ניתוח כלכליסט
ההאטה במגזר הנפט מאיימת להפיל את כלכלת סעודיה למיתון
המשק הגדול ביותר בעולם הערבי רשם צמיחה של 0.5% ברבעון השני ברקע ירידה בייצוא הנפט והמתקפה על מתקני ארמאקו המיוחסת לאיראן. ועדיין, הרפורמות של יורש העצר מושכות את בכירי וול סטריט לכנס "דאבוס של המדבר"
נתונים עדכניים שפרסמו השבוע השלטונות בריאד מגבירים את הדאגה לגבי מצבו של המשק הסעודי, שעלול, לפי כל הסימנים, לשקוע במיתון. זאת לאחר שברבעון השני הסתכמה הצמיחה של המשק הגדול בעולם הערבי ב־0.5% לעומת כמעט 1.7% ברבעון הראשון. בה בעת, אם הסעודים מחפשים סימנים חיוביים, הם יכולים למצוא אותם בפעילות המגזר שאינו נפט, שצמח ברבעון השני ב־2.9%, הקצב המהיר ביותר מאז 2015.
- תפוקת הנפט של מדינות אופ"ק צנחה לשפל של שמונה שנים
- מנכ"ל ארמקו: "הצלחנו למנוע פגיעה קשה הרבה יותר בשוק הנפט ובכלכלה הגלובלית"
- שר הנפט הסעודי: "החזרנו 50% מהתפוקה שאיבדנו בשבת"
ההאטה הכוללת מיוחסת לירידה בפעילותו של מגזר הנפט הסעודי שרשם בחודשים אפריל־יוני 2019 נסיגה של כ־3%. החשש הוא שהמשך המגמה יוביל את סעודיה לצמיחה שלילית השנה, בדומה לשנת 2017.
מתיחות גיאופוליטית
אם לא די בנתונים המדאיגים, ספג המשק הסעודי הורדת דירוג אשראי על ידי סוכנות פיץ' מ־A+ ל־A־. הורדת הדירוג הוסברה במתחים הגיאופוליטיים באזור, איתות לתקיפת מתקני הנפט של ענקית האנרגיה הסעודית אראמקו בחודש שעבר.
הסעודים הצהירו כי יכולת התפוקה שוקמה במלואה מאז ההתקפה המיוחסת לאיראן, אולם החשש הוא כי חוסר התגובה הסעודית־אמריקאית יעודד את איראן ושלוחותיה להתקפות דומות. עוד לפני האירוע רשם ייצוא הנפט של סעודיה ירידה של כ־6% בשבעת החודשים הראשונים של השנה, והכנסות הנפט שלה בתקופה זו הסתכמו בכ־121 מיליארד דולר לעומת כ־130 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. הירידה מיוחסת בעיקר להסכם קיצוץ התפוקה של אופ"ק והיצואניות העצמאיות בראשות רוסיה.
הנתונים המאקרו־כלכליים המאכזבים והמצב הגיאופוליטי מעיבים על תוכנית הרפורמות השאפתנית של יורש העצר מוחמד בן סלמאן. התוכנית, חזון 2030, נועדה לנתק את התלות של המשק במגזר הנפט. במרכזה ניצבת הנפקת כ־5% מאראמקו שצפויה להכניס לסעודיה 100 מיליארד דולר. הסעודים מתעקשים כי ההנפקה תתבצע בשנה הבאה וכי לא תידחה עקב ההתקפה. עם זאת, אנליסטים מטילים ספק בנכונות של המשקיעים לשים את כספם על מניות החברה, בוודאי בשווי שבו מעוניינים הסעודים - כ־2 טריליון דולרים - כאשר נראה כי מתקניה אינם מוגנים דיים.
עדות נוספת לקרטוע חזון 2030 היא ההחלטה שקיבלה ממשלת סעודיה באחרונה לבטל מס מיוחד על העובדים הזרים במגזר התעשייה. במקור, הרעיון היה לעודד בעלי מפעלים להעסיק מקומיים על חשבון זרים. אולם בפועל, בעלי המפעלים התקשו לעמוד בתשלומים, ולפי הערכות, מאות מפעלים נאלצו לסגור את שעריהם.
ביטול מס על עובדים זרים
במגזר התעשייה הסעודי מועסקים כ־945 אלף זרים, כ־75% מכוח האדם במגזר זה. מחשש לקריסת ענף התעשייה, הודיעה הממשלה כי היא תספוג ב־2023־2019 את עלויות המס החלות על הזרים, כ־10.5 מיליארד דולר. מעבר לסכום, ההחלטה לבטל את המס מעידה על כישלון אחד מיעדיו החשובים של חזון 2030, והוא מציאת מקומות תעסוקה לצעירים, שסובלים משיעור אבטלה של כ־30%. זאת לעומת שיעור כולל העומד על כ־12.5%. ביטול המס משמש גם את מבקרי תוכנית הרפורמה, הטוענים כי ההחלטות שעומדות בבסיסה התקבלו בצורה פופוליסטית, ולכן דינה להיכשל.
לצד ביטול המס על זרים, הכריזו השלטונות בסוף השבוע על תחילת יישום מרכיב חשוב בחזון 2030 והוא פתיחת הממלכה לתיירות בינלאומית.
לראשונה, החלה סעודיה להנפיק אשרת תייר לאזרחי 49 מדינות (לא כולל ישראל) לצורכי תיירות כללית ולא תיירות דתית. תיירות מחו"ל לא יידרשו ללבוש את העבאיה המסורתית, אולם הן תצטרכנה להתלבש בצניעות. הסעודים משוכנעים כי מדינתם תוכל להפוך לאטרקציה תיירותית בזכות אתרים היסטוריים ורצועות חוף ארוכות, וזאת למרות מגבלות על שתיית אלכוהול ואיסור על פעילות מועדוני לילה. היעד של הרשויות הוא להעמיד את מספר התיירים על 100 מיליון עד 2030, לעומת כ־40 מיליון תיירים בשנה כיום, רובם לצורכי עלייה לרגל.
המאמץ למשוך תיירים זרים מגיע כשתדמיתה של הממלכה נמצא בשפל, וזאת בדיוק שנה אחרי רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, ככל הנראה בהוראת יורש העצר בן סלמאן. החיסול האכזרי הפך אותו למצורע פוליטית במערב, אך קשה לומר שהוא פגע בעניין של המשקיעים בהזדמנויות הנוצרות במשק הסעודי כתוצאה מהרפורמות הנרחבות. עדות לכך ניתן לראות בהיענות של חברות בינלאומיות מובילות להזמנה להשתתף בכנס דאבוס של המדבר שייפתח ב־29 באוקטובר.
בשנה שעברה בסמוך לחיסול החרימו בכירים בינלאומיים את האירוע, אולם השנה ייהנה הכנס, שנערך בחסות יורש העצר, מנוכחות מרשימה של חברות מובילות, כולל 150 מנהלים בכירים, בהם כ־40 מארה"ב. בין האמריקאים שיגיעו יהיו מנכ"ל בלאקרוק לארי פינק ובכירים בגולדמן זאקס, ג'יי. פי מורגן צ'ייס וסיטיגרופ שיהיו מעורבים בהנפקת אראמקו. את המשלחת האמריקאית יוביל חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ויועצו הקרוב ג'ארד קושנר - הוכחה נוספת ליחסים הקרובים בין וושינגטון לריאד.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת