$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

משבר האקלים

הקורונה עלולה לפגוע בוועידת האקלים של האו"ם בגלזגו

הוועידה אמנם אמורה להתכנס רק בנובמבר, אבל החודשים שלפניה מוקדשים למגעים דיפלומטיים בינלאומיים על מנת להגיע לסיכומים מוקדמים והללו עלולים להיפגע מהמגבלות בעקבות התפשטות המגיפה

עומר כביר 09:5703.03.20

המשך התפשטות מגיפת הקורונה עלול לפגוע בוועידת האקלים של האו"ם שאמורה להתקיים בגלזגו בנובמבר הקרוב, ובכך לחבל משמעותית במאמצים הבינלאומיים להתמודד עם משבר האקלים – כך מזהירים אקטיבסטים וארגוני סביבה.

 

 

 

"ההכנות לשיחות כבר נפגעו מהתפשטות המגיפה", אמר ל"גרדיאן" מייסד ארגון E3G טום בורק. "על מנת שהשיחות יצליחו צריך לייצר הרבה יותר מומנטום, צריך דיפלומטיה הרבה יותר אגרסיבית. נגיף הקורונה כבר משפיע לרעה, ואם המצב יחמיר ההשפעה שלו תהיה משמעותית יותר".

 

 

חיטוי נגד הקורונה בדרום קוריאה חיטוי נגד הקורונה בדרום קוריאה צילום: גטי

 

הוועידה, שמכונה Cop26, נחשבת לוועידת האקלים החשובה ביותר מאז ועידת פריז מ-2015, שכן במסגרתה אמורות המדינות השונות לקבוע יעדים אגרסיביים יותר לצמצום פליטות גזי חממה. גורמים רבים בתחום סבורים שתהיה זו ההזדמנות האחרונה להכניס את מדינות העולם למסלול שיאפשר להמנע מההשלכות החמורות ביותר של ההתחממות הגלובלית.

 

ואף שהוועידה תכונס רק בנובמבר, החודשים שלפניה מוקדשים למגעים דיפלומטיים בינלאומיים על מנת להגיע לסיכומים מוקדמים. מגעים אלו, אומרים פעילים, עלולים להיפגע ממגבלות נסיעה ומהדרישות המיידיות הדחופות יותר שמתעוררות בעקבות התפשטות המגיפה.

 

ועידת האקלים, מדריד דצמבר 2019 ועידת האקלים, מדריד דצמבר 2019 צילום: גטי

 

השפעת פרישתה של ארה"ב

 

ועידת גלזגו גם כך נמצאת בנקודת פתיחה בעייתית, שכן פרישתה של ארה"ב מהסכם פריז צפויה להיכנס לתוקף ממש בסמוך אליה. כתוצאה היעדים שסין, המדינה שפולטת את כמו גזי החממה הגדולה בעולם, תקבל או לא תקבל על עצמה יהיו הגורם המרכזי ביותר בקביעה האם הוועידה נחלה הצלחה. אבל בשעה שהמגיפה מתרחבת במדינה, משבר האקלים תופס מקום משני.

 

גם איטליה, מוקד נוסף של המגיפה, אמורה היתה לשחק תפקיד משמעותי כמארחת שותפה של הוועידה, כאשר כמה פגישות מקדימות חשובות תוכננו להערך שם. בנוסף, פגישה מרכזית שתוכננה להתקיים בבון שבגרמניה בתחילת יוני עלולה להתבטל, וכך גם שיחות בין בריטניה לאיחוד האירופי וגורמי מפתח נוספים.

 

"אם התפשטות הקורונה תהפוך למגפה כלל-עולמית קיום ועידה מסורתית יהיה בלתי אפשרי", אמר ל"גרדיאן" פול בלדסואה, יועץ אסטרטגי ב- Progressive Policy Instituteשכיהן כיועץ האקלים לביל קלינטון בעת כהונתו כנשיא ארה"ב. האתגר של מארגני הוועידה הוא לפעול בזהירות, תוך שימת לב לכך שמצב החירום האקלימי צפוי להפוך מחלות מדבקות לבעיה גדולה הרבה יותר".

 

פתרון אפשרי אחד הוא הגדלת השימוש בפיתוח טכנולוגיים לקיום המגעים המוקדמים, אולי אפילו חלקים מהוועידה עצמה. יתרון נוסף של פיתוחים אלו הוא הפחחת פליטות גזי חממה שנגרמות כתוצאה מנסיעות מרוחקות.

x