בשבדיה המיחזור כה יעיל עד שנגמרה להם כל האשפה
תעשיית המיחזור בשבדיה מצליחה למחזר 99% מהאשפה המקומית והמדינה החלה לייבא אשפה מחו"ל כדי שתוכל להמשיך להפעיל את מתקני המיחזור. האנרגיה המופקת משריפת פסולת משמשת את תושבי המדינה לחימום בתיהם בעונת החורף
מנגנון מיחזור האשפה בשבדיה הפך כה יעיל עד כי בשנים האחרונות נאלצת המדינה לייבא אשפה ממדינות אחרות רק כדי להמשיך ולהפעיל את מתקני המיחזור שלה. מאז 2011, בכל שנה פחות מ-1% מהאשפה הביתית במדינה נשלח למטמנות אשפה.
- חברות איסוף הבקבוקים לרשות ההגבלים: "תאגיד אל"ה ניצל את כוחו המונופוליסטי"
- שנה שישית ברציפות: גרמניה היא המדינה הכי "שווה" לחיות בה; ואיפה ישראל בדירוג?
- בדרך ל-0% זיהום: שבדיה מנקה את האוויר באמצעות אצות מיקרוסקופיות
שאר העולם יכול רק לחלום על הצלחה מסחררת כזו בתחום המיחזור. לשם השוואה, ב-2014 רשמה בריטניה שיא במיחזור אשפה והצליחה למחזר 45% מכלל האשפה. האיחוד האירופי הציב יעד מיחזור של 65% עד ל-2030 ומדינות רבות שולחות את האשפה שלהם לשבדיה, שכן האיחוד האירופי אוסר על הטמנת אשפה.
שבדיה נחשבת מתקדמת בתחום מיחזור האשפה הודות לתרבות המטפחת מודעות סביבתית. כשעשתה זאת ב-1991 היא הייתה אחת מהמדינות הראשונות להטיל מיסוי כבד על דלק מאובנים, וכעת מייצרת המדינה כמעט מחצית מהחשמל שלה ממקורות מתחדשים.
"תושבי שבדיה אוהבים מאוד לבלות בחיק הטבע, והם מודעים לכך שעלינו לשמור על הטבע ולטפל בסוגיות אקולוגיות. השקענו זמן רב במאמץ לקידום העניין, כדי לפתח מודעות למיחזור ולשמירה על ניקיון הסביבה", אמרה אנה קארין גריפוואל, ראש יח"צ בארגון מיחזור הפסולת של שבדיה Avfall Sverig.
במהלך הזמן החילה שבדיה מדיניות מיחזור פסולת אחידה כך שאף שאת תפקיד ייבוא ושריפת הפסולת עושות חברות פרטיות, הרי שהאנרגיה המופקת ממנה משמשת את תושבי שבדיה לחימום בתיהם בעונת החורף. "זוהי הסיבה העיקרית שאנו מפעילים את הרשתות המחוזיות, כדי שנוכל לעשות שימוש בפסולת לחימום. במדינות דרום אירופאיות הם פשוט שורפים את הפסולת ולא משתמשים בה לחימום. פה אנו משתמשים בה כתחליף בר קיימא לדלק מאובנים".
עם זאת, קיימת ביקורת נגד שימוש זה בטענה ששריפת פסולת לשם חימום אינה נחשבת למיחזור אשפה מקיף. בתעשיית הנייר השבדית נשמעות טענות כי בסיבי עץ ניתן להשתמש ולמחזר עד שש פעמים עד שהם הופכים לאבק, וכי שבדיה שורפת נייר שאותו בעצם ניתן למחזר.
גריפוואל אומרת שהמטרה בקמפיין המיחזור של שבדיה הוא למנוע מאנשים לשלוח מלכתחילה אשפה למיחזור. הקמפיין הארצי מקדם את הרעיון שיש הרבה מה להרוויח מתיקון, שיתוף ושימוש חוזר.
הרשויות המקומיות בשבדיה משקיעות באופן עצמאי במנגנוני איסוף ומחזור אשפה עתידניים, כגון מערכות שאיבה אוטומטיות בשכונות העיר, שיסירו את הצורך במשאיות אשפה וכן מכלי פסולת תת-קרקעיים שיפנו מקום ברחובות ובמדרכות וייפטרו מריח האשפה.