שטייניץ: ישראל תחת התקפת סייבר חסרת תקדים
שר האוצר ביקר במערך ממשל זמין ובחן את התמודדותו עם ההתקפות. מנהל המערך סיפר ל"כלכליסט" כי צוות ממשל זמין פועל במתכונת חירום - וכי בשלב זה, רוב ההתקפות נועדו להשחית אתרים ולא למוטט מערכות ממשלתיות
- מה יקרה לשוק המניות אחרי מבצע עמוד ענן?
- אפליקציות תחת אש: איתור מקלטים, עזרה ראשונה וכיפת ברזל סלולרית
- אזעקת האמת של המשק הישראלי בדרך: ההשלכות הכלכליות של מבצע עמוד ענן
"מיום רביעי בלילה יש עלייה עצומה במתקפות של של פי כמה מאות", הוסיף שטיינץ. “מדובר בניסיון לפגוע בסמלי שלטון, להפיל את האתרים, להחדיר להם תכנים עויינים ולפגוע במידע ובשירות לציבור. עיקר המתקפה הוא על אתרי מערכות הביטחון השונות, ועל אתרים של סמלי שלטון כמו משרד ראש הממשלה, משרד החוץ, משרד האוצר ומיליוני מתקפות על בית הנשיא”.
לדברי שר האוצר כל המתקפות נהדפו בהצלחה, פרט למקרה אחד שבו שובשה פעילות אחד האתרים לכמה דקות. "עם זאת, הנחיתי להכין אתרים חלופיים לאתרים החיוניים ביותר בשעת חירום, כך שאם תהיה הפרעה או פגיעה משמעותית אנחנו מוכנים לגיבוי שיעלה תוך דקות ספורות”.
התקפות מתוחכמות מבעבר
הממונה על התקשוב הממשלתי, כרמלה אבנר, הוסיפה: “מתקפות בסדר גודל כזה לא חווינו עד היום. הגברנו את הנוכחות שלנו, הגדלנו את כמות האנשים שעובדים ואת כמות המנגונים לאיתור המתקפות השונות. עולם הסייבר הוא עולם בו אם אתה נשאר במקום - אתה הולך בו אחורה. המחויובות שלנו היא לפעול כל הזמן, להיות רגישים ולהגיב בצורה מהירה. זה אתגר לא פשוט”.
מנהל מערך ממשל זמין, אופיר בן אבי, סיפר בשיחה עם "כלכליסט" על המהלכים שנוקט ממשל זמין בעקבות המתקפות האחרונות. "הגבנו בשני מישורים", הוא אמר. "במישור המקוון הקשחנו את מערכות ההגנה בשני מעגלים: חיצוני, כלומר ספקיות אינטרנט, ופנימי, חדר השליטה והבקרה שלנו. במישור השני, מישור כוח האדם, עברנו למצב עבודה של משמרות מרובות והצוותים עובדים במתכונת חירום. אנשים עזבו את עבודת השגורה ועברו לטפל במתקפות”.
בן אבי ציין שהמתקפות כיום גדולות יותר ומורכבות מאלו שחוו המערכות בעת מבצע עופרת יצוקה או פרשת ה"מרמרה": “אנחנו בסדרי גודל הרבה יותר גדולים לעומת אירועים קודמים. המתקפות גם נעשות יותר ויותר מתוחכמות והתחכום עלה מדרגה".
התקפות השחתה, ללא פריצות בשלב זה
בן אבי ציין שלא זוהו בשלב זה ניסיונות לנצל את המצב כדי לבצע פריצות עומק משמעותיות. "אנחנו מפענחים את כל המתקפות ולומדים אותן", הוא אמר. "אני לא יכול לומר שיש מתקפות שרוכבות על הגל במטרה לגנוב מידע העיקר הוא שיבוש פעילות האתרים או ניסיון להשחיתם”.
בממשל זמין גם ביקשו לקדם את פעילותו של אתר darom.gov.il, שמרכז משלל גופים - פיקוד העורף, משרד האוצר, רשות המסים ועוד - את כל המידע הרלוונטי לאזרחים בעת מתקפה ואחריה. האתר הושק ביום ה' בבוקר, והוקם במיוחד בעקבות המתקפה מעזה. הוא זמין גם בגרסה שמותאמת לסמארטפונים ולטאבלטים.