חוסר במעונות סטודנטים בפריפריה: מצוקת דיור מחוץ לאזורי הביקוש
רק 7% מהסטודנטים מתגוררים במעונות, בזמן ששוק השכירות הפרוץ דוחק אותם למצב הישרדותי. יו"ר התאחדות הסטודנטים רם שפע, על התכנית הכלכלית ל־2019: "זו טיפה בים"
בשיתוף המכללה האקדמית תל-חי
על פי סקר של התאחדות הסטודנטים הארצית לשנת 2017, שנעשה באמצעות מכון מאגר המוחות, רק 7% מתוך 300 אלף הסטודנטים בישראל מתגוררים במעונות, להבדיל מאירופה וארצות הברית, שם אחוז הסטודנטים המתגורר במעונות עומד על 15%-20%. היתר, נאלצים לחפש דירה בשוק החופשי.
על אף שבשנים האחרונות נחתמו הסכמים רבים לטובת קידום בניית מעונות בישראל כפתרון לדיור מוזל, בהתאחדות הסטודנטים הארצית טוענים כי "אין שינוי או שיפור במצב הדיור. כראיה, ניתן לראות כיצד לפי החלטת הממשלה מס’ 1317, הוטל על חברת דירה להשכיר – החברה הממשלתית לדיור ולהשכרה בע”מ – לפרסם קול קורא למוסדות להשכלה גבוהה שהמדינה משתתפת בתקציבם ולרשויות מקומיות למתן סיוע כספי לבניית מעונות. עם זאת, על פי בדיקת התאחדות הסטודנטים הארצית, למרות ש־14 מוסדות ורשויות מקומיות עמדו ברף הנדרש, בשל מגבלות התקציב אשר עמד לבסוף על 97 מיליון שקלים, תשעה פרויקטים בלבד להקמת מעונות סטודנטים מתקיימים בפועל".
בינתיים, ועדת הכספים של הכנסת אישרה באחרונה את התכנית של משרדי החינוך והאוצר, הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) והתאחדות הסטודנטים הארצית לבניית 3,000 מעונות סטודנטים בפריפריה. לטובת הקמת המעונות המדינה תקצה כ־100 מיליון שקלים, כמו גם סכום של 150 מיליון שקלים לטובת שדרוג תחבורה ציבורית לקמפוסים, צמצום פערים וכדומה. בסך הכל, כרבע מיליארד שקלים יוקצו בחמש השנים הקרובות למטרת תמיכה בסטודנטים בערי הפריפריה.
רק 1.23% מהסטודנטים בבר אילן גרים במעונות
מסקירת נתוני יחס המיטות אל מול מספר הסטודנטים במוסדות נבחרים בבדיקת התאחדות הסטודנטים עולה תמונה מדאיגה. באוניברסיטת תל אביב, שבה לומדים כ־29 אלף סטודנטים וסטודנטיות, יש 2,500 מיטות בלבד. דהיינו, רק 8.62% ברי המזל זוכים לגור במעונות הסטודנטים. התחרות על מיטה בחדר מעונות באוניברסיטת חיפה צמודה אפילו יותר, כאשר רק 6.41% מתוך 15,600 הסטודנטים גרים במעונות ומשלמים בסוף החודש 960-700 שקלים. באוניברסיטת בר אילן מדובר בחלום רחוק שרק 1.23% מהסטודנטים זוכים לו ומשלמים 1,750-1,350 שקלים לחודש תמורת חדר פרטי במתחם המעונות שנמצא בתוך קמפוס האוניברסיטה, היתר מתפשרים על דירה בתנאים נוחים פחות.
היצע נמוך בצפון
מצוקת הדיור והמרדף אחר חדר מעונות כפתרון דיור מוזל הוא נחלתם גם של סטודנטים הלומדים בצפון הארץ. במכללה האקדמית כנרת, במכללה האקדמית צפת ובמכללת תל-חי היצע המעונות נמוך ביחס למספר הסטודנטים הלומדים בהם. המשמעות הכלכלית של היצע נמוך היא כובד נטל המחייה, שגם כך קיים בישראל. המשוואה פשוטה, כשסטודנט נדרש למצוא דירה בסמוך לקמפוס שבו הוא לומד, ואין היצע של מעונות, הביקוש לדירות עולה, אזי המחירים בשוק החופשי מאמירים.
"התכנית להוספת כ־3,000 יחידות מעונות בפריפריה היא תכנית מבורכת, שעליה עמלנו קשה מול האוצר, כמו גם מול ח"כ רועי פולקמן (כולנו)", אומר רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית. "אך עלינו להבין, משמעותה פתרון עבור 1% מכלל הסטודנטים. זו טיפה בים, נדרש פתרון רוחב עבור הסטודנטים האחרים, זאת כאשר אנחנו עדים לעליית מחירים במרבית האזורים הסמוכים למוסדות ההשכלה הגבוהה. אפשר לראות את זה בתל-חי, בכרמיאל, באריאל, בשדרות, וכמובן בתל אביב".
שפע מוסיף: "אנחנו עדים בשנים האחרונות למצוקה של ממש בתחום הדיור בקרב סטודנטים. לצערי, מצב המעונות בישראל בכי רע. אין מספיק מיטות ביחס לכמות הסטודנטים, אנחנו רחוקים מאוד מהמצב באירופה וארצות הברית, ודווקא מה שאמור לשמש פתרון מגורים זול בקרבת מוסדות לימוד, רחוק מלהתקיים בצורה האופטימלית. האופציה השנייה היא שכירות. ההוצאה הכספית המרכזית של סטודנטים היא על שכר דירה, מה שמציב אותם במצב הישרדותי חודש בחודשו. נוסיף על כך שוק פרוץ בתחום השכירות, עם דירות שלא ראויות למגורים וחוזים דרקוניים מצד בעלי הדירות. אנחנו ממשיכים להיאבק על דיור ראוי לצעירים בישראל, כחלק מהאג'נדה שלנו בהתאחדות".
רון-אל תשובה, יו"ר אגודת הסטודנטים תל-חי חולק תחושות דומות. "בחמש השנים האחרונות מחירי הדיור באזור אצבע הגליל המשיכו לעלות", גורס תשובה. "לצערי הרב, ניכר כי לא מעט גורמים בעלי אינטרס רווחי או בעלי דירות זיהו את הפוטנציאל הקיים בשוק השכירות הסטודנטיאלי – גורמים אלו לא מהססים לעלות מחירים. אגודת הסטודנטים בתל-חי בחרה לעסוק בנושא, למפות את המרחב ואת המחירים הממוצעים ולהוציא מיזמים נוספים המקלים על שוק השכירות הסטודנטיאלי".
על פי ממצאי סקר רחב היקף שהתבצע על ידי אגודת הסטודנטים תל-חי, דירת חדר מרוהטת ומאובזרת בקרית שמונה תעלה כ־1,800 לחודש. ביחס לשנה שעברה מדובר בעליית מחיר של כ־15% עבור אותה דירה.
הפתרון?
אל מול הגידול במספר הסטודנטים, והצפת השוק בצעירים הממתינים למימוש תכנית מחיר למשתכן, הביקוש לדירות קטנות באזורים הסמוכים למוסדות ההשכלה בשיאו. על פי התכנית הכלכלית, בשנים 2020-2019 ייבנו חדרי מגורים בסמיכות למוסדות לימוד מחוץ לאזורי הביקוש. הרחבת המעונות נועדה להקל על הנטל הכלכלי של הסטודנטים, ולפי ההערכות מדובר בחיסכון של מאות שקלים בחודש לסטודנטים. אולם ספק אם תכנית זו במידה ותתממש, אומרים בהתאחדות הסטודנטים הארצית, ותספק פתרון מקיף לכלל הסטודנטים. "חוסר התחלות הבנייה הוביל למצוקה אמיתית של הסטודנטים. אם נושא מצוקת הדיור לא יעלה על סדר היום הציבורי ברמת המדינה המחירים שהסטודנטים יצטרכו לשלם עבור קורת גג ימשיכו לעלות. עדיין, חשוב לזכור שהתכנית הנוכחית תצא לפועל לצד הפקת לקחים מתכניות קודמות", אומרים בהתאחדות.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>