$
הסטארט-אפים המבטיחים 2013

1. Wix - האחראים על האינטרנט

וויקס הפכה לפלטפורמה הגדולה בעולם לבניית אתרים בזכות ההחלטה האמיצה לזנוח את טכנולוגיית הפלאש ולאמץ, כמעט ברגע האחרון, את HTML5. כעת המהלך הזה מציב אותה בשערי נאסד"ק - למרות שמייסדיה נחושים להשאיר אותה כאן

אסף גלעד 08:2115.04.13
ג'ולי לייק היא מארגנת מסיבות מקצועית מברוקלין. היא יודעת לארגן חתונות או "בייבי שאוארז", אבל גם משתדלת לגוון ולהפיק גם מסיבות בנוסח מקסיקני, חתונות בוהמייניות ואפילו חינה מרוקאית. חוץ מזה, לייק היא בחורה שמבינה דבר או שניים בעיצוב ויש לה חוש גרפי מפותח. זו אולי הסיבה שאת אתר האינטרנט של העסק שלה בחרה לעצב לבדה, במקום
לשלם אלפי דולרים למעצב גרפי. אבל כשהיא בחרה בפלטפורמה של Wix לבניית אתרים, ספק אם תיארה לעצמה שמדובר בחברה שפועלת מנמל תל אביב. ספק אם גם Bone Zappetit, חברה שמייצרת חטיפים אורגניים לכלבים ופתחה אתר וויקס, יודעת שמדובר בחברה ישראלית, וכמוה גם Bambino Box, חברה שמבטיחה לשלוח לאמהות מתנות בהפתעה בלי שיודעים מה מסתתר בתוכן.

 

50 הסטארט-אפים המבטיחים:

מקום 2 - Waze: דוהרת על הכביש הראשי

מקום 3 - IronSource: הורדות בע"מ

מקומות 10-4 - מפרסום בווידיאו ועד אבטחת בנקים

מקומות 20-11 - מציאת קרובי משפחה וטלפון וירטואלי

מה קרה לחברות המבטיחות של השנה שעברה?

"כל הנתונים עובדים לטובת ישראל"

המדען הראשי: לשמור על הפער החדשני

 

ובאמת, כשהאחים אבישי ונדב אברהמי ושותפם גיורא "גיג" קפלן ייסדו ב־2006 את וויקס - אז סטארט־אפ קטן בעליית גג ברחוב החשמונאים בתל אביב - הם לא חשבו שבתוך שש שנים היא תהפוך לפלטפורמת בניית אתרי האינטרנט הגדולה בעולם. בשנה האחרונה פתחה וויקס פער על פני מתחרותיה הבולטות Jimdo ,Wimbly ו־Webs.com, והפכה ליעד המרכזי והגדול באינטרנט עבור אנשים שרוצים להקים אתרי אינטרנט ולעצב אותם כרצונם. היא גדולה פי חמישה או שישה מהמתחרה הגדולה ביותר שלה, Jimdo, במספר המשתמשים הקיימים והמצטרפים בכל תקופת זמן. יותר מ־30 מיליון בעלי עסקים בעולם פתחו את אתר האינטרנט המקצועי שלהם באמצעותה, וקצב המצטרפים לשירות רק הולך ועולה, ובמרץ האחרון הגיע לשיא של 1.4 מיליון מצטרפים חדשים בחודש. רשימת הלקוחות כוללת בעלי עסקים קטנים, ובהם אמנים, מוזיקאים, מאמני כושר ומעצבים גרפיים, אבל גם כאלה שחיפשו קצת לצאת מהשגרה: חוקרי רוחות רפאים, פסיכולוגים לכלבים, מאלפי ינשופים ואפילו אדם שמשכיר את ראשו הקירח להצגת פרסומות. השנה החליטה גם ענקית המחשוב הטייוואנית Asus לבנות אתרים לכמה מחטיבותיה באמצעות וויקס, ובכך הפכה לחברה הגדולה ביותר שעשתה זאת עד כה.

 

ובאמת, בניית אתר בוויקס היא לא מלאכה מסובכת. לא צריך לדעת לתכנת ב־HTML, לא צריך להיות מעצב גאון. כמו בפאוור־פוינט, מדובר בגרירת עצמים פשוטה, שינוי רקעים וצבעים, ובחירת פונטים אלגנטיים. זה הכל. והמנכ"ל אבישי אברהמי שולף עוד קלף מנצח: האתרים שמיוצרים בוויקס עובדים בתאימות מלאה עם מנועי חיפוש כמו גוגל, בינג ויאהו. זה אומר שהאתרים לא רק נראים טוב, גם אפשר להגיע אליהם בקלות מכל מנוע חיפוש, מבלי להשקיע יותר מדי בקידום אתרים.

 

כמו ללכת לים

 

אברהמי רגיל להתהלך במשרדי החברה שלו בשורטס ובכפכפים. לכבוד צוות הצילום של "כלכליסט" הוא עבר לחולצה מכופתרת, אבל עבורו ועבור 400 העובדים במטה וויקס, ללכת לעבודה זה קצת כמו ללכת לים, או לפחות להגיע הכי קרוב אליו: המשרד צופה אל הנמל ואפשר לראות את הים כמעט מכל חדר בכל אחת מארבע וחצי הקומות בבניין (שהוא, בעצם, בניין המשרדים היחיד בנמל). האווירה היא בלתי רשמית בעליל: אפשר ואפילו רצוי להגיע בכפכפים, ואם יש לך כלב, אל תשאיר אותו סגור בבית - קח אותו איתך למשרדי וויקס ותוכל להוציא אותו לאוויר הנמל הצח פעם־פעמיים במהלך יום העבודה. כיום סופרים בחברה 40 כלבים שמגיעים למשרדיה בכל יום, ואפילו מנהלים עבורם בלוג (bit.ly/WixDogsBlog). יש גם גג נפלא עם דק, ומרפסות עישון בכל מקום בדמות מדרגות מילוט.

 

50 הסטארט-אפים המבטיחים

 


 

אברהמי יודע שאת הכחול הזה בעיניים, אור השמש שחודר, אפילו מסנוור מדי פעם במשרד, הוא לא ימצא בשום מקום. כי כשאברהמי החליט שמשאירים את וויקס בישראל, החלטה לא שגרתית בכלל עבור ענקית אינטרנט שפונה ללקוחות קצה, הוא ידע בדיוק למה. "כשגייסנו כסף מקרנות ההון סיכון, כמעט כל מי שדיבר איתנו אמר לנו שחברות מהסוג של וויקס, שמפתחות מוצר אינטרנטי למשתמש הקצה, לא יוכלו להצליח לאורך זמן מישראל, כי אין כאן את הכישורים ואת הידע לכך", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט". "מובן מאליו שחברות שעוסקות בליבת האינטרנט, כמו תחום בניית האתרים, צריכות להיות חשופות מאוד לטכנולוגיה הכי עכשווית, כמו למשל HTML5, שהסטנדרט שלו עדיין נכתב. אבל אנחנו החלטנו אחרת: אמרנו שאנחנו עושים את הכל מישראל. זה אומר שההנהלה כאן, השיווק כאן, עיצוב ממשק המשתמש כאן. ואנחנו החלטנו שאנחנו עושים את זה ככה בכל מחיר, או שנגווע תוך כדי העשייה הזאת.