$
תעשייה ופיננסים

איירבוס מזהירה: "לא נישאר בבריטניה בלי פטור ממכסים"

לקראת הדיונים על תנאי הברקזיט הציבה ענקית האווירונאוטיקה תנאים להשארת מפעליה בממלכה: המשך פטור ממכס על חלקי מטוסים ותנועה חופשית לעובדיה הבינלאומיים. בנקאים בסיטי: "הזליגה של עובדים פיננסיים עלולה להפוך לשיטפון"

שירות כלכליסט 23:2011.06.17

ענקית האווירונאוטיקה איירבוס שבסיסה בצרפת הזהירה כי תוציא את מפעלי הייצור שלה מבריטניה, אם לא ייענו דרישותיה להמשך תנועה חופשית עבור עובדי החברה ופטור ממכסים לאחר הברקזיט - כך על פי דיווח ב"סאנדיי טיימס".

 

בריטניה צפויה להתחיל בשבוע הבא את המו"מ עם שאר מדינות האיחוד האירופי לגבי תנאי פרישתה (ראו מסגרת). זאת חרף היחלשותה של ראש הממשלה תרזה מיי בעקבות בחירות הבזק, שעלו לה באובדן הרוב השמרני בפרלמנט. פאבריס ברגייר, סמנכ"ל הכספים של איירבוס, אמר כי כל הסכם שתשיג בריטניה מול האיחוד האירופי חייב לאפשר תנועה חופשית של עובדי החברה מארצות מוצאם לבריטניה, כמו גם פטור ממכסים על החלקים המיוצרים בבריטניה ושמירה על אמות מידה רגולטוריות הולמות. שאם לא כך, הזהיר, בריטניה עלולה לאבד את פסי הייצור של איירבוס.

 

"קל מאוד למצוא מפעלים חדשים בעולם. אנחנו נקבל מספיק הצעות", אמר ברגייר, לפי הדיווח בסאנדיי טיימס. "אנחנו רוצים להישאר בבריטניה, אבל רק אם תנאי העבודה יאפשרו זאת", סיכם.

 

 

בעקבות תוצאות הבחירות עשויה מיי להידרש להערכה מחודשת של סדרי העדיפויות לתנאי פרישתה של בריטניה. בעבר ציינה כי היא מעוניינת שבריטניה תפרוש מאיחוד המכסים כמו גם מהשוק המשותף. כן אמרה כי עדיפה לה שום עסקה בכלל על פני עסקה רעה, כאשר כוונתה היתה שהיא עשויה בהחלט להסכים להטלת מכסים על מוצרי יצוא ויבוא.

 

מפעל איירבוס בבריטניה מפעל איירבוס בבריטניה צילום: בלומברג

מנכ"ל איירבוס טום אנדרס אמר בשבוע שעבר, כי "ברקזיט קשה", כלומר התנתקות שבמסגרתה יוחלו מכסים בין בריטניה לאיחוד האירופי, עשויה לפגוע בתחרותיות של החברה בבריטניה. איירבוס מעסיקה 10,000 בשני מפעלים בבריטניה — כך על פי אתר החברה.

 

בתוך כך העלתה איירבוס את תחזיותיה למסירות מטוסים עבור 20 השנים הבאות, זאת למרות סימנים להאטה בהיקף ההזמנות, במיוחד של מטוסים המיועדים לנתיבים ארוכים. היצרנית דיווחה ביום שישי כי היא צופה מסירות של 34,899 מטוסים מסחריים גדולים עד 2036, בשווי כולל של 5.3 טריליון דולר.

 

על רקע איומי איירבוס, אתר פוליטיקו דיווח כי הזליגה האטית של עובדים מהסיטי של לונדון עשויה בקרוב להפוך לשיטפון, זאת בעקבות תוצאות הבחירות בשבוע שעבר. חברות פיננסים רבות שבסיסן בבריטניה, שלא היו מעוניינות מלכתחילה בברקזיט, חשות זעם רב כלפי הפוליטיקאים בממלכה. זאת בעקבות סבב כושל נוסף של בחירות שיכפה עתה על פעילותן חודשים ארוכים אי־ודאות. האפשרות היחידה כעת, אומרים ראשי החברות, עשויה בהחלט להיות יציאה מיידית מבריטניה. במקום לחוש אופטימיות לנוכח העלייה בסיכויים לברקזיט הרך, בנקאים ומנכ"לים בסיטי חוששים מהבאות. "בעוד עמדת המיקוח של השמרנים מעולם לא היתה ברורה, כעת אנחנו לא יודעים אפילו מי הולך לדון בעמדה הלא ברורה הזאת, מול אירופה", כך על פי בנקאי בכיר, שאמר את הדברים לפוליטיקו.

 

"פרלמנט חצוי מרחיב את הפערים בין לוחות הזמנים של העסקים והפוליטיקאים", ציין אוון ליסאק, מפירמת עורכי הדין קליפורד צ'אנס. לדבריו, מצב זה יחייב עסקים להפעיל לאלתר תוכניות מגירה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x