ועידת התחזיות
"בקבוצת עזריאלי אין פערים בשכר בין גברים לנשים"
יו"ר קבוצת עזריאלי דנה עזריאלי מספרת איך בתחילת דרכה היתה האישה היחידה בחדר, והיום במחצית מהתפקידים הבכירים בהנהלת מחזיקות נשים, ומסמנת את תחום ההשכרה ארוכת טווח כתחום הפעילות הבא של הקבוצה. על הקורונה: "אנשים גילו שלעבוד מהבית זה לא קל, ויחזרו למשרדים". על מס ירושה: "צריך גם גזר, לא רק מקל"
"כשהצטרפתי לקבוצת עזריאלי, לא היו נשים בקבוצה, למעט מזכירות או במחלקת הנהלת חשבונות, ורוב הזמן הייתי האישה היחידה בחדר". כך סיפרה יו"ר קבוצת עזריאלי דנה עזריאלי בראיון לעורכת "כלכליסט" גלית חמי בוועידת התחזיות של "כלכליסט".
- "כולם דיברו על מיתון כבד ביותר. בפועל, זה לא קרה"
- יו"ר נמל אשדוד: "אם ניתן שירות טוב - הלקוחות יישארו"
- "המצב מבחינת מיטות לנפש, תורים וזיהומים רע משהיה ב-1995"
"מאוד הערכתי ואהבתי את אבי, אבל כשהוא הקים את הקבוצה, הסביבה היתה גברית לחלוטין. כשהצטרפתי לקבוצה, אבי היה ביקורתי כלפיי בטענה שאני רגישה מידי. הוא ראה את התכונה הזאת אז כחיסרון וגם אני. היום בקבוצת עזריאלי ב-4 מתוך 8 התפקידים הבכירים בהנהלת הקבוצה מכהנות נשים, 3 מהן נשים שגדלו וצמחו מתוך הקבוצה ואני קידמתי אותן ואני גאה בזה מאוד. כשאני חושבת מה למדתי ב-7 השנים שאני מובילה את הקבוצה, זה שמה שהחשבתי פעם כחיסרון - העובדה שאני רגישה מידי, היום הוא אחד היתרונות הכי גדולים שלי באופן שאני מובילה את החברה. אני תמיד חושבת מה הצד השני חושב, מה עיקר ומה תפל, ולא כל הזמן חושבת מה לא, אלא מה כן".
את חושבת שכאישה בכירה בעולם העסקים, יש לך חובה מוסרית לדאוג לשוויון בין נשים לגברים?
"אם אני שוקלת לקדם עובד או עובדת, השאלה הראשונה היא אם הם עושים את התפקיד הכי טוב שאפשר, ואז אני אשמח לקדם את האישה ורואה את זה כזכות. מהלך אקטיבי שעשיתי זה לוודא שיש שוויון בשכר בין גברים לנשים, והיום אין בקבוצת עזריאלי הבדלים או פערים בשכר בין נשים לגברים ואני גאה בזה. איפה שאפשר לקבל החלטות ולעשות מהלכים אקטיביים, נורא חשוב לעשות אותם. קודם כל לדאוג לטובת העסק ומה הכי נכון לו, ואז אם אפשר לקדם נשים אז כן. אנחנו כבר מזמן לא רק חברת קניונים ומשרדים, ומתרחבים כל הזמן בעולמות כמו הדיור המוגן והדאטה סנטרס וזה לא קורה כי אני אישה שממתינה שמישהו ייתן לי צ'אנס, אלא בגלל שאני רואה הזדמנות ואני לוקחת אותה. כשאני הולכת הביתה אני כל הזמן חושבת מה אעשה למחרת יותר טוב".
בתקופה שאת מנהלת את החברה, שוויה הכפיל את עצמו משווי של 11 מיליארד שקל ל-24 מיליארד שקל היום. אבל אז הגיעה מגפת הקורונה שטילטלה כל אחד מתחומי פעילות החברה. מתי הבנתם שלא מדובר במשבר חולף קצר מועד, אלא משבר שמחייב תוכנית ארוכת טווח? ומה ישאיר המשבר בהמשך?
