסעודי. דרישה מרכזית נוספת הייתה להתחיל ביישום הבטחות שניתנו בעבר להילחם בשחיתות וכן לבטל את המכירה המתוכננת של חלק מחברת הנפט הלאומית "אראמקו".
אבל גולת הכותרת של הצווים המלכותיים הייתה פיטוריהם של שלושה שרים שעמדו במרכז הביקורת הציבורית בחודשים האחרונים. בראש המפוטרים השר חאלד אל־עראג', שהוא השר לעניינים אזרחיים. נוסף על פיטוריו המלך הודיע כי הוא ייחקר בחשד לניצול לרעה של מעמדו. מומחים בסעודיה סבורים כי הוא יועמד בסופו של דבר למשפט וייכלא לתקופה של עד עשר שנים. אם אכן זה יקרה אל־עראג' יהיה השר הראשון בהיסטוריה של ערב הסעודית שיעמוד בגלוי למשפט. השחיתות בקרב בכירים בצמרת הסעודית, ובכלל זה שרים ונסיכים היא עניין ידוע, אך עד למקרה של אל־עראג' פרשיות שחיתות שכאלה היו נסגרות הרחק מעין הציבור כדי למנוע מבוכה מהשלטונות.
לאל־עראג' אין את מי להאשים זולת עצמו. באוקטובר 2016 הוא עורר תרעומת בסעודיה כשבראיון טלוויזיה לגלג על פריון העובד הסעודי. הנקמה הגיעה מהר מאד. זמן קצר לאחר הריאיון הודלפו לרשת מסמכים שהצביעו על כך שאל־עראג' דאג שבנו יועסק פיקטיבית במשרה בכירה במשרד לעניינים מוניציפליים תמורת משכורת חודשית של 21,600 ריאל (כ־5760 דולר). המינוי עורר זעם בייחוד לאור העובדה כי לבנו של השר לא היו הכישורים או התעודות המתאימות לקבל את המשרה, או משרה בכירה כלשהי. בנו של השר גם לא עמד בקריטריונים בסיסיים כמו גיל מינימאלי של 33 שנים או בדיקות רפואיות. עם חשיפת המסמכים השר הכחיש את הדברים וטען כי מדובר בזיוף. גם התקשורת הסעודית התעלמה מהפרשייה שעוררה זעם אדיר ברשתות החברתיות.
בזכות הטוויטר
אל־עראג' היה נמנע ככל הנראה מפיטורין ומשפט אלמלא נחישותם של משתמשי הרשתות החברתיות ובייחוד "טוויטר". אזרח מן השורה בשם סעד אל־ת'ויני, אסף את המידע מהאינטרנט ועל בסיסו הלך והגיש באופן אישי תלונה ל"נזאהה" – הגוף הממשלתי בסעודיה האחראי על המלחמה בשחיתות. עד היום הגוף מיעט לפעול כנגד תופעות של נפוטיזם בקרב בכירי הממשל, אלא שהמרמור הציבורי שיחק לרעתו של השר. גורלו של אל־עראג' בעצם נחרץ ובימים האחרונים הפך האזרח אלת'ויני לכוכב תקשורת בממלכה.
אבל מעבר לסיפור של האזרח הפשוט שהצליח להניע מערכת שלמה לצעד תקדימי, פרשנים בערב הסעודית סבורים כי המקרה הזה של השר המפוטר אל־עראג' הוא איתות לבכירים נוספים, כולל שרים בממלכה, שהם צפויים לגורל דומה.
נוסף על ההחלטה על פיטורי השרים, הכריז המלך על החזרת ההטבות לעובדי המגזר הציבורי. בימים האחרונים הודלפו לתקשורת הסעודיות ידיעות כי דו"חות מודיעיניים פנימיים שהוגשו לבכירי הממלכה הזהירו כי קיצוץ ההטבות מהוות "איום על הביטחון הלאומי". חלק מההטבות יוחזרו לקראת סוף מאי, לפני תחילת חודש הרמדאן, וכלכלנים מחוץ לסעודיה כבר מתחו ביקורת על ההחלטה שתעלה למשק מיליארדי דולרים מידי חודש. זהו מחיר שהמשטר הסעודי מעוניין לשלם כדי "לקנות שקט".
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת