המשפחה העשירה בהונג קונג הורידה פרופיל בגלל המחאה
בניגוד לאילי הון אחרים בהונג קונג, הרוב המוחלט של עסקי שושלת קווק מרוכז בטריטוריה האוטונומית. מחיר התחלתי לדירה בפרויקטים שלה הוא פי 240 מההכנסה הממוצעת למשק בית, והמחאה, שמופנית גם נגד משבר הדיור בעיר, הורגשה היטב בכיסיה
המיליארדר המפורסם ביותר בהונג קונג הוא ללא עוררין לי קא־שינג, שמעריציו קוראים לו סופרמן. אבל בטריטוריה האוטונומית, שבה השתוללה המחאה נגד השפעת המשטר הסיני קרוב למאה יום, יש משפחה עשירה יותר ששומרת על פרופיל תקשורתי נמוך. היא גם עלולה להיפגע הרבה יותר מהמשבר הפוליטי החמור ביותר בהונג קונג מאז הסתיים השלטון הבריטי ב־1997.
- מחיר חוסר היציבות: פיץ' מורידה דירוג אג"ח להונג קונג
- דרמה בהונג קונג: הממשל ביטל את חוק ההסגרה, ההאנג סנג זינק ב-3.9%
- התנגשויות אלימות בהונג קונג: שוטרים ירו גז מדמיע על מפגינים, שזרקו לעברם לבנים
הונה של משפחת קווק (Kwok), בעלת אימפריית הנדל"ן סון הונג קאי פרופרטיז, נאמד בשנה שעברה ב־38 מיליארד דולר שהופכים אותה למשפחה העשירה השנייה בעושרה באסיה, אחרי משפחת אמבאני ההודית.
מאבקי ירושה
בשעה שלי קא־שינג פיזר את השקעותיו מחוץ להונג קונג במשך שנים, הונה של משפחת קווק נובע כמעט אך ורק מפעילותה בטריטוריה. הונג קונג אחראית על 90% ממכירות סון הונג קאי.
חברת הבנייה והאחזקות שלהם, הגדולה ביותר בהונג קונג, חשופה מאוד למחאה שמערערת את מעמדה של העיר כמרכז עסקי בינלאומי. הסיבה המקורית להפגנות בהונג קונג היתה חוק ההסגרה שבוטל בשבוע שעבר, שאמור היה לאפשר לשלטון המקומי לעצור ולהסגיר אזרחים לבקשת בייג'ינג. עם זאת, המפגינים מחו גם נגד נושאים כמו הזינוק המטאורי במחירי הדיור, אי־השוויון המעמיק וההשפעה הפוליטית חסרת התקדים שיש לאילי הנדל"ן בעיר.
"למעשה, זו אחת הסיבות המרכזיות שבגללה אנשים מתוסכלים כל כך", מסבירה אליס פון, לשעבר העוזרת האישית של קווק טק־סנג — אבי השושלת שהלך לעולמו. פון, שפרסמה ספר על ההשפעה שיש לאילי הנדל"ן על הונג קונג, אומרת ש"האזרחים לא יכולים לעשות כלום כדי להשפיע על מדיניות הממשלה, ובמיוחד על המדיניות שלה בענף הנדל"ן. זו הסיבה שאנשים צעירים לא יכולים לרכוש בתים".
מעט מאוד חברות השפיעו על הונג קונג, המדורגת כשוק הדיור היקר בעולם ביחס לרמת ההכנסה של האוכלוסייה, במידה דומה לסון הונג קאי. החברה בנתה את שני גורדי השחקים הגבוהים בעיר, חלק ממלונותיה הגדולים וממגדלי המגורים המאוכלסים ביותר שלה. בנוסף היא בנתה ומפעילה כמה מהקניונים הפופולריים ביותר, שאחד מהם הפך ביולי למוקד עימותים בין מפגינים לבין המשטרה. מיזם אחר של החברה הוא פארק השעשועים "תיבת נוח" הכולל דגם ענק של כלי השיט התנ"כי, המבוסס על תיאורו בספר בראשית.
כמו משפחות עשירות אחרות בהונג קונג, המצב החדש מאלץ את הקווקים לנווט בסביבה העוינת תוך שהם מנהלים מאבקי ירושה סבוכים.
מצבם נהיה סבוך אף יותר בעקבות מותו הפתאומי של וולטר קווק באוקטובר 2018. הוא היה האח המבוגר מבין השלושה שירשו את הונו של קווק טק־סנג, בעל עסק לסיטונאות מזון שהפך לטייקון נדל"ן. בניו של וולטר, ג'פרי וג'ונתן, שבסופו של דבר קיבלו את אחזקותיו של אביהם בחברה, הפכו למיליארדרים בן לילה.
