ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

"מחירי הדירות באזורי הביקוש ישמרו על יציבות, בפריפריה - תהיה ירידה"

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות בית השקעות וגת מגידו, מנהלת השקעות ראשית בפסגות גמל ופנסיה, משיבים על שאלות הגולשים במסגרת "שיחת ועידה" של כלכליסט. "ענף הטכנולוגיה נפגע באופן מזערי מהמשבר ולכן הוא רק מתחזק לעומת ענפים אחרים", הם אומרים

שירות כלכליסט 12:2612.05.20

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות בית השקעות, וגת מגידו, מנהלת השקעות ראשית בפסגות גמל ופנסיה, משיבים על שאלות הגולשים במסגרת "שיחת ועידה" של "כלכליסט".

 

האם מסתמן שענפים אחרים במשק יחליפו את ההיי-טק כקטרים של המשק הישראלי, ומי המועמדים הסבירים?

"לא, אם כבר ההיפך הוא הנכון. ענף הטכנולוגיה נפגע באופן מזערי ממשבר הקורונה, אם בגלל שמדובר על ענף עם מאפיינים אדפטיביים שכוללים יכולת לעבודה מרחוק ואם בגלל הביקוש שנוצר לחלק מהטכנולוגיות דווקא בתקופת המשבר - לימוד, עבודה מרחוק, סייבר, טכנולוגיה רפואית ועוד. לכן הוא רק מתחזק לעומת ענפים אחרים – בישראל, כמו גם בשאר העולם".

 

אורי גרינפלד. הריביות בעולם תהיינה אפסיות אורי גרינפלד. הריביות בעולם תהיינה אפסיות צילום: אולפן כלכליסט

 

מה הצפי לגבי שוק הדיור? האם יש סיכוי ולו הקלוש ביותר שמחירי הדירות ירדו?

"בטווח הקצר יכול להיות שהמחירים ירדו כי אובדן הביטחון התעסוקתי יביא לעצירה מסוימת בביקוש לדירות. במשברים קודמים המאפיין הבולט היה עצירת עסקאות, וגם הפעם זה כנראה יקרה. אבל בטווח הארוך בעיית ההיצע בשוק הדיור נותרת כפי שהיתה מכיוון שקצב הבנייה הוא כ-40 אלף יח דיור חדשות בשנה ולמשק נוספים מדי שנה כ-50 אלף משקי בית חדשים בממוצע.

 

"עם זאת, יש להבחין בין אזורים. להערכתנו מחירי הדירות באזורי ביקוש גבוה ככל הנראה ישמרו על יציבות, לעומת זאת מחירי דיור באזורים בהם הביקוש נמוך כמו בפריפריה, ובפרט באזורים בהם בשנים האחרונות הייתה בנייה ענפה, סביר שתהיה ירידת מחירים".

 

איך יראה עולם ההשקעות ב-18 החודשים הקרובים מבחינת אזורי השקעה? והאם ישראל זהה לשאר השווקים הרלבנטיים בעולם בנושא זה?

"מכיוון שתהליך ההתאוששות צפוי להיות ארוך והדרגתי ומכיוון שללא חיסון המשק יאלץ להמשיך לפעול תחת מגבלות מסוימות, בסוף שנת 2021 אנו מניחים שהכלכלות המערביות יהיו בשלב מתקדם בהתאוששות, אך עדיין עם שיעור אבטלה גבוה.

 

"כמובן שמציאת חיסון או תרופה תקצר את התהליך הזה, ולעומת זאת גל שני של התפשטות ירחיק אותו.מנגד, מה שברור הוא שהריביות בעולם תהיינה אפסיות לתקופה ארוכה בשל התוכניות המוניטריות שהמדינות השיקו עקב המשבר. ריביות אלו ידחפו את המשקיעים לנכסי סיכון כדי להשיג תשואה עודפת".

 

גת מגידו. מחירי דירות באזורי ביקוש ישמרו על יציבות גת מגידו. מחירי דירות באזורי ביקוש ישמרו על יציבות צילום: אולפן כלכליסט
לדברי גרינפלד ומגידו בהסתכלות גלובאלית, נדמה שארה"ב היא המקום הכי מעניין להשקעה. "לא רק שהממשל שם נקט בצעדים הכי משמעותיים לתמיכה בסקטור העסקי אלא גם שמדובר במשק עם משקל גבוה לסקטורים שההשפעה של המשבר עליהם נמוכה באופן יחסי כמו טכנולוגיה ובריאות.

 

"בישראל, על אף היותנו ה'סטארטאפ ניישן' ולמרות שבשוק המקומי יש חברות טכנולוגיה איכותיות וראויות להשקעה לטווח ארוך, השיעור של סקטור הטכנולוגיה נמוך ביחס לחשיפה שמאפשר השוק האמריקאי ולכן גם בהיבט זה אנחנו מעדיפים את ארה"ב על ישראל".

  

מי יתאושש ראשון ארה"ב, אסיה או אירופה? האם מדינות דרום אמריקה וארגנטינה בראשן צפויות להדרדר שוב?