"עוד לפני הקורונה, אנחנו בקבוצה תמיד חשבנו על היום שאחרי בכל אחד מתחומי הפעילות של הקבוצה. בקניונים ידענו והיינו מוכנים לפלטפורמה של מסחר מקוון בשיתוף עם הסוחרים שלנו. בדיור מוגן, כשכולם דיברו על המגפה בבתי הדיור מוגן, אנחנו ידענו שהמגפה האמיתית היא הבדידות, ודאגנו שהדיירים שלנו לא יהיו לבד, שיהיו מוקפים בקהילה ושמרנו על הבריאות שלהם. והיום הקורונה חיזקה את התחום של הדיור המוגן כי כולם מבינים שאי אפשר שאנשים יהיו לבד. גם בתחום המשרדים, נכון שהרבה מהעובדים עברו לעבודה מהבית ואפילו שמחו מהשינוי בהתחלה, אבל אחרי פרק זמן גילינו שלא כל כך קל לעבוד מהבית ולשהות בבית המון זמן, והיינו שמחים להתלבש וללכת למשרד. אני מאמינה שאנשים פשוט יעברו למודל של יום אחד עבודה מהבית ובשאר ימי השבוע יעבדו מהמשרדים. וכך גם בתחום הדאטה סנטרס, גילינו כמה הענן שמאחסן עבורנו מידע הוא חזק וחשוב. שיפצנו את הקניונים בזמן הסגרים, וחשבנו כל הזמן איך נדאג לטראפיק הכי טוב עבור השוכרים שלנו כשהמסחר ייפתח ותהיה תחרות. היינו היחידים שהקמנו קרן של 100 מיליון שקל לטובת השוכרים שלנו בקניונים כדי לעזור להם. אני לא מכירה עוד חברה שעשתה את זה. אז הקורונה הראתה לשוכרים שלנו כמה אנחנו הוגנים".
מה התחום הבא שקבוצת עזריאלי מסמנת?
"דיור להשכרה ארוכת טווח הוא תחום שהקבוצה מפתחת. הקרקעות והדירות בישראל יקרות מאוד, ואין פה תרבות כמו בניו יורק למשל, של שוק שכירות מפותח ושל חברות שמנהלות דירות להשכרה ארוכת טווח ברמה גבוהה. במקום זה אנשים או בעלים של דירות, או גרים בשכירות ופוחדים שייאלצו לפנות את הדירה כי הבת של בעל הדירה חוזרת מחו"ל. אנשים לא חייבים להיות בעלים של דירה, בין אם הם צעירים ובין אם הם מבוגרים שכבר לא צריכים בית גדול. השינוי כבר מתרחש וגם אנחנו נמצאים בו. יש לנו כבר פרויקט להשכרה במודיעין, ויהיו לנו דירות להשכרה ארוכת טווח גם במגדל הספירלה בתל אביב שצמוד למרכז עזריאלי, וגם בפרויקט עזריאלי טאון הסמוך, ולאחרונה גם רכשנו את אברהם הוסטל ברחוב הרכבת בתל אביב".
מה דעתך על הטלת מס ירושה?
"כל מדינה תקבע את החוק שלה בעניין מס ירושה ואני אכבד כל חוק. אבל צריך להבין שבמדינות כמו ארה"ב מלבד מס ירושה, מעודדים גם תרומות באמצעות הטבות מס. יש גם גזר ולא רק מקל. וורן באפט וביל גייטס קיבלו המון הטבות מס, כדי להקים קרן פילנטרופיה עם המון כסף שחוזר לציבור. הם קיבלו הטבת מס אבל תרמו המון. ופה במדינת ישראל חסר הגזר ומדברים רק על המקל. יש המון רצון לתרום בישראל והטבות המס כדי שזה יקרה חסרות".