וולטר לא היה מעורב בניהול עסקי המשפחה עוד מ־2008. ריב מתוקשר בין משפחות האחים הוביל לכך שהוא הודח מתפקידו כיו"ר סון הונג קאי באותה השנה. התפקיד עבר לקוונג סו הינג, אם המשפחה ואלמנתו של קווק טק־סנג. שני בניה האחרים, תומאס וריימונד, השתתפו עמה בניהול.
כאשר תומאס נשפט לחמש שנות מאסר על עבירות שוחד בדצמבר 2014, אשתו אינגריד ובנו אדם החלו לנהל את חלקו בנכסי המשפחה. בניו של ריימונד, כריסטופר ואדוארד, אחראים על ניהול עסקי הקמעונאות המשפחתיים.
אדונים פיאודלים
בדומה למשפחות עשירות אחרות, ההון שירשו הקווקים לא היה חייב במס ירושה, שבוטל בהונג קונג ב־2005.
לפי פון, החיה כיום בוונקובר, קנדה, חוקי קרקעות שנותרו בעינם מימי השלטון הבריטי בשילוב מנגנון פוליטי המעוצב כדי להגן על האינטרסים של עשירי הטריטוריה, הפכו את אילי הנדל"ן של הונג קונג לבעלי מעמד דומה לאדונים פיאודלים. העיר שבויה במעגל קסמים אכזר שבו בעלי הקרקעות שולטים בהיצע ומעלים את המחירים. הממשלה נהנית מהמחירים הגבוהים באמצעות מיסוי העסקאות, שמשלשלות לקופתה סכומים גבוהים יותר ככל שהקרקע יקרה יותר. מספר מצומצם של חברות שולט על יותר מ־10,000 דונם של קרקעות חקלאיות בתחומי הונג קונג. לשם השוואה, מדובר בשטח השקול לחמישית ממנהטן. סון הונג קאי מחזיקה בחלק ניכר מאותו שטח. לפי החברה, היא הפשירה יותר מ־800 דונם של קרקעות חקלאיות לבנייה במהלך חמש השנים האחרונות. שני שלישים מהקרקעות החקלאיות הנוספות שברשותה נמצאים בשלבים שונים של הפשרה לבנייה — תהליך שיכול לקחת עשור ואפילו שניים, כך לפי ספנסר לו, מנהל פרויקטים בסון הונג קאי.
לו ציין עוד שהחברה היא אחת מהפעילות והיעילות ביותר בשוק בהונג קונג, והיא משלימה את בנייתם של כ־270 אלף מ"ר בשנה. אבל, מחירי הנכסים שלה גבוהים מאוד, ומתחילים מ־13,720 דולר למ"ר. כלומר, מחירה של דירה בגודל 65 מ"ר בפרויקטים של סון הונג קאי מתחיל ב־890 אלף דולר. זהו מחיר שנמצא מחוץ להישג ידם של מרבית תושבי הונג קונג, שבה ההכנסה החציונית החודשית למשק בית היא 3,750 דולר.
ההפגנות, שהפכו סוערות יותר בשבועות האחרונים, מציבות כמה אתגרים בפני סון הונג קאי. בטווח הארוך, האיום הגדול ביותר לחברה הוא הזעם המעמיק על מחירי הנדל"ן ומערכת היחסים הצמודה מדי בין הטייקונים של הונג קונג לבין הממשלה. אבל, החברה ספגה גם נזקים בטווח הקצר, שכן ההפגנות פגעו בביקוש לדירות חדשות ובתנועת הלקוחות בקניונים ובבתי המלון שבבעלותה, ביניהם גם ריץ־קרלטון וארבע העונות.
הקווקים חברו לאילי נדל"ן אחרים בהונג קונג בקריאה לשים סוף לאלימות בהפגנות. אדם קווק הופיע בעצרת תמיכה בממשלה בחודש שעבר, ומועצת מפתחי הנדל"ן של הונג קונג, שבה אדם הוא חבר הנהלה, קראה לכל המעורבים "להתנהג ולתקשר בהגיון".
פרט להשתתפות של אדם בהפגנה, ההופעה הפומבית האחרונה של בנים למשפחת קווק נרשמה במאי, אז בני דודו של אדם, לזלי וג'ונתן, חתמו על עסקה להקמה מחדש של מלון מקבוצת אינטרקונטיננטל.