2012 של אפל: הצרכן כבר לא מאמין בקסם
על אף השקות מוצלחות ונתוני מכירות מרשימים, ענקית האלקטרוניקה איבדה השנה את הילת החדשנות שאפיינה את מוצריה. המתחרות סגרו את הפער ואף עקפו אותה - ועתה יהיה על אפל להמציא עצמה מחדש כדי לכבוש את לב הצרכן
השנה המלאה הראשונה של אפל ללא מנהיגה, סטיב ג'ובס, הייתה שנה של הישגים והצלחות: החברה השיקה גרסאות חדשות לאייפד ולאייפון - ואת האייפד מיני, כולם הפכו לרבי-מכר.
- "אייטיונס של אפל תוכל להעיר את תעשיית המוזיקה הישראלית"
- אפל מכרה יותר מ-2 מיליון מכשירי אייפון 5 בסין בתוך שלושה ימים
- סיכום שנה בהייטק: פיטורים, קרנות במשבר, וסיוע ממשלתי מוגבל
על החגיגה העיבה ההשקה הכושלת של אפליקציית המפות ל-iOS, אבל המהלך והתגובות לו לא היו שונים בחריפותם מכישלונות בולטים קודמים של החברה - דוגמת פרשת אנטנה-גייט. התגובה המהירה של מנכ"ל אפל, טים קוק, שכללה התנצלות והמלצה על אפליקציות מיפוי אחרות, הרגיעה את הרוחות במהירות.
- הפעם, הקהל השתולל פחות. השקת האייפד מיני בטוקיו|צילום: בלומברג
- האייפד מיני, לצד אייפד 3. קטן יותר - כמענה לנקסוס 7 ולקינדל Fire HD|צילום: רפאל קאהאן
- אייפון 5 (משמאל), לצד האייפון 4S אותו ירש. לראשונה, מסך גדול יותר באייפון|צילום: אוראל כהן
- אפליקציית המפות של iOS 6. רמת פירוט נמוכה, טעויות גבהים וערים שלמות שהועתקו ממקומן
- טים קוק, מנכ"ל אפל|צילום: איי אף פי
לכאורה, עוד שנה מוצלחת ברצף של שנים מוצלחות. אבל אלו שעוקבים אחרי אפל מקרוב יודעים ש-2012 היתה חריגה מאוד והתאפיינה בין השאר, בתנודות חסרות פרופורציה במניית החברה - נסיקה מטורפת בתחילת השנה והתרסקות זהה בטירופה בסופה.
יתכן שבעתיד יסתכלו פרשני שוק הטכנולוגיה בעולם לאחור ויקבעו את 2012 כשנה בה נבלמה נסיקתה של אפל, זו שהחלה עם חזרת ג'ובס לחברה בשנות ה-90.
החברה איבדה את כתר החדשנות
כל עוד עמד ג'ובס בראש החברה נהנתה אפל משכבת הגנה, שדה עיוות המציאות המפורסם - שהפך את כל שעשתה ל"קסום", או לכל הפחות "מדהים". פעילות אפל ב-2012 דמתה לפעילותה בשנים קודמות, אבל בלי ג'ובס, השדרוגים הקבועים למוצרים הקיימים והשקות המוצרים החדשים כבר לא נהנו מאותה הילה נוצצת.
כל זה לא היה בעיה רצינית לולא המתחרות, ובראשן סמסונג עם סמארטפוני וטאבלטי גלקסי, גוגל ואמזון עם הנקסוס 7 והקינדל Fire HD הזולים, ואפילו נוקיה עם מכשירי ה-Lumia החדשים היו עושות עבודה טובה כל כך.
השנה, יותר מתמיד, הצליחו היצרניות השונות לסגור את הפער מול מכשירי אפל בכל הקשור לחומרה ולתוכנה - ואף לעקוף אותה במקרים מסוימים. זכורה לי במיוחד השקת הגלקסי S3 באביב שעבר, שההתרגשות והבאז שהתעוררו לפניה ולאחריה התחרו באלו שמעוררות השקות אפל.
ההצלחה המרשימה של המתחרות מחד, וחסרונו של ג'ובס על שדה עיוות המציאות שלו מאידך, יוצרים שילוב מסוכן מבחינת הענקית האמריקאית: תדמיתה כחברה החדשנית ביותר בשטח נסדקה. אפל היא כבר לא חדשנית יחידה בדורה, אלא בדרך להיות אחת מני רבות.
לכבוש מחדש את חובבי הגאדג'טים
המשך אותה הדרך בה צעדה החברה ב-2012 לא תספיק לה בשנים הבאות; כדי לשקם את מעמדה כמובילת החדשנות בעולם הטכנולוגיה יהיה על החברה לבצע כמה מהלכים משמעותיים. המוצרים האחרונים של אפל אמנם היו הצלחה בכל קנה מידה, אבל אפשר לשער שלאור קצב ההתפתחות של המתחרות ב-2013 הצרכנים כבר לא יסתפקו בשדרוגים מינוריים עד בינוניים.
אלו אולי הספיקו בתקופה בה ג'ובס עוד ניהל את העניינים, אבל עכשיו אפל צריכה לחזור ל-2007, להשקת האייפון שהדהימה את עולם הטכנולוגיה וגרמה לכל חובב גאג'טים לקפוץ מהתרגשות. אם 2012 הייתה מבחינת אפל שנת ההתבססות וההתייצבות בעידן פוסט-ג'ובס, 2013 צריכה להיות שנה הפריצה מחדש.
כעת מגיעה התקופה בה חייבת אפל להוכיח שלחברה ששינתה את תחום נגני המדיה הניידים, המציאה את הסמארטפון המודרני ויצרה במו ידיה את קטגוריית הטאבלט יש עדיין את מה שדרוש כדי להניע מהפכות דומות גם בעתיד.
אפל לא יכולה להרשות לעצמה עוד 2012
לחברה יש את הכלים לעשות זאת; ה-DNA שהשתיל בה סטיב ג'ובס עדיין שם והשינויים האחרונים של קוק - פיטורי סמנכ"ל התוכנה סקוט פורסטול והחלפתו בג'וני אייב, המעצב הראשי של החברה שאחראי לעיצוב האייפון, האייפד ושאר מוצרים מצליחים - מציבים אותה בעמדה טובה לבניית מוצרים חדשניים באמת.
אפשר רק לקוות שאפל תתאפס על עצמה כבר בתקופה הקרובה. כי אם 2013 תהיה זהה ל-2012, סביר מאוד שב-2014 כולנו נתעניין הרבה פחות בהשקת האייפון 7, והרבה יותר בזו של הגלקסי S5.