הוועידה הלאומית
מיכל הלפרין: "תחנות הדלק הגדולות לא באמת מתחרות על הצרכן"
הממונה על הגבלים עסקיים אמרה בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט: "התחנות בצבעים שונים, אבל כולן נצמדות למחיר המפוקח ולא נותנות עליו הנחה"
"מאז 2011 רשות ההגבלים העסקיים השתנתה וקיבלה הרבה סמכויות ענישה ואמצעי אכיפה. הגיע הזמן לחישוב מסלול מחדש" - כך אמרה עו"ד מיכל הלפרין, ראש רשות ההגבלים העסקיים בועידה הלאומית הכלכלית 2017 של כלכליסט.
- גיל בפמן: "ייסוף של השקל היום זה הנזק של הייצוא בעתיד"
- אלי גרונר: "תוכנית הענק בתשתיות - בעקבות המלצה של חברת השקעות בכירה"
- חרל"פ: יבואני הרכב ייעלמו מהעולם, הרכב יהפוך לקומודוטי
הלפרין הוסיפה כי רשות ההגבלים צריכה לעבור תהליך דומה לזה שחל באירופה של מעבר מאישור עסקאות לקידום תחרות. "אנחנו עובדים עם שר הכלכלה אלי כהן על תיקון לחוק ההגבלים, שיביא לפיתחה של הרשות פחות בקשות לאישורי מיזוגים. אנחנו חושבים שצריך שהרשות תעסוק במיזוגים שמעוררים חשש ולא בכלל המיזוגים, באופן שמעכב את הקהילה העסקית בהמתנה לאישור.
לדבריה, הרשות צריכה לעבור תהליך הדרגתי כך שתעסוק פחות בחלוקת רשיונות לאנשים שרוצים לעשות עסקים. "אנשי עסקים יודעים הכי טוב אם הם פוגעים בתחרות או לא ואם הם פוגעים, הם לא צריכים לעשות את העסקה ולא לבוא לרשות עם בקשה לאשר את העסקה. אנחנו ברשות צריכים לוודא שלא מנצלים את השיטה ולצורך כך, נחמיר את האכיפה באמצעים מנהליים".
בדבריה התייחסה הלפרין לצורך בהגברת התחרות בענפים שבהם הצרכן משלם מחירים גבוהים בשל היעדר תחרות. "לא מזמן פרסמנו דו"ח להערות הציבור על תחנות הדלק. הדו"ח הוא תוצר של מחקר שערכנו על השוק וממנו למדנו שחברות הדלק הגדולות - פז, דלק וסונול - לא באמת מתחרות על הצרכן. הצרכן נוסע בכבישי הארץ ורואה תחנות דלק בצבעים שונים, אבל כולן נצמדות למחיר המפוקח ולא נותנות עליו הנחה. מאידך, החברות הקטנות כמו סד"ש וטן נותנות הנחה של 18 אגורות לליטר ונותנות שירות מלא. אם היינו גורמים לחברות הגדולות להתחרות בקטנות, היינו חוסכים לציבור למעלה מרבע מיליארד שקל בשנה".
הלפרין הוסיפה, כי הרשות פרסמה כמה מסקנות בדו"ח והמרכזיות שבהן נוגעות לכך שהבעיה היא שהשוק חסום לחברות הדלק הקטנות. "קשה לפתוח תחנות חדשות ולכן אנחנו רוצים לקצר את משך ההתקשרות של חברות הדלק עם התחנות וגם להרחיב את מספר המקרים שבהם חברות הדלק יצטרכו לקבל מאיתנו אישור לפתוח תחנות דלק חדשות".
ביחס לפעילות רשות ההגבלים להגברת התחרות בתחום הבנקאות אמרה הלפרין שכרגע עובדים ברשות על פרויקט עם רשות ניירות הערך, על עמלות הברוקראז', שהן העמלות שהציבור משלם על ניירות ערך שהוא מחזיק. "אנחנו משלמים עמלות גבוהות פי 3 ממה שגובים בתי ההשקעות כמו מיטב, אקסלנס ועוד. למרות הפער העצום בגובה העמלות, עדיין 97% מהשוק בידי הבנקים ולא בבתי השקעות".
הלפרין הוסיפה: "אז הטיפול מורכב כי הלקוחות מאד שמרנים, אבל אנחנו חושבים שהציבור צריך להיות מודע לפערים האלו וצריך לתת אפשרות לתחרות בין הבנקים לבתי השקעות ולהקל על מעבר מבנק לקרן השקעות". הלפרין ציינה כי בקרנות הפנסיה זה עובד טוב מאוד כי הקרנות מטפלות עבור הציבור בהליך של המעבר. "אז נאפשר גם בתחום הזה שהקרנות יעשו את העבודה לציבור וזה יעשה רק טוב. אנחנו רוצים לראות את הבנקים עם פחות מ-97% ועם עמלות שמתקרבות שלאלו שמציעים בקרנות".
על הקושי לתמרן בין תפקידה כראש רשות ההגבלים לתפקידה כיו"ר ועדת הריכוזיות, אמרה הלפרין: "ועדת הריכוזיות שבראשה אני עומדת לא שוקלת שיקולי תחרות, אלא מסתכלת על אחזקות חברה בכלל המשק כשהחשש הוא שחברה תהיה כל כך חזקה, עד שהמדינה תפתח בה תלות שתשפיע על קבלת החלטות בעתיד". ביחס לעידן עופר אמרה הלפרין: "עידן עופר הוא בעל מחזור הכנסות השלישי במשק, בעל החוב השני בגודלו במשק ומעסיק גדול מאוד. יחד זה מצטבר לקבוצה גדולה מאוד ולכן ניתנה המלצה לא לתת להם להשתלט על גוף נוסף. זה לא אומר שמעכשיו עידן עופר לא יכול לעשות עסקאות בישראל או להתחרות בשוק האנרגיה. ייתכן ונחשוב שעומדת על הפרק תחנת כוח שחשוב שתהיה עליה תחרות ועופר נדרש לתחרות הזאת".
ומה עם המוניות מנתב"ג
רשות הגבלים עסקיים הודיעה אתמול שהיא שוקלת להגיש כתבי אישום, בכפוף לשימוע, כנגד איגוד נהגי המוניות הארצי ויושב ראשו יהודה בר אור. על פי כתב החשדות, איגוד נהגי המוניות הארצי והיושב בראשו המליצו לנהגי המוניות ולחברי האיגוד לא להעניק לנוסעים מנתב"ג הנחה ממחיר המחירון במסגרת מכרז המוניות שם. המכרז הבטיח הנחה של עשרות אחוזים מהתעריף הרשמי, אולם המכרז נכשל כיוון שנהגי המוניות סרבו לשתף פעולה.
ההודעה בדבר השימוע באה בעקבות חקירה שניהלה הרשות בחודשים מאי-יוני השנה, ביחס לחשדות לפיהן האיגוד ויהודה בר אור המליצו לחברי האיגוד על קו פעולה עסקי אחיד וזאת בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים. בהקשר זה אמרה הלפרין בוועידה: הוצאנו אתמול מכתב לאיגוד המוניות וזאת סגירת מעגל כי בכנס כלכליסט בשנה שעברה אמרתי לאיגוד המוניות שלא יפגעו בתחרות. המכרז שהיה בנתב"ג היה אמור להביא לכך שכולנו נשלם 31% פחות על מונית מנתב"ג, אבל המכרז נכשל וכולנו משלמים יותר והזה הפסד לכולנו".