מסמכי פרדייז: שאלות ותשובות על ההדלפה השנייה בגודלה בהיסטוריה
הדלפה של 13.4 מיליון קבצים מפירמות עורכי דין, מחציתם מהמשרד הוותיק אפלבי, גילתה כי ההתחמקות ממס הגיעה אפילו לארמון בקינגהאם. בבריטניה כבר דורשים שהמלכה תתנצל, והמסמכים אף עשויים לשלוח אותה לחקירה. הדלפה קודמת גרמה להתפטרות ראשי ממשלות פקיסטן ואיסלנד
הדלפת ענק חשפה כי דמויות בולטות בעולם העסקים, הפוליטיקה והבידור לצד חברות רב־לאומיות מובילות ניתבו את הכנסותיהם דרך מקלטי מס בכל העולם. יותר מ־13 מיליון קבצים שהודלפו מפירמות עורכי דין היוו בסיס לתחקיר ענק שבו השתתפו יותר מ־400 עיתונאים ב־67 מדינות. כמחצית מהקבצים הגיעה מפירמת עורכי הדין הבריטית הוותיקה אפלבי, שמפעילה סניפים בעשרה מקלטי מס ברחבי העולם.
- מסמכים סודיים חושפים: שערוריות העלמות מסים ברחבי העולם
- מנהל הקמפיין של טראמפ הזרים 75 מיליון דולר למקלטי מס
- סוף למקלטי המס: אירופה תקדם מס אחיד לענקיות הטכנולוגיה
עם השמות הבולטים שמוזכרים במסמכים נמנים מלכת בריטניה אליזבת השנייה, שר המסחר האמריקאי ווילבור רוס, המיליארד הרוסי יורי מילנר, המוזיקאי בונו וחברות ענק כמו אפל ונייקי. מדובר בהדלפת המידע השנייה בהיקפה בהיסטוריה מבחינת נפח אחסון. מסמכי פרדייז, כפי שהם מכונים, תופסים נפח אחסון של 1.4 טטראבייטים, כאשר ההדלפה הגדולה בהיסטוריה מסמכי פנמה מהשנה שעברה, תפסו 2.6 טטראבייט. ההדלפה השלישית בגודלה, של מסמכי וויקיליקס ב־2010, תפסה 1.7 ג'יגה־בייט. "כלכליסט" עונה על השאלות שהתעוררו בעקבות ההדלפה.
מהם בעצם מסמכי פרדייז?
מדובר בהדלפה של 13.4 מיליון קבצים, ש־6.8 מיליון מהם הגיעו מפירמת עורכי הדין הבריטית הוותיקה אפלבי שהחזיקה משרדים בעשרה מקלטי מס שונים, ביניהם איי קיימן, ברמודה ואיי הבתולה הבריטיים. כ־120 אלף יחידים וחברות מוזכרים במסמכים, כרבע מהם, 31 אלף, מארה"ב. לקוחות נוספים של אפלבי הגיעו בין היתר ממסין, הונג קונג, בריטניה, אוסטרליה. לפי המסמכים, הכסף של לקוחות הפירמה נותבו לחשבונות במקלטי מס באמצעות 25 אלף חברות קש שהיו רשומות בהם.
מה הגילויים העיקריים במסמכים?
החשיפה מלמדת שתופעת ההתחמקות ממס היא גדולה ומורכבת יותר ממה שרוב האנשים סבורים. המסמכים שופכים אור על שלל שיטות שבהן השתמשו חברות ויחידים כדי להתחמק ממס תוך ניצול מספר עצום של פרצות חוקיות. כלומר, אם התמרונים מתבצעים בצורה טובה, מעלימי המס לא ביצעו עבירה לפי החוק היבש.
מה ההשלכות של חשיפת המסמכים?
כבר אתמול הודיעה הפרקליטות באינדונזיה כי היא תבדוק האם ילדיו של שליט המדינה לשעבר סוהארטו, שהיו לקוחות של אפלבי, עברו על חוקי המס שלה. הגילוי שמלכת בריטניה השקיעה חלק מכספה בקרן שביצעה השקעות באמצעות חברות קש, מה שהניב לה הכנסה של 19 מיליון ליש"ט שעליהם היא לא שילמה מסים, הכה גלים בבריטניה. מנהיג מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין כבר דרש לפתוח בחקירה שתכלול גם את המלכה. החשיפה הגדולה הקודמת, מסמכי פנמה שהודלפו ב־2016 הביאה להתפטרות ראש ממשלת איסלנד סיגמונד דאביו גונלאגסון וראש ממשלת פקיסטן נוואז שריף.
אילו אישים בולטים מוזכרים במסמכים?
הדמות הבולטת מכולם היא מלכת אנגליה אליזבת השנייה. דמות אחרת הוא שר המסחר האמריקאי ווילבור רוס, שחברה שבבעלות קרן ההשקעות שלו עשתה עסקים עם חברת נפט רוסית שקשורה לקרמלין. רוס לא הצהיר על כך בשימוע שנערך לו בסנאט לפני מינויו לתפקיד.
גם איש העסקים הרוסי יורי מילנר, שהיה מראשוני המשקיעים בפייסבוק ובטוויטר מוזכר בהם. כדי לבצע את ההשקעות שלו בחברות אמריקאיות, הוא קיבל מימון מהבנק הממשלתי הרוסי VTB, זאת באמצעות מערכת סבוכה של חברות קש הרשומות במקלטי מס.
האם יש ישראלים שמוזכרים במסמכים?
כן. הבולט שבהם הוא היהלומן דן גרטלר. לפי המסמכים, ענקית הכרייה הבינלאומית גלנקור השתמשה במערכת סבוכה של חברות קש כדי להעביר לגרטלר כספים שבאמצעותם הוא היה אמור, לכאורה, להבטיח לחברה זכויות כרייה בקונגו שבאפריקה. בנוסף מוזכר בהם איש העסקים הישראלי עידן עופר, שמחזיק מטוס פרטי שמשוייך לחברה שרשומה במקלט מס.