פלוסי הכריזה על הליך הדחה, טראמפ: "זה טוב בשבילי"
יושבת הראש הדמוקרטית של בית הנבחרים הכריזה הלילה על פתיחת הליך הדחה נגד הנשיא בצל פרשת "אוקראינה-גייט", ואמרה: "איש אינו מעל החוק". חושף השערורייה יצר קשר עם הקונגרס: "רוצה להעיד". מדריך: איך מתנהל ההליך ולמה נמוך הסיכוי שטראמפ יודח?
- "פלוסי תודיע על הליך הדחה", טראמפ: אפרסם את השיחה
- טראמפ: הטלנו סנקציות על הבנק המרכזי של איראן
- טראמפ נפגש עם צוקרברג בבית הלבן: "היה נחמד"
פלוסי אמרה עוד: "הפעולות שנקט הנשיא הפרו באופן חמור את החוקה. הן מהוות בגידה בשבועת התפקיד, בביטחון הלאומי שלנו ובטוהר הבחירות".
טראמפ הגיב על ההכרזה בסדרת ציוצים בטוויטר וכתב: "היה יום חשוב באו"ם, והדמוקרטים היו חייבים להרוס אותו בכוונה עם עוד זבל של חדשות על ציד מכשפות. זה רע למדינה". עוד כתב טראמפ: "הם אפילו לא ראו מעולם את תמליל השיחה. הטרדה נשיאותית!".
The Democrats are so focused on hurting the Republican Party and the President that they are unable to get anything done because of it, including legislation on gun safety, lowering of prescription drug prices, infrastructure, etc. So bad for our Country!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 24 בספטמבר 2019
עוד לפני הודעתה של פלוסי, טראמפ התייחס למהלך הצפוי, ואמר כי הליך הדחה של הדמוקרטים נגדו הוא "דבר חיובי בשבילי". לדבריו ארה"ב נמצאת כעת במצב טוב מאי פעם, והדמוקרטים יפסידו בבחירות בשנה הבאה אם יקדמו הליך הדחה נגדו.
נבהיר כי נמוכים סיכוייו של הליך הדחה בבית הנבחרים להביא להדחה בפועל של טראמפ: כדי להדיח נשיא בארה"ב אין די בהרשעתו בבית הנבחרים, שהוא הבית התחתון של הקונגרס, אלא יש לגייס גם תמיכה של שני שלישים מחברי הסנאט, הבית העליון. בעוד שבבית הנבחרים יש כעת רוב דמוקרטי, בסנאט יש רוב רפובליקני. על כל פנים, הליך הדחה עשוי להטיל את ממשל טראמפ ואת המערכת הפוליטית בארה"ב למערבולת, בדיוק כשאמריקה נכנסת לשנת בחירות.
הלחץ של הדמוקרטים לפתוח בהליך הדחה בבית הנבחרים גבר בעקבות הפרשה שנחשפה בסוף השבוע שעבר: גורם בקהילת המודיעין האמריקאית הגיש תלונה סודית נגד טראמפ, ולפיה בשיחה עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לחץ טראמפ על זלנסקי לחקור את האנטר ביידן, בנו של ג'ו ביידן. הבן האנטר היה חבר הנהלה בחברת הגז האוקראינית "בוריסמה". ג'ו ביידן, סגן נשיא ארה"ב לשעבר, הוא המועמד המוביל בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, ואם ינצח הוא אמור להתמודד על התפקיד בשנה הבאה ישירות מול טראמפ.
באותה שיחה, כך סיפר הגורם המודיעיני, טראמפ נתן הבטחה כלשהי בתמורה לפתיחת חקירה. הוא גם ביקש לכאורה מזלנסקי לחקור טענות לא מוכחות שג'ו ביידן, כשהיה הסגן של הנשיא ברק אובמה, איים להפסיק את הסיוע האמריקני לאוקראינה - אם זו לא תפטר את התובע הכללי שחקר טענות לשחיתות בחברת הגז שבה עבד בנו האנטר.
