עולם הרפואה - הדור הבא
טכנולוגיות חדשות מאפשרות לגשר על המרחק בין הרופא לחולה באמצעות וידאו, לנהל מידע בקלות וליצור חווית אשפוז נעימה יותר. עכשיו רק צריך ליישם אותן כאן בישראל
טכנולוגיות חדשניות הפכו לחלק בלתי נפרד מכל היבט של חיינו, ולא פסחו גם על עולם הרפואה. את הטכנולוגיות הרפואיות אנו פוגשים כמעט בכל מקום
תפקידן של הטכנולוגיות הרפואיות הוא להפוך את חיי הרופאים והחולים לקלים יותר. טכנולוגיות אלו כוללות דימות חדשניות שיודעות להראות את הגידול הקטן ביותר, מערכות אלקטרוניות לניהול תיקי חולה, מערכות היודעות לקשור בין סימפטומים לדיאגנוזה (BI), טכנולוגיית תקשורת חכמה המאפשרת לספק שירות רפואי גם כאשר קיימות מגבלות מרחק גיאוגרפיות בין הרופא למטופל, ואפילו מערכות מולטימדיה בחדרי ניתוח לשדרוג התהליכים הכירורגיים.
אחת הטכנולוגיות המשפיעות ביותר על הדרך בה אנו חווים ועובדים היא ה-mobility. פתרונות אלחוטיים קיימים בשוק כבר זמן רב. עם זאת, רק בתקופה האחרונה החלו פתרונות שונים בתחום הרפואה להתבסס על יתרונות הטכנולוגיה. כך למשל אנו מוצאים היום שימושים וניסיון רב באפליקציות רפואיות כגון תיק רפואי, ניהול ציוד רפואי, מעקב חולים, מערכות התייעצות רפואית ועוד.
מגשרים על מרחקים
טכנולוגיה אחרת, אשר פתחה אפשרויות נוספות, היא ה-RFID, שמאפשרת מעקב ובקרה על אמצעים או על אנשים במרחב הקמפוס. טכנולוגיה זו מאפשרת לנצל את משאבי הארגון בצורה מיטבית, ולנהל וליעל תהליכים רפואיים בצורה קלה ופשוטה.
עולם ה-Telemedicine, לדוגמה, מבוסס על שימוש במידע אלקטרוני וטכנולוגיות תקשורת חכמה במטרה לספק שירות רפואי כאשר קיימות מגבלות מרחק גיאוגרפיות בין הרופא למטופל. אפליקציית "Telemedicine" משתמשת בטכנולוגיית וידאו-קונפרנס חכמה,באיכות גבוהה, בכדי לספק שירות זה לחולים אשר נמצאים רחוק ממרפאה, מבית החולים, או כייעוץ בין גורמים רלוונטיים בתחום.
כך יכול חולה מוגבל בתנועה לקבל טיפול ממומחה בבית חולים מרוחק, או לחלופין - קשישים בבתי אבות יכולים לקבל שירותים רפואיים איכותיים מבלי שיידרש מהם להתנייד לבדיקות בקופת החולים או בבית החולים.
טכנולוגיית ה-Collaboration מאפשרת, בנוסף לשיחת האודיו והווידאו, גם לקבל אינפורמציה חזותית על החולה, כגון קבלת אינדיקציות דופק הלב מרחוק,התבוננות בחלל האוזן על ידי מכשור מיוחד, והעברת הווידאו לרופא המרוחק כאילו היו באותו החדר.
מולטימדיה בחדר ניתוח
פריצת דרך טכנולוגית אחרת היא מערכת מולטימדיה חדשנית באיכות FULL HD שהותקנה במתחם חדרי הניתוח במרכז הרפואי שערי צדק. המערכת החדשה מאפשרת הצצה מרתקת אל הדרך שבה יבוצעו בעתיד הלא רחוק ניתוחים כירורגיים בישראל, תוך שימוש במיטב הטכנולוגיות. המערכת כוללת 15 מקורות וידאו (כגון מצלמת אנדוסקופ, מכשירי הדמיה, שיקוף-רנטגן, אולטראסאונד, מצלמות מנורת חדר ניתוח, מצלמות קסדת מנתחים, מיקרוסקופ).
המערכת מספקת שיחות ועידה בווידאו, מחשבים ליישומים שונים ומסכי מגע לשליטה מרוחקת על הציוד האנדוסקופי, לתפעול יישומי המחשוב של כל צוות חדר הניתוח ולשליטה על ציוד המולטימדיה וניתובי הוידאו.
באמצעות הטכנולוגיות, שודרגו התהליכים הכירורגיים כך שמתאפשרת צפייה במקור האנדוסקופ באיכות הגבוהה ביותר הקיימת היום מכל זווית אפשרית, ובמקביל ניתנת גישה ישירה ממוחשבת מחדר הניתוח לכל המידע הקיים בבית החולים. בנוסף ניתן לקיים ועידת וידאו ואודיו עם אתרים מרוחקים בכל מקום בתוך בית החולים או מחוצה לו, לצורכי היוועצות תחקור ולימוד או קבלת הנחיות כירורגיות. לאנשי הצוות בחדר הניתוח יש נגישות מידית למידע ושליטה, ניתוב תצוגות למסכים, וניתן לקיים תיעוד בווידיאו ואודיו של מהלך הניתוח על ידי מערך המצלמות רפואיות.
תחום נוסף, חשוב לא פחות, הוא חווית האשפוז. ידוע שחולה אשר נמצא בסביבה נעימה יבריא מהר יותר. היום כבר ניתן לראות ניצוצות ראשונים של עשייה בתחום, אך הדרך עוד ארוכה. בהתבסס על התשתיות הקיימות היום, כמעט בכל בית חולים בארץ, יכולים המטופלים לקבל שידורי טלוויזיה ותכנים איכותיים באמצעות טכנולוגיות IPTV או CAMPUS TV, ולגלוש באינטרנט מהיר, זאת באמצעות תשתיות אלחוטית חדשניות שאינן דורשות השקעות רבות ( באמצעות 3-4 התקנים כיסוי של כל בית חולים בישראל).
הטמעת הטכנולוגיות הללו וטכנולוגיות רפואיות נוספות יכולות להביא את מערכת הבריאות בישראל למקום אחר, טוב יותר. עתה נותר רק להתחיל לממש את חזון הטכנולוגיה הבריאותית גם בארץ.
הכותב הוא מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים