$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

מומחה: "ייתכן שכבר החמצנו את ההזדמנות למנוע התחממות גלובלית משמעותית"

מודלים חדשים מלמדים על שינוי דרמטי בהיקף ההתחממות הגלובלית - עלייה של 5 מעלות, לעומת צפי של 3 מעלות שהיה מקובל במשך שנים רבות; מנהל מכון פוטסדאם לחקר השפעת האקלים: "זה מאוד מדאיג"

עומר כביר 11:2114.06.20

התרחישים הגרועים ביותר של משבר האקלים עלולים להיות חמורים משמעותית מכפי שסברו מדענים עד כה, כאשר במקרה הקיצון ההתחממות הגלובלית עלולה להיות גבוהה בשתי מעלות יותר לעומת תחזיות קודמות – כך לפי מודלים מעודכנים, שמצביעים על רגישות גבוה יותר של האקלים העולמי לפליטת גזי חממה. אם הממצאים נכונים, ייתכן שהאנושות כבר החמיצה את ההזדמנות להמנע מההשלכות החמורות ביותר של משבר האקלים. עם זאת, מדענים סייגו את הממצאים בציינם שיש עוד צורך לאמתם.

 

 

 

לפי דיווח של הגארדיאן, המידע מתבסס על תוצאות מודלים שערכו יותר מ-20 מוסדות שונים לקראת פרסום דו"ח נרחב של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים (IPCC) בשנה הבאה. 25% מהמודלים מצביעים על שינוי דרמטי במה שמכונה רגישות האקלים, היקף ההתחממות הגלובלית הצפוי במקרה שכמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה תגיע לרמה כפולה מזו שהיתה לפני המהפכה התעשייתית, מהתחממות של 3 ל-5 מעלות.

 

מדובר בשינוי דרמטי, שכן רגישות האקלים היתה יציבה מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת. "זה מאוד מדאיג", אמר לגארדיאן מנהל מכון פוטסדאם לחקר השפעת האקלים, פרופ' יואהן רוקסטרום. "רגישות אקלים היא הגביע הקדוש של מדע האקלים. זו האינדיקטור הראשי לסיכוני אקלים. במשך 40 שנה היא עמדה על סביבות 3 מעלות. עכשיו, מודלי אקלים שרצים על הסופר-מחשבים הטובים ביותר מראים שהמצב עלול להיות חמור מכפי שחשבנו".

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

לדבריו, אם המודלים מדויקים, ייתכן שהאנושות כבר החמיצה את ההזדמנות להמנע מההשלכות החמורות ביותר של משבר האקלים: "אין לנו עוד מקום לנחיתה רכה של 1.5 מעלות. היעד הטוב ביותר שאנחנו יכולים לכוון אליו הוא התחממות של 2 מעלות".

 

"העננים יקבעו את גורל האנושות"

 

פרופ' טימותי פאלמר מאוקספורד, חבר בוועדה המייעצת של השירות המטאורולוגי של בריטניה, אמר לגארדיאן שהמספר הגבוה הלחיץ לא מעט מדענים. "זה היה רחוק מכל ההערכות הקודמות. אנשים תהו אם יש באג בקוד. אבל בסופו של דבר הכל נוגע לשינויים קטנים באופן שבו מיוצגים עננים במודלים", הסביר.

 

תפקיד העננים הוא אחד המשתנים הבעייתיים ביותר במשבר האקלים, כי קשה למדוד ותפקידם כגורם מחמם או מקרר קשור לשינויים בגובה, בטמפרטורות הטיפות ועוד.

 

דו"חות קודמים של IPCC העריכו שלעננים תהיה השפעה נייטרלית, מכיוון שמחזורי חימום או קירור יבטלו זה את זה. אבל בשנה וחצי האחרונה, בסיוע מודלים מדויקים יותר והבנה טובה יותר של פעילות העננים, הצטברו ראיות שלפיהן הם פועלים כגורם מחמם. "העננים יקבעו את גורל האנושות – האם אקלים הוא איום קיומי או אי-נוחות שנלמד לחיות איתה", אמר פאלמר. "המודלים העדכניים ביותר מצביעים על כך שעננים מחמירים את המצב. זה חשוד מאוד המסר לממשלות ולציבור הוא שצריך להתייחב לרגישות אקלים גבוהה ברצינות. אנחנו חייבים לצמצם פליטות מהר ככל האפשר".

 

עם זאת, מדענים מציינים שהמחקר בתחום עדיין מתנהל, ושיש צורך במחקרים ובמידע נוסף על מנת להבין באופן מלא את תפקיד העננים. "אם המספר נכון הוא מאוד מדאיג", אמרה ראשת תחום הבנת שינוי אקלים במרכז האדלי של השירות המטואורולוגי הבריטי, קתרין סניור. "אבל בתור מדענית, התגובה הראשונה שלי היא: למה המודל עשה את זה? אנחנו עדיין בשלב של הערכת התהליך שהוביל לתוצאה השונה הזו".

x