ביידן: "טראמפ לא משאיר לקונגרס ברירה"
הבוקר דיווח "וושינגטון פוסט" כי ימים ספורים לפני ששוחח עם זלנסקי הורה טראמפ בעצמו להקפיא סיוע אמריקאי בסך 400 מיליון דולר לאוקראינה. מבקרי טראמפ טוענים כי עצם קיום השיחה בזמן שאוקראינה ממתינה לסיוע צבאי מארה"ב מעלה את האפשרות שהנשיא ניסה להשתמש בסיוע זה כאמצעי לחץ על זלנסקי כדי לפגוע ביריבו הפוליטי ביידן.
טראמפ דחה בימים האחרונים את הטענות נגדו ואמר ש"בשיחה לא נאמר שום דבר שאינו ראוי". הערב הודיע כי אישר לפרסם מחר במלואו את תמליל שיחתו עם זלנסקי: "אתם תראו שזו הייתה שיחה ידידותית מאוד והולמת לחלוטין. שום לחץ... ושלא כמו ג'ו ביידן והבן שלו, אין שום 'תן וקח'!". בציוץ טען טראמפ כי הטענות נגדו הן "שום דבר מלבד המשך ציד המכשפות הגדול ביותר וההרסני ביותר בכל הזמנים".
ביממה האחרונה הוסיפו יותר מ-20 דמוקרטים בבית הנבחרים את שמותיהם לרשימת הצירים התומכים בפתיחת הליכי הדחה נגד הנשיא. הערב הצטרף אליהם גם סגן הנשיא לשעבר ביידן, וקרא לבית הנבחרים לפתוח בהליך הדחה אם טראמפ ימשיך שלא לשתף פעולה עם החקירות המתנהלות בקונגרס נגד ממשלו. "לעניות דעתי טראמפ אינו משאיר לקונגרס ברירה אלא לפתוח בהליך הדחה", אמר ביידן. "זו תהיה טרגדיה, אבל טרגדיה שהוא עצמו יצר".
מנהיג הרפובליקנים: "מוקדם לומר מה יעשה הסנאט"
המערכת הפוליטית בארצות הברית מעלה בחודשים האחרונים הילוך לקראת הבחירות לנשיאות שייערכו בשנה הבאה, והליך הדחה של הדמוקרטים בבית הנבחרים נגד טראמפ צפוי להחריף את הפילוג בקרב האמריקנים. בשנה האחרונה נראה שוב ושוב שטראמפ מנסה לדחוק את הדמוקרטים לפתוח בהליך הדחה נגדו, מתוך ביטחון מוחלט בכך שהליך כזה יחזק דווקא את התמיכה הציבורית בו. גם פלוסי עצמה הביעה חשש שהליך הדחה יפגע דווקא בדמוקרטים, ובמשך חודשים היא ניסתה למנוע מהלך שכזה, אבל בימים האחרונים הלחץ עליה הגיע לשיאים חדשים.
מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונל אמר אמש כי מוקדם עדיין לדון בשאלה מה יעשה הסנאט אם בית הנבחרים יצביע בעד הדחה של הנשיא טראמפ. הוא עצמו אמר כי גם ועדת המודיעין של הסנאט תרד לעומקה של פרשת "אוקראינה-גייט" שבה הסתבך טראמפ השבוע ושכעת גורמת לקידום הליכי ההדחה נגדו.
יו"ר ועדת המודיעין של בית הנבחרים, הדמוקרט אדם שיף, סיפר שחושף הפרשה יצר איתו קשר באמצעות נציג וביקש להגיע להעיד בפני הוועדה. ייתכן שהדבר יקרה כבר השבוע.
כך מתנהל הליך הדחה
מדוע ניתנת בכלל הסמכות להדיח?
מייסדי ארה"ב חששו משימוש של הנשיאים לרעה בסמכויותיהם, ולכן שילבו את סעיף ההדחה כחלק מרכזי בחוקה. הם העניקו לבית הנבחרים את "הסמכות הבלעדית להדיח", ואילו לסנאט העניקו את "הסמכות הבלעדית לשפוט את כל ההדחות". על נשיא בית המשפט העליון הטילו את האחריות לפקח על משפטי ההדחה בסנאט.
על פי החוקה אפשר להדיח את הנשיא מתפקידו בגין "בגידה, שוחד או פשעים חמורים אחרים". עם זאת, הגדרות ברורות לכל המונחים האלה אין. ההיסטוריה מלמדת שהם יכולים לכלול שחיתות וסוגים אחרים של ניצול לרעה של סמכות, בכלל זה ניסיון לשבש הליכי משפט.
בהיסטוריה האמריקאית לא היה אי פעם נשיא שסולק מתפקידו כתוצאה ישירה של הדחה. נשיא אחד, ריצ'רד ניקסון, התפטר לפני שאפשר היה להדיח אותו. שני נשיאים, אנדרו ג'ונסון וביל קלינטון, הפסידו בהליך הדחה בבית הנבחרים, אבל לא הורשעו בסנאט.
כיצד מתנהל הליך ההדחה?
ההליך מתחיל בבית הנבחרים. שם מתנהלים דיונים והצבעות בנוגע לשאלה אם להגיש כתב אישום נגד הנשיא על-ידי אישור של החלטת הדחה או "סעיפי הדחה". לשם כך נדרש רוב רגיל מקרב 435 החברים. אם בית הנבחרים מאשר החלטה כזו, לנשיא נערך משפט בסנאט. חברי בית הנבחרים משמשים בו כתובעים, הסנאטורים משמשים כמושבעים ונשיא בית המשפט העליון מפקח על ההליך כולו. כדי להדיח את הנשיא מתפקידו נדרש רוב של שני שלישים מ-100 חברי הסנאט. רוב כזה מעולם לא הושג.
האם בית המשפט העליון יכול להפוך את הפסיקה?
לא. טראמפ הצהיר בעבר כי אם הדמוקרטים ינסו להדיחו הוא יבקש מבית המשפט העליון להתערב, אבל המייסדים קבעו מפורשות שאין אפשרות לערער למערכת המשפט הפדרלית על הרשעה בסנאט.
חברי הקונגרס יצביעו לפי שיוך מפלגתי?
בבית הנבחרים יש כיום 235 דמוקרטים, 199 רפובליקנים ועצמאי אחד. פירוש הדבר שהדמוקרטים יכולים לאשר הדחה של טראמפ בבית הנבחרים בלי תמיכה של רפובליקנים. ב-1998 למשל, כשלרפובליקנים היה רוב בבית הנבחרים, המחוקקים הצביעו בעיקר לפי השתייכות מפלגתית והוחלט לאשר בבית, ורק בו, את הדחתו של הנשיא הדמוקרט קלינטון.
בסנאט יש כיום 53 רפובליקנים, 45 דמוקרטים ושני עצמאים, שבדרך כלל מצביעים עם הדמוקרטים. כדי להרשיע את טראמפ בסנאט ולהדיח אותו בפועל מתפקידו תידרש אם כך תמיכתם של 67 סנאטורים. פירוש הדבר שכדי להדיח את טראמפ מהתפקיד צריכים לפחות 20 רפובליקנים להפנות לו את גבם – וזאת בהנחה שהדמוקרטים והעצמאים יצביעו כולם נגדו.
מי הופך לנשיא אם טראמפ מודח?
במקרה הלא סביר שבו טראמפ יורשע בסנאט יהפוך סגן הנשיא מייק פנס לנשיא עד לסוף הכהונה של טראמפ, שמסתיימת ב-20 בינואר 2021.