"ארה"ב היא מדינה עם פריון גבוה יותר באופן משמעותי. כלומר, המשק שם יעיל יותר ולכן יכול להתאושש מהר יותר. בנוסף, התוכניות של ממשלת ארה"ב ושל הפד גדולות ומשמעותיות בהרבה לעומת אלו במקומות אחרים.

 

"צריך גם לזכור שאירופה נכנסה למשבר כשהיא כבר במיתון בזמן שארה"ב נכנסה במצב מצוין ולכן גם יהיה לה קל יותר להתאושש. לגבי דרום אמריקה, כל מקרה לגופו, אבל בהחלט הסיכון במשקים המתעוררים גבוה יותר מאשר במשקים המפותחים - אם זה בגלל חוסר היציבות הכלכלית והתלות במטבעות, בשלטון שבדרך כלל יציב פחות באזורים אלו או במחירי הסחורות".

 

 

האם העליות בבורסה הן תוצאה של הפעילות של הפד האמריקאי?

"בהחלט, אבל לא רק. הפעילות של הבנקים המרכזיים בכל העולם בהחלט תרמה לעליות בשוקי המניות בראש ובראשונה כי הפחתות הריבית מקטינות את האטרקטיביות של השקעות בטוחות כמו אג"ח ממשלתיות.

 

"אבל, כאמור, זו לא הסיבה היחידה. צריך לזכור שהשוק צופה פני עתיד ובעוד שבמרץ השווקים ירדו בחדות ותמחרו את הציפייה לשיעור אבטלה גבוהה ואף פשיטות רגל של חברות, היום המצב שונה: קצב התפשטות הנגיף האט משמעותית והמדינות החלו לפתוח את המשק לפעילות בקצב מהיר יותר ממה שחשבנו קודם. לכן, השווקים עברו לתמחר את המשמעות של פתיחת העסקים וניסיון חזרה לשגרה".

 

 

מה הסיכוי להחזרת המאבק בין סין לארה"ב ומה ההשלכות הכלכליות שיכולות להיות לו?

"הסיכוי גבוה מאוד. למעשה הצדדים כבר הספיקו להיכנס למלחמת האשמות: האמריקאים האשימו את סין בהתפשטות נגיף הקורונה בעולם, והסינים מצידם הזכירו את אחריות האמריקאים להפצת הסארס וה-HIV.

 

"אמנם, בימים האחרונים מתפרסמות אינדיקציות של שיתוף פעולה בין הצדדים והחשש לאסקלציה פחת, אבל יחד עם זאת, טראמפ מבין שהקורונה והכלכלה כבר לא משחקים לטובתו ונראה שלקראת הבחירות הוא פונה לקלף המנצח שלו - מלחמת הסחר, בטח עכשיו כשסין היא המקום השנוא ביותר בעולם חוץ מצפון קוריאה.

 

"סביר להניח שעד הבחירות אנחנו נראה בעיקר איומים כך שלא יהיו השפעות כלכליות משמעותיות, אבל זה ככל הנראה יגרום לתנודתיות בשווקים".

 

 

כמה זמן עוד עשויה להימשך הריבית הנמוכה? האם יש אינדיקציה בעבר לתקופה כל כך ארוכה של ריבית נמוכה?

"מעולם הריבית לא היתה נמוכה כל כך ובטח שלא זמן ארוך כל כך. הריבית יכולה להישאר נמוכה כל עוד אין אינפלציה גבוהה מדי והיא עוזרת לא רק לפירמות ולמשקי הבית אלא גם לממשלות, שצריכות להלוות כסף מהציבור כדי לממן את התוכניות לתמיכה במשק בתקופת המשבר.

 

"כרגע אין אינפלציה באופק אבל כשזו תתחיל להרים את הראש, וזה יכול לקחת שנים, אז הריביות יעלו גם הן".

 

האם צריכים להיות מודאגים ממאזן הפד שמתנפח והאם יש משמעות ליחס שבין מאזן הפד לבין התמ"ג האמריקאי?

"זה בדיוק כמו השאלה על הריבית. התשובה היא לא ולא. הפד יכול להמשיך ולהדפיס כסף כל עוד אין אינפלציה".

 

מה ההשלכות של הסדר חוב בקבוצת דלק על המשק? האם חוזה הגז צפוי להיפתח והאם נשלם פחות על החשמל?

"אירועי קבוצת דלק נוגעים ליחסים שבין נושי החברה לבין החברה, אנחנו לא רואים השפעה מאקרו כלכלית משמעותית של אירוע זה על המשק. לעניין חוזה חברת החשמל - מאגרי הגז, החברות המחזיקות בהם והחוזים אינם מושפעים באופן ישיר מהאירועים בדלק קבוצה או מהסדר חוב ככל שיהיה.

 

• אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות/פנסיוני ו/או התחייבות להשאת תשואה. האמור לעיל מסופק כשירות לקוראים ועלולים ליפול בו טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. פסגות לא תהיה אחראית לכל נזק ו/או הפסד שיגרמו משימוש באמור לעיל. פסגות עוסקת בשיווק השקעות ובשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולה זיקה למוצרים המנוהלים על ידה.

x