מוויסקי ועד אקדחים: 11 העסקים העתיקים ביותר בעולם שעדיין פועלים
מלון ביפן שהוקם בשנת 705 ועדיין פעיל, מסעדה בזלצבורג בת 1,200 שנה, מפעל פעמונים בלונדון שנוסד ב-1570 הם דוגמאות מרשימת העסקים הישנים שלא הפסיקו לפעול מאז הקמתם
באתר ביזנס אינסיידר מצאו את החברות הוותיקות בעולם, והגיעו למסקנה אחת ברורה: מאז ומתמיד אנשים רצו לאכול, לשתות, ללמוד דברים ואפילו להרוג אחד את השני. מסיבה זו הרשימה כוללת מבשלות בירה, מסעדות ויצרניות, ביניהן אפילו יצרנית אקדחים.
העסקים הוותיקים בעולם:
1. מלון נישיאמה אונסן קויונקן, בימאנאשי יפן: נוסד ב-705
מלון Nishiyama Onsen Keiunkan, הכולל גם מעיין חם, פועל מאז שנת 705, כלומר הוא המלון הפועל העתיק ביותר בעולם, כך לפי ספר השיאים של ג'ינס. המלון מנוהל על ידי אותה המשפחה כבר 52 דורות, ולפי הדיווחים הסוד להצלחה קשור לגאווה בין-דורית בתוך המשפחה. אפילו בקרב עובדי המלון יש תפקידים שעוברים בירושה בתוך המשפחות.
2. מסעדת שטיפסקלר סנט פטר, זלצבורג אוסטריה. נוסדה: 803
מסעדת Stiftskeller St. Peter, שוכנת בתוך מנזר סנט פטרוס בזלצבורג, והיא ככל הנראה המסעדה הוותיקה ביותר שפועלת ברצף באירופה, ואולי אפילו בעולם כולו. המוניטין של המקום הולך לפניו – הוא קיבל ביקורת משבחת כבר בשנת 803 מצד אלקואין, מחסידיו של הקיסר קרל הגדול. ב-1,200 שנות קיומה המסעדה אירחה לא מעט מכובדים, ביניהם קרדינלים ומלכים ובזמנים המודרנים נצפו בה ביל קלינטון וקלינט איסטווד.
3. מבשלת ויינשטפן, פרייזינג גרמניה. נוסדה: 1040
במנזר ויינשטפן בבוואריה מייצרים בירה כבר קרוב לאלף שנה, שהופכים אותה למבשלה הוותיקה בעולם. הסוד טמון ככל הנראה בטעם הבירה. לפי אתר חובבי הבירה BeerAdvocate, ויינשטפן זוכה לדירוג גבוה של 98%.
4. חברת הנשק ברטה, גרדה איטליה. נוסדה: 1526
חברת ייצור כלי הנשק נוסדה כשארסנאלה, מחסן הנשק של ונציה, היה זקוק ל-185 חביות נפץ לתותחים שלה. מאז הפכה ברטה לאחת מיצרניות האקדחים הגדולה בעולם, בין השאר הודות לכך שהחברה פועלת בעיר המוקפת במרבצי ברזל. החברה נותרה בבעלות משפחתית בכל שנות קיומה.
5. מפעל פעמונים וויטצ'אפל, לונדון, בריטניה. נוסד: 1570
המפעל הזה מייצר את הפעמונים המובחרים בעולם כבר תקופה ארוכה. על פי אתר החברה, במהלך שנות קיומה התחלפו באנגליה 27 מלכים, ביניהם המלך ג'ורג' החמישי שאף ביקר במפעל כדי לראות את היציקה של שני פעמונים שיועדו למנזר ווסטמיניסטר. המפעל אחראי גם ליציקת פעמון החירות בפילדלפיה שנסדק בזמן שצלצל.
6. מבשלת הווסקי בושמילס, צפון אירלנד. נוסד: 1608
בבושמילס שממוקמת במחוז אנטרים, טוענים כי הם מזקקת הוויסקי הוותיקה בעולם. המלך ג'יימס הראשון הוא שהעניק לסר תומאס פיליפ את הזכות לזקק וויסקי ב-20 באפריל 1608, כך לפי רשומות החברה. החברה הצליחה להישאר רלוונטית עד היום, והסופר האירי ג'יימס ג'ויס אפילו ציין אותה בספרו המפורסם יוליסס.
7. יצרנית המצילות אבדיס זילדג'יאן , איסטנבול טורקיה. נוסד: 1623
אחת מהחברות הוותיקות ביותר בארה"ב התחילה את דרכה באימפריה העותמנית. זילדג'יאן, יצרנית המצילות המובילה בעולם הוקמה על ידי אבדיס זילדג'יאן באיסטנבול ב-1623 ולאחר מכן המשפחה העבירה את החברה לארה"ב. כמה מהמתופפים הטובים בעולם משתמשים במצילות הללו, ביניהם רינגו סטאר מהביטלס, ניל פרט מראש וצ'רלי ווטס מהרולינג סטונס.
8. סאקה Gekkeikan, קיוטו יפו. נוסד: 1637
החברה הזו חולשת על 25% מנתח שוק הסאקה האמריקאי, והיא נחשבת לאחת מהיצרניות הידועות בעולם של המשקה האלכוהולי היפני העשוי מאור. הסוד של החברה בת ה-382 שנים היא השכונה בקיוטו שבו היא פועלת, פושימי. לפי ההסברים, פושימי היא המקום האידיאלי להכנת סאקה בשל הסביבה הטבעית שלה, שכוללת טמפרטורות מתאימות ומים באיכות טובה. קיוטו מוקפת בהרים מצפון, מזרח ומערב, ששומרים על טמפרטורות נמוכות בחורף של סביב 5 מעלות צלסיוס, שאידיאליים להכנת הסאקה.
9. חרסינה רויאל דלפט, דלפט הולנד. נוסד: 1653
המפעל המפורסם לכלי חרס נמצא בעיירה הציורית דלפט בהולנד. הסגנון כל כך מזוהה עם העיר שהוא מכונה "דלפטוור", והחברה אפילו זכתה לחותמת אישור מצד משפחת המלוכה ההולנדית. הכדים, האגרטלים והקערות בצבעי הכחול והלבן המוכרים, הפכו כבר להיות חלק מהזהות ההולנדית. "אנחנו רק רוצים לייצר מוצרים באיכות גבוהה", הסביר המנכ"ל הנק שאוטן.
10. תה טווינינגס, לונדון בריטניה. נוסד: 1706
תה טווינינגס הפך לחלק מהמורשת האנגלית, כמעט כמו שקוקה-קולה היא חלק מהזהות האמריקאית. המייסד, תומאס טווינינג, מכר במאה ה-18 תה ירוק במחיר השווה ל-260 דולר כיום ל-100 גרם. החברה שוכנת באותו מקום מאז הוקמה ב-1706 ואף לא החליפה את הלוגו לאורך כל השנים.
11. סות'ביס, לונדון בריטניה. נוסד: 1744
מוכר הספרים הבריטי סמואל בייקר שינה את העולם כשערך מכירה פומבית של הספרים שלו ב-1744. כך התחיל בית המכירות הפומביות סות'ביס, שנרכש השנה על ידי המיליארדר הצרפתי היהודי פטריק דרהי תמורת 3.7 מיליארד דולר. המפתח להצלחת החברה הוא היכולת שלה לזהות טרנדים מבעוד מועד ולהבין על מה העשירים יסכימו להוציא כספים, כמו אמנות ונדל"ן.