סין וארה"ב יחדשו את שיחות הסחר; טראמפ: "לא יוטלו לפי שעה מכסים חדשים"
נשיאי סין וארה"ב נפגשו היום באוסקה, יפן, במסגרת פסגת מדינות ה-G20. לדברי טראמפ, "היתה פגישה מצוינת, שיחות הסחר שבו למסלול"; הנשיא האמריקאי אישר כי לפי שעה לא יוטלו מכסים חדשים על מוצרים סיניים, ואמר כי בייג'ינג תגדיל את רכישות מוצרי החקלאות מתוצרת ארה"ב
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ועמיתו הסיני שי ג'ינפינג נפגשו היום באוסקה, יפן, במסגרת פסגת מדינות ה-G20.
- טראמפ אמר? אז אמר: חברות אמריקאיות מצאו דרכים לעקוף את החרם על וואווי
- חברות הטכנולוגיה לטראמפ: מכסי מלחמת הסחר - סכנה למשק ולצרכנים
- חרם? וואווי מחזירה מלחמה: תובעת את ורייזון במיליארד דולר
הפגישה בין השניים ארכה 80 דקות, ולאחריה אמר הנשיא האמריקאי כי "שיחות הסחר שבו למסלול". לדבריו, "היתה לנו פגישה טובה מאוד. הייתי אומר אפילו מצוינת".
סוכנות הידיעות הרשמית של סין, שינחואה,הודיעה כי ארה"ב הסכימה שלא להטיל מכסים נוספים על סחורות סיניות, וכי הצדדים החליטו לחדש את המו"מ ביניהם על בסיס של "שווין וכבוד הדדי".
במסיבת עיתונאים שערך לאחר הפגישה, אישר טראמפ כי ארה"ב לא תטיל לפי שעה מכסים חדשים על מוצרים סיניים. לדבריו, "אנחנו עוצרים בינתיים את המכסים החדשים, וסים תרכוש יותר מוצרי חקלאות אמריקאיים".
המכסים שארה"ב הטילה בחודשים האחרונים על סין יישארו בעינם.
שר המסחר האמריקאי, ווילבור רוס, אמר ל-CNBC כי ארה"ב לא תטיל מכסים חדשים על מוצרים סיניים כל עוד שיחות הסחר יתקדמו באופן משביע רצון.
ארה"ב מאיימת להטיל מכסים נוספים על מוצרים סיניים בהיקף של 300 מיליארד דולר, ואף התחילה לערוך שימועים ציבוריים בנושא. אם האיום הזה ייצא לפועל - המשמעות היא שעל כל הסחורות הסיניות המיובאות לארה"ב יוטל מכס.
בנושא החרם האמריקאי על וואווי, אמר טראמפ במסיבת העיתונאים כי משרד הסחר יבדוק בימים הקרובים אילו מוצרים ניתן יהיה למכור לענקית התקשורת הסינית - מוצרים שאינם מהווים סכנה לביטחון הלאומי של ארה"ב.
לגבי ההסכם עם מקסיקו בנושא ההגירה, אמר הנשיא האמריקאי כי "הם עושים עבודה נהדרת. הם לא היו עושים זאת אלמלא המכסים".
לפי הפגישה אמר טראמפ: "אני סבור שהיינו מאוד קרובים, ואז קרה משהו וזה השתבש מעט. כעת התקרבנו מעט. הסכם הוגן יהיה היסטורי. אנחנו מוכנים לכך".
שי אמר לפני הפגישה כי הוא מוכן להחליף דעות בנושאי המהותיים. לדבריו, "הרבה דברים השתנו בזירה הבינלאומית ב-40 השנים האחרונות וביחסי ארה"ב-סין. אבל דבר אחד נותר ללא שינוי: העובדה כי ארה"ב וסין מרוויחות משיתוף פעולה, ומפסידות מעימות ביניהן".
במאמר מערכת שפרסם העיתון הממשלתי בסין לקראת הפגישה נכתב כי לשתי המדינות לא יהיה קל להגיע להסכם. עוד ציינו שם את "הצעדיים הקפריזיים" שנקטה ארה"ב בזירה הבינלאומית, בהם עזיבת הסכם האקלים. "העולם צריך לרסן את ארה"ב, למרות שזה קשה", נכתב במאמר. "הבעיה היא שמדינות רבות חוששות להביע התנגדות לצעדים האמריקאיים".
מוקדם יותר, במהלך פגישה בין טראמפ ליורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, אמר הנשיא האמריקאי כי נפגש עם עמיתו הסיני כבר ביום שישי, במסגרת המפגש הקבוצתי של מנהיגי ה-G20. "דברים רבים הושגו בלילה ההוא", אמר טראמפ.
בכירים סינים אמרו כי הסרת החרם האמריקאי על ענקית התקשורת וואווי נמצאת בראש סדר העדיפויות שלהם. ואולם בארה"ב מסרבים לקשר בין החרם על וואווי - שלפי החשד ציוד שלה משמש לריגול - לבין נושא הסחר.
אחת האפשרויות, כך לפי מקור שמצוטט ב"וול סטריט ג'ורנל", היא שארה"ב תפסיק את הליכי ההסגרה נגד סמנכ"לית הכספים של וואווי מנג וואנזו.
הזמנה מוזרה לקים ג'ונג און
בתוך כך, טראמפ הזמין הלילה בציוץ מפתיע את שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און לפגוש אותו במהלך ביקור שיערוך בימים הקרובים בדרום קוריאה. טראמפ הציע לקים להיפגש באזור המפורז בין שתי הקוריאות.
After some very important meetings, including my meeting with President Xi of China, I will be leaving Japan for South Korea (with President Moon). While there, if Chairman Kim of North Korea sees this, I would meet him at the Border/DMZ just to shake his hand and say Hello(?)!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 28 ביוני 2019
הנשיא האמריקאי צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "אחרי כמה פגישות חשובות מאוד, בין השאר עם נשיא סין שי ג'ינפינג, אעזוב את יפן לדרום קוריאה (עם הנשיא מון). כשאהיה שם, אם היושב ראש קים מצפון קוריאה רואה את זה, אני מוכן להיפגש איתו בגבול, באזור המפורז בין המדינות, רק ללחוץ את ידו ולהגיד שלום(?)!".
בצפון קוריאה השיבו על ההצעה ואמרו כי היא "מעניינת מאוד". סוכנות הידיעות הרשמית KCNA, שופרו של משטר קים, מסרה כי סגן שר החוץ צ'ו סון הוי אמר עם זאת כי עדיין לא התקבלה פנייה רשמית בעניין והוסיף: "אם אכן תתקיים פסגה כזו, היא תהיה אירוע משמעותי בהעמקת הקשר האישי בין שני המנהיגים".