$
הייטק והון סיכון
ועידת המובייל ראש ידיעה

mobile 2013

"הפוטנציאל באפריקה עבור חברות ישראליות עומד על מיליארדים"

מיקי אדמון, מנהל מחלקת ההייטק במכון היצוא, הסביר בכנס Mobile 2013 מדוע כדאי לחברת ישראליות לשים לב למתרחש באפריקה - שוק חם ובשל עבורן. לצידו, סיפרו בכירי חברות שפעילות ביבשת על התחרות שלה עם סין

הדס שפר ואסף גלעד 17:0815.10.12
בין המושבים המרכזיים בכנס Mobile 2013 של "כלכליסט" ומכון היצוא בלט מושב Africa Calling, בנושא השקעות באפריקה. את המושב פתח מיקי אדמון, מנהל מחלקת ההייטק של מכון היצוא.

 

אדמון הציג את פעילות המכון באפריקה ואת הגורמים שהניעו אותו "להתחיל לפעול בשוק האפריקאי במטרה להביא לכך שיקבל תשומת לב מצד חברות". לפי הנתונים שהציג אדמון מספר מנויי המובייל באפריקה עומד על כ-700 מיליון מנויים. "סדר גודל הדומה למספר המנויים באירופה וכפול פי שניים ממספר המנויים בארה"ב. אחוז החדירה בשווקים המסורתיים מגיע ל-100% לעומת זאת באפריקה הוא עומד על 65% כך שפה אנחנו מצפים לגדילה".

 

פאנל Africa Calling בכנס Mobile 2013 פאנל Africa Calling בכנס Mobile 2013 צילום: אוראל כהן

 

אדמון הוסיף כי גם בהיבט של ההשקעה בציוד – היקף ההשקעה דומה להיקף שבאירופה. "בשנת 2009 הגיעה ההשקעה לסדר גודל של 11 מיליארד דולר כשפרסו את הדור השני", הוא אומר, "הנתונים האלה מצביעים על הפוטנציאל הגלום באפריקה".

 

אדמון הציג את המאפיינים הייחודיים לאפריקה כגון גודל האוכלוסייה, מספר מנויי הסלולאר והריכוז שלהם. "הגל הגדול של הצמיחה עתיד להתרחב", הוא מציין. "מאפיין ייחודי לאפריקה הוא ש-90% הם קווי סלולאר אלחוטיים. אין כמעט קווים נייחים, כלומר אפריקה דילגה על השלב הזה של הקו הנייח".

 

לדברי אדמון, עד 2015 לחצי מתושבי אפריקה יהיה סמארטפון. "גם בנושא האפליקציות יש התפתחויות באותו קצב מהיר", אמר. "אפריקה מובילה בתחום כמו המובייל פיימנט (ארנק הסלולארי ה"ש). דוגמה טובה לכך היא קניה שהנושא הזה של מובייל פיימנט פועל בהיקפים של 11% מהתל"ג - סדר גודל של 5 מיליארד דולר. 18 מיליון תושבים משתמשים בחשבון הסלולארי כחשבון הבנק שלהם".

 

מיקי אדמון, ראש תחום הייטק במכון היצוא מיקי אדמון, ראש תחום הייטק במכון היצוא צילום: נמרוד גליקמן

 

בין אפריקה לסין

 

מושב ההשקעות בנושא אפריקה נסוב בסופו של דבר על סין. צחי כהן, מנכ"ל חברת ההפצה פרוביז שמפיצה את מוצריהם של חברות הייטק ישראליות באפריקה, טען כי המלחמה מול החברות הסיניות בתחרות על השוק האפריקני קשה ביותר וכי בהשקעה ממשלתית קטנה ניתן יהיה להתגבר עליה. "אנחנו נלחמים מול הממשלה סינית על השוק האפריקני והמימון של סין פשוט גומר אותנו", אמר. "חברה ישראלית שהצליחה לחתום על אספקה של אשראי לתקופה של שלוש שנים לחברה אפריקאית לא תעמוד בתחרות מול חברה כמו הואוויי או ZTE הסיניות, שמעניקות אשראי לשבע שנים עם ריבית אפסית. זה פשוט מעיף אותך",אמר כהן.

 

צחי כהן, מנכ"ל פרוביז צחי כהן, מנכ"ל פרוביז צילום: נמרוד גליקמן

 

"נוסף על כך מדינות רבות באפריקה מנהלות חרם כלכלי על מדינות המערב, ולכן באופן טבעי הן פונות מזרחה, וכאן נכנסת סין בתנופה אדירה", אמר כהן. "הסינים מקימים משרדים בכל מדינה. הם דוברי אנגלית טובה והמוצרים שלהם השתפרו פלאים. לכן הייתי רוצה לראות את ממשלת ישראל מעורבת יותר במאמצי הייצוא לסין, מגיעה ליותר מדינות ביבשת , מסייעת במאמץ דיפלומטי ומסחרי, ומסייעת באספקת אשראי לחברות. לא מדובר במיליארדים, כך מה שצריך הוא עשרות מיליונים של דולרים שיביאו איתם הרבה יותר. זה ישתלם לנו מסחרית, אבל גם דיפלומטית- באצבעות נוספות באו"ם. ככה זה כשסין לוקחת את כל המגה-פרויקטים ביבשת".

 

מריאן כהן, מנהל חברת Mer Group הפעילה בהפצת תשתיות תקשורת באפריקה הסביר שהתחרות עם הסינים, וכן עם ההודים איננה תופעה חדשה, והיא מחריפה כבר חמש עשרה שנה. הוא גם מונה חממות של מדינות אירופיות שפעילות באפריקה במימון של 100%.

 

כהן ציין מספר מגמות שפוגעות בסינים כגון עליית מחירי הסחורות הסיניות והתייקרות כח העבודה, וכן סנטימנט שלילי של האפריקאים המקומיים כלפי הכח הכלכלי הסיני הגובר וכלפי המהגרים הסינים החדשים לאפריקה. "אני בטוח שהפוטנציאל הכלכלי באפריקה עבור חברות ישראליות עומד על מיליארדים, ומאמץ קטן באשראי ובביטוח ממשלתי שיסייע ליצואנים הישראלים יכול לעזור כאן", אמר.

 

טריטוריה עסקית מסוכנת

 

עירא פלטי, מנכ"ל ונשיא סרגון (Ceragon) הסביר ש"אפריקה היא טריטוריה עסקית מסוכנת. היא לא אירופה. ובמקום כזה סוגיית המימון לטווח בינוני וארוך היא מכרעת. אבל בארץ כשאתה בא לנסות ולהשיג ביטוח סיכוני סחר חוץ לאפריקה אתה חוזר בידיים ריקות. המדינה חייבת להבין את המבנה של עסקה באפריקה ולספק ביטוחי סחר חוץ ואשראי לחברות הישראליות שפועלות שם".

 

עירא פלטי, מנכ"ל ונשיא סרגון עירא פלטי, מנכ"ל ונשיא סרגון צילום: נמרוד גליקמן

 

בהתייחסו לצמיחה המרשימה בפריסת תשתיות תקשורת במזרח אפריקה אומר פלטי כי זו חוויה מדהימה לראות אפילו במדינות בהן התשתית הסלולרית מהדור השני כיצד השימוש בסלולר שונה כל כך ממה שאנחנו מכירים כאן. כפריים עושים כברת דרך עם ערימות של מזומנים, מטעינים את הטלפון שלהם ומשתמשים בו להעביר כסף אחד לשני ומשלמים איתו, כך שהטלפון מחליף את האשראי".

 

בהתייחס לנושא זה, אמר אפי דהן, מנהל פייפל באזור ישראל ואפריקה כי באפריקה כר נרחב לשירותי תשלומים באינטרנט ובסלולר. פייפל אף חברה לאחרונה לבנק הדרום אפריקני FMP וכעת היא חוברת לבנק בקניה בכדי לספק את שירותי פייפל במדינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x