$
דעות

שתלים קצרים: הטיפול האפקטיבי לסובלים מחוסר עצם

השימוש בשתלים קצרים הולך ומתרחב ומציע אלטרנטיבה יעילה לטיפולי הרמת סינוס. איך מתבצע התהליך ולמי הוא מיועד?

ד"ר דב ברגר 09:4719.06.18

בשיתוף חיוכים – מרכז להשתלות שיניים

 

האם האורך קובע? מתברר שכן, לפחות בכל מה שקשור לרפואת הפה ושתלי שיניים. שתל דנטלי הוא למעשה בורג עשוי טיטניום המוחדר ללסת, כשעליו מולבש הכתר. כל שתל דנטלי נמדד באמצעות שני ממדים מרכזיים: אורך וקוטר, והוא מותאם לגודלה של עצם הלסת. כך לדוגמה, שתלים סטנדרטיים שאורכם כ־10 מ"מ צריכים להיות מוחדרים לעצם לסת שאורכה מעבר לממדי השתל – זאת על מנת שהשתל ייקלט כהלכה, ויהיה קבוע ויציב לאורך זמן בחלל הפה.

 

אם כן, חשיבות התאמת אורך וקוטר השתל למבנה העצם הקיים ברורה, אולם מה עושים כאשר המטופל סובל מעצם לסת פחותה או מחוסר עצם? ישנם מקרים שבהם בלסת העליונה קיים סינוס נמוך שיוצר גובה עצם קצר, או לחילופין מקרים שבהם הלסת תחתונה קרובה מדי לעצב הלסת ולכן לא מאפשרת ביצוע שתלים באורך הנדרש.

ד"ר דב ברגר, מבעלי חיוכים – מרכז להשתלות שיניים בבית החולים לניאדו ד"ר דב ברגר, מבעלי חיוכים – מרכז להשתלות שיניים בבית החולים לניאדו צילום: ג'ני גפטרשוסטר

 

אחד הפתרונות הנפוצים להתמודדות עם הנושא הוא הליך כירורגי המוכר גם בשם הרמת סינוס או השתלת עצם. זהו למעשה, טיפול תומך לטיפולי ההשתלה. מילוי וחיזוק החלל בין הסינוס לבין הלסת העליונה ייתן את המענה לחוסר העצם – וזוהי מהותו של טיפול. ההליך עצמו כולל כניסה לתוך חלל הסינוס, הרמת הרירית שמצפה אותו מבפנים והחדרת עצם כתושה (סינתטית או טבעית), אל תוך המרווח שנוצר. במרבית המקרים משתמש רופא השיניים בעצם מלאכותית שלאחר תקופה של מספר חודשים עוזרת להצמיח עצם טבעית חדשה אצל המטופל ולייצר עצם לסת רחבה וארוכה מספיק שתהווה בסיס לטיפולי השתל העתידיים.

 

במקרים שבהם קיים חוסר עצם קיצוני שאינו מאפשר הרמת סינוס או במקרים של גובה עצם גבולית ניתן לייצר עבור המטופל פתרון פשוט ואפקטיבי: שימוש בשתלים קצרים. בעבר, שתלים קצרים התאפיינו בחוסר יציבות ומסיבה זו לא שימשו את רופאי השיניים כפתרון בר קיימא. אולם "שתל בייקון" שפיתחה חברה אמריקאית (ועל שמה הוא קרוי) שינה את כללי המשחק והעמיד תפיסה חדשנית להתמודדות עם הבעיה. המציאות בשטח מעידה כי במהלך השנים האחרונות השימוש בשתלים קצרים בישראל הולך וצובר תאוצה.

 

שתלי בייקון שתלי בייקון צילום: באדיבות חברת בייקון ישראל

 

עקרון האחיזה העומד בפני שתלי בייקון אינו אורך השתלים, אלא שטח הפנים שלהם. ככל ששטח הפנים גדול יותר, כך גדלה אחיזת העצם. השתלים של חברת בייקון הם קצרים יותר מהשתלים הממוצעים (8-6 מ"מ לעומת 10 מ"מ), אך הם רחבים הרבה יותר. מבנה זה מאפשר לרופאי השיניים לבצע השתלה גם כאשר הסינוס נמוך בלסת עליונה או לחילופין גם כאשר למטופל יש עצב קרוב לרכס, בלסת התחתונה.

 

ברוב המקרים, שימוש בשתלים קצרים מחליף את הצורך בהליך הרמת סינוס ולכן חוסך מהמטופל הליכים כירורגיים נוספים, כסף וזמן. עניין נוסף שראוי להביא בחשבון הוא כי אחוזי ההצלחה של השתלים הקצרים הם גבוהים ואינם נופלים מאחוזי ההצלחה של שימוש בשתלים רגילים.

 

שתלי בייקון החוסכים את הצורך בהרמת סינוס שתלי בייקון החוסכים את הצורך בהרמת סינוס צילום: באדיבות חברת בייקון ישראל

 

הטיפול עצמו מתבצע בהרדמה מקומית, כשבעזרת שתלי בייקון ניתן לבצע השתלות בלסת התחתונה עם 8-6 מ"מ עצם מעל התעלה, ללא ביצוע השלמה. בנוסף, ניתן לבצע השתלות בלסת העליונה, ללא הרמת סינוס, כאשר המרחק בין הרכס לרצפת הסינוס הוא של 5-4 מ"מ בלבד. למעשה, שתלי בייקון העניקו פתרון שיקומי למטופלים שלא יכלו בעבר לקבל טיפולים המבוססים על שתלים דנטליים. עם זאת, צריך גם לזכור שגם עבור שתלים אלה יש צורך במינימום הכרחי של עצם שישמש כמצע לקיבוע השתל.

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x