סין חסמה את הביטקוין, אבל מהמרת בגדול על הבלוקצ’יין
הממשלה הסינית דוחפת, הכסף זורם והחברות הסיניות מנסות לפתור את חוסר האמון הכרוני במדינה בעזרת בלוקצ‘יין. אבל איך יחיו יחד הטכנולוגיה ששואפת לבזר מידע והממשלה שרוצה לשלוט בכולו?
החלק הראשון של הסיפור מוכר וידוע: בספטמבר שנה שעברה הפכה סין למדינה הראשונה בעולם לאסור הנפקה של מטבעות וירטואליים שהוגדרו גיוס כספים לא חוקי. במקביל סגרה סין את בורסות הביטקוין שפעלו בשטחה והובילה לקריסה עולמית בשער המטבע.
- דרקון עם דרכון
- פיצוחים? בסין צופים במונדיאל עם קערה של סרטני נהרות
- הכלכלן שמנסה לשבור את הסטיגמות מאחורי מלחמת הסחר
אבל הסיפור רחוק מלהסתיים בכך. במקביל לאיסור על המסחר במטבעות הקריפטו, סין דווקא מאמצת בהתלהבות הולכת וגדלה את הטכנולוגיה מאחורי המטבעות, הבלוקצ‘יין, שמאפשרת לשמור מידע באופן מבוזר ומבטלת צורך בגורמי צד שלישי מתווכים. בסוף מאי הזכיר אפילו נשיא סין שי ג‘ינפינג את הבלוקצ‘יין בנאום שנשא בפגישה של האקדמיה הסינית למדעים. ”דור חדש של טכנולוגיות המיוצגות על ידי אינטילגנציה מלאכותית, תקשורת סלולרית, אינטרנט הדברים ובלוקצ‘יין מאיצות יישומים פורצי דרך“, אמר שי.
קצת אחר כך, בתחילת יוני, שידרה רשת הטלוויזיה הממשלתית הסינית CCTV תוכנית יוצאת דופן בת שעה על טכנולוגיית הבלוקצ‘יין. התוכנית אמנם חזרה על ההצהרות הסיניות הרשמיות כי המטבעות הוירטואליים הם מעשי נוכלות (לפי הבנק המרכזי של סין, 90% מהנפקות המטבע במדינה היו הונאות), אך לצד זה שיבחה את הבלוקצ‘יין כטכנולוגיה שמייצרת אמון. מי שמכיר את סין העכשווית יודע שאמון היא מילת מפתח במדינה שבה אנשים חושדים באוכל שהם אוכלים אחרי אינספור שערוריות מזון, במוצרים שמוכרים להם בעקבות זיופים מרובים ובעיקר אחד בשני.
"בלוקצ‘יין הוא העידן השני של האינטרנט" ו"הערך של בלוקצ‘יין הוא פי 10 מזה של האינטרנט", היו עוד כמה מהמסרים החיוביים שנשמעו בתוכנית. גם עיתון המפלגה הקומוניסטית השולטת People’s daily הקצה לפני מספר חודשים מדור ספציפי באתר האינטרנט שלו לחדשות בענייני בלוקצ‘יין.
באים מפיגור
התפיסה הסינית היא של פיגור. הסינים רואים את עצמם כמי שנכנסו מאוחר מידי למירוץ הכלכלי והטכנולוגי. למה הם פיגרו אחרי המערב ומי אחראי לפיגור הזה שהחל להצטמצם רק בשנות ה-80? אלו שאלות שלא רבים מעיזים לשאול בסין, אבל זה כבר עניין אחר. בכל מקרה, בגלל הכניסה המאוחרת למירוץ, הסינים תופסים את עצמם כמי שמתקשים לרדוף אחרי האמריקאים בתחומים כמו מערכות הפעלה של טלפונים סלולריים, מערכות GPS, מעבדים ועוד. כדי ליצור משקל נגד מול ארה“ב, בייג‘ינג רוצה לתפוס את ההובלה בעולמות חדשים ומתפתחים כמו בינה מלאכותית ובלוקצ‘יין.
עוד לפני שחסמה את המטבעות הדיגיטליים, סין היתה למדינה הראשונה שהכניסה את הבלוקצ‘יין לתוכנית ממשלתית. ב-2016 הופיע הבלוקצ‘יין בתוכנית החומש ה-13 שפרסמה ממשלת סין, תוכנית שמכתיבה את מסלול ההתפתחות של סין עד 2020 . הממשלה הסינית דוחפת לשימוש בבלוקצ‘יין בתחומים מגוונים כמו בנקאות, ביטוח, בריאות וקניין רוחני.
כשהממשלה הסינית שמה פוקוס על ענף מסוים, המשמעות היא הזרמה של הרבה כסף אליו, הן כסף ממשלתי והן כסף פרטי. כך למשל הודיעה ממשלת האנג ג‘ואו, העיר בה נמצא מטה עליבאבא, על הזרמה של 3 מיליארד יואן (450 מיליון דולר) לקרן המיועדת להשקעות בבלוקצ‘יין. הקרן שגייסה בסך הכל כ-1.5 מיליארד דולר מוגדרת הגדולה בעולם בתחום הבלוקצ‘יין.
בעקבות הכסף מגיעים היזמים. לפי הנתונים הסינים הרשמיים, 2017 היתה שנת שיא בה הוקמו מעל 178 חברות העוסקות בבלוקצ‘יין בסין. נכון למרץ השנה היו 456 חברות שעסקו בתחום במדינה. 2018 מסתמנת כשנה מוצלחת עוד יותר כאשר בשלושת החודשים הראשונים של השנה לבדה בוצעו 68 עסקאות השקעה בסקטור לעומת כ-100 בכל 2017.
לפי ניתוח של רויטרס, סין הפכה למדינה ממנה מגיע המספר הגדול ביותר של פטנטים הקשורים לבלוקצ‘יין. ב-2017 הגישו חברות וגופים סינים 225 פטנטים בתחום לארגון הפטנטים העולמי, לעומת 59 בלבד ב-2016. למעשה יותר מ-50% מהפטנטים שהוגשו בתחום הבלוקצ‘יין אשתקד הגיעו מסין, כאשר מארה“ב הוגשו 91 פטנטים בלבד ובאוסטרליה 13.
בטיחות במזון ואופניים שיתופיים
קדחת הבלוקצ‘יין פולשת לעוד ועוד תחומים ומאומצת על ידי חברות ענק לצד סטארטאפים צעירים. בין הענקיות נמצאת חברת המסחר האלקטרוני JD.com, המתחרה הגדולה של עליבאבא, שהכריזה בפברואר על הקמת תוכנית אקסלרטור לסטארטאפים בתחומי הבינה המלאכותית והבלוקצ‘יין. הלקוחות יכולים לצפות בזן הפרה, מתי נשחטה, ובדיקות הבקטריה שעברה. ב-JD כבר משתמשים בבלוקצ‘יין בפיילוט במסגרתו יכולים לקוחות לעקוב אחרי המסלול שעשה בשר הבקר שהם קונים מהחוות באוסטרליה עד לסין. הפיילוט מנצל את העובדה שבבלוקצ‘יין לא ניתן למחוק ולשנות מידע שהוכנס למערכת וכך לזייף נתונים.
ofo, אחת משתי חברות האופניים השיתופיים הגדולות בסין, הודיעה במאי על הקמת מכון מחקר לפתרון הבעיות של ניהול צי ענק של מיליוני אופניים להשכרה כולל תחזוקה ופיזור באמצעות בלוקצ‘יין. במקביל סטארטאפ סיני בשם ONO הכריז כי הוא בונה רשת חברתית מבוססת בלוקצ‘יין, כזו שבה המידע של המשתמשים לא יהיה מרוכז אצל גורם מרכזי שיכול לסחור בו. המייסד של אפליקציית הנסיעות הסינית קווידי (שהפכה כבר לחלק מדידי צ‘ושינג) הצהיר על תוכנית להקים אפליקציית הזמנת נסיעות מבוססת בלוקצ‘יין.
ובכל זאת אי אפשר שלא לתהות על האירוניה במסגרתה סין, מהמדינות היותר צנטרליסטיות בעולם, מאמצת את טכנולוגיית הבלוקצ‘יין האנטי-צנטרליסטית. איך יחיו ביחד הטכנולוגיה ששואפת לבזר את המידע ככל האפשר והממשל שרוצה לשלוט בכולו? השאלה הזו עדיין פתוחה.