$
כלכלה ומדיניות

יפן רוצה לנצל שפל של 24 שנים באבטלה כדי לחסל רשמית את הדפלציה

ראש הממשלה שינזו אבה קרא לחברות להעלות השנה משכורות ב־3% לפחות. הקריאה מגובה בתוכנית שתעניק הטבות לחברות שייענו אליה, ותעניש חברות שיתעלמו. המטרה: אינפלציה של 2% שתסיים קיפאון של 15 שנה במשק

שירות כלכליסט 18:5526.12.17

ראש ממשלת יפן שינזו אבה קרא היום (ג') לחברות במדינתו להעלות את שכר העובדים ב־3% לפחות במהלך השנה הבאה. הקריאה של אבה הגיעה על רקע פרסום נתוני האבטלה הנמוכים ביותר שנרשמו ביפן זה 24 שנה והיחס הגבוה ביותר בין משרות פנויות למועמדים למשרות זה 44 שנה.

 

 

 

"עלינו לשמר ולחזק את המומנטום הכלכלי החיובי של יפן גם בשנה הבאה, כדי לנצח את הדפלציה", אמר אבה בנאום שנשא בפגישה עם אנשי הלובי העסקי קיידנרן. "כדי להשיג את המטרה הזו, אני מבקש מחברות להעלות את משכורות העובדים ב־3% או יותר באביב הקרוב", הדגיש ראש הממשלה שציין היום חמש שנים לכהונתו בתפקיד.

 צילום: בלומברג

 

אף שהמשכורות ביפן עלו במעט יותר מ־2% בשנה מאז 2014, עלייה של 3% במשכורות תסייע למדינה להגיע ליעד האינפלציה של הבנק המרכזי, שעומד על 2%. נגיד הבנק המרכזי היפני הרוהיקו קורודה, שנכח גם הוא בפגישה עם אנשי העסקים, ציין כי במשך 15 השנים שבהן סובלת יפן מדפלציה - מצב של קיפאון מתמשך במשכורות ובמחירים - חברות העדיפו להימנע מהעלאת משכורות כדי לשמור על הביטחון התעסוקתי של העובדים.

 

דבריו של קורודה נאמרו בשעה שהתקוות לסיום המחזור הדפלציוני במשק היפני נמצאות בשיאן. כאמור, שיעור האבטלה שהתפרסם היום היה הנמוך זה 24 שנה ועמד על 2.7% בלבד, כך לפי משרד הבריאות, העבודה והרווחה היפני.

 

מספר המובטלים ביפן, מדינה בת 127 מיליון תושבים, עמד בנובמבר על 1.78 מיליון - ירידה של 190 אלף לעומת נובמבר אשתקד. על כל משרה פנויה ביפן מתמודדים כיום בממוצע 1.56 מועמדים - היחס הגבוה ביותר בין משרות למועמדים מאז 1974.

 

רצון להאיץ את אבנומיקס

 

ממשלתו של אבה נחושה לנצל את התנאים שנוצרו כדי לקדם את הרכיב השלישי של "אבנומיקס", התוכנית הכלכלית שמזוהה עם אבה ומטרתה היא הנעה מחודשת של המשק היפני. הגדלת ההכנסה הפנויה של משקי הבית היא רכיב מהותי בתוכנית, שנשענת על שלושה רכיבים: הרחבה מוניטרית, תמרוץ תקציבי ושינויים מבניים.

 

ואולם, הממשלה לא מסתפקת ברצונם הטוב של המעסיקים. אחרי שקריאות קודמות של אבה להעלאת משכורות זכו להתעלמות, מגבשת טוקיו מדיניות מקל וגזר לעידוד העלאת משכורות.

טוקיו. האם יפן תיפטר מהדפלציה? טוקיו. האם יפן תיפטר מהדפלציה? צילום: Flickr

 

חברות שיעלו משכורות ב־3% או יותר בשנה, או שישקיעו בעובדיהן דרך תוכניות להכשרה מקצועית, יזכו לקבל הנחה על מס החברות שהן משלמות. מנגד, הממשלה מתכננת לבטל הטבות מס קיימות לחברות שלא יעמדו ביעדים הללו בשנה הבאה. התקנות החדשות יוגשו לאישור הפרלמנט, שלקואליציה של אבה יש רוב מוצק בשני הבתים שלו. אישורן צפוי לפני אפריל 2018 אז תתחיל שנת התקציב של ממשלת יפן. המדיניות היא זמנית בלבד, ותהיה בתוקף רק עד שנת 2020.

 

השינויים במדיניות המס של ממשלת יפן ייגעו לא רק בחברות אלא גם בפרטים. אזרחים שמרוויחים יותר מ־8.5 מיליון ין (75 אלף דולר) בשנה, ישלמו יותר מס הכנסה החל משנת 2020. עם זאת, משקי בית עם ילדים או כאלו שמטופלים בהורים קשישים לא ייכללו בהעלאת המס. בנוסף, מועסקים עצמאית ובעלי עסקים קטנים יזכו להנחה קטנה במס ההכנסה.

 

מספר הלידות הנמוך ביותר בהיסטוריה

 

בתוך כך התפרסם כי מספר התינוקות שנולדו ביפן ב־2017 יהיה הנמוך ביותר מאז החל התיעוד ב־1899.

 

 

 

לפי נתוני משרד הבריאות, העבודה והרווחה היפני, עד סוף השנה יגיע מספר הלידות במדינה ל־941 אלף בלבד. לשם השוואה, בשנות השיא של הילודה לאחר מלחמת העולם השנייה נע מספר הלידות השנתי ביפן סביב 2.7 מיליון. בסך הכל, הצטמצמה אוכלוסיית יפן ב־403 אלף בני אדם.

 

הנתונים של 2017 מלמדים על עומק המשבר הדמוגרפי שבו נתונה יפן. אם המגמה הנוכחית תימשך, אוכלוסייתה צפויה להצטמצם ל־88 מיליון בלבד ב־2065, לעומת 127 מיליון כיום. בשבוע שעבר אישרה הממשלה תקציב שכולל צעדים לקראת מתן חינוך חינם לגיל הרך וסבסוד לימודים בתיכונים פרטיים ובאוניברסיטה, כל זאת כדי לעודד את היפנים להביא ילדים. במקביל, מנסה הממשלה להקל את ההגירה למדינה.

 

 

 

יעד הפריון שהציבה הממשלה הוא 1.8 לידות בממוצע לאשה, לעומת 1.44 כיום. מדובר במספר גבוה יותר מאשר בדרום קוריאה, למשל, שם עומד הממוצע על 1.17, אך נמוך משמעותית מארה"ב (1.82) או מצרפת (1.96). בישראל עומד מספר הלידות הממוצע לאשה על 3.1.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x