$
כלכלה ומדיניות

נגיף הקורונה

פעילות המפעלים בסין התכווצה בפברואר בקצב המהיר בהיסטוריה

המשק הסיני משגר תמרור אזהרה נוסף ביחס למצבה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. מדד מנהלי הרכש ירד לשפל של 35.7 נקודות לעומת 50 נקודות בינואר. פירמת Capital Economics מעריכה כי הכלכלה הסינית תתכווץ ברבעון הראשון לראשונה משנות התשעים

שירות כלכליסט 10:3929.02.20
פעילות המפעלים בסין התכווצה במהלך חודש פברואר בקצב המהיר ביותר בכל הזמנים, והדגישה את הנזק מהתפרצות נגיף הקורונה על הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.  

 

מדד מנהלי הרכש הרשמי של סין (PMI) ירד לשפל של 35.7 נקודות בפברואר לעומת 50.0 נקודות בינואר, כך מסרה הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה של סין היום (שבת), הרבה מתחת לרמה של 50 נקודות הנחשבת לזו שמבחינה בין צמיחה חודשית להתכווצות. אנליסטים שנסקרו על ידי רויטרס צפו כי מדד מנהלי הרכש בפברואר יעמוד על רמה של 46 נקודות.

 

אשה על אופניים עם מסיכה בבייג'ינג אשה על אופניים עם מסיכה בבייג'ינג צילום: איי אף פי

 

הקריאות הקודרות מספקות את תמונת המצב הרשמית הראשונה של הכלכלה הסינית מאז פרוץ מגפת הקורונה שהרגה כבר קרוב ל-3,000 איש בסין, והדביקה 80 אלף בני אדם. התוצאות מצביעות על כך שהסדקים בכלכלה שכבר נפגעה ממלחמת הסחר הולכים ומעמיקים. זאת, מאחר שנגיף הקורונה מאלץ את סין לבצע שינויים נרחבים בתחבורה ולנקוט באמצעים דרסטיים שמשתקים את הפעילות הכלכלית.

 

כלכלת סין צפויה לסבול מכה קשה ברבעון הראשון של השנה, מה שיביא את קובעי המדיניות לנסות להשתמש בתמריצים נוספים לעידוד הכלכלה הסינית. פירמת נומורה (Nomura) צופה כי הצמיחה ברבעון הראשון תעמוד על 2.0% (קצב שנתי) בעוד ש-Capital Economics מעריכה כי כלכלת סין תתכווץ באופן מוחלט ברבעון הראשון במונחים שנתיים, לראשונה מאז שנות התשעים.

 

מדד המשנה של הייצור התעשייתי עמד על 27.8 נקודות בפברואר לעומת 51.3 נקודות בינואר, בעוד שהקריאה של הזמנות חדשות צנחה לרמה של 29.3 נקודות, לעומת 51.4 נקודות בחודש קודם. מפעלים המשיכו לאבד משרות בקצב המהיר ביותר זה שנים.

 

מנהיגי סין דחקו בממשלות מקומיות, במפעלים ובעובדים להתחיל מחדש את הפעילות בהקדם האפשרי באזורים שנפגעו פחות מהקורונה. אולם התגובה הייתה איטית, ומהגרי עבודה רבים - כולל אלה במחוז חוביי שנפגע בצורה המשמעותית ביותר - טרם חזרו לעבודה בגלל כללי הסגר מחמירים ואיסורי נסיעה מתמשכים.

 

נתונים רשמיים מצביעים על כך שרק כ-30% מהחברות הקטנות והבינוניות בסין חזרו לייצור, נכון ליום רביעי. על פי הדיווחים, חברות מסוימות שהתחילו לעבוד מחדש פועלות מתחת לקיבולת הרגילה. חברות קטנות ובינוניות מהוות יותר מ-80% מהתעסוקה בפריסה ארצית ומעל 60% מהתוצר המקומי הגולמי.

 

עם התפשטות ווירוס הקורונה למדינות רבות יותר, אנליסטים מזהירים כי ההשפעה על שרשראות האספקה העולמיות עשויה לעמעם את ההתאוששות של היצרנים הסיניים. כלכלנים במורגן סטנלי מזהירים מפני השפעת הנגיף הסיני על הצמיחה העולמית ברבעון הראשון, ומזהירים מפני סיכון הולך וגובר להימשכות המשבר גם ברבעון השני.

 

פעילות מגזר השירותים בסין רשמה גם היא את ההתכווצות העמוקה ביותר אי פעם לרמה של 29.6 נקודותלעומת 54.1 בינואר, כך עולה מסקר נפרד של NBS.

 

כלכלת סין עברה יותר לכיוון שירותים מאז מגפת ווירוס הקורונה SARS בשנים 2002 עד 2003. וכיום המגזר מהווה כ-60% מהתוצר המקומי הגולמי במדינה.

מגזרי התחבורה, התיירות, ההסעדה והבילוי נפגעו קשה במהלך התפרצות נגיף הקורונה מאחר ואנשים נמנעים מאזורים צפופים.

 

מדד המשנה של פעילות הבנייה, המניע את הצמיחה העיקרית, עמד על רמה של 26.6 נקודות לעומת 59.7 נקודות בינואר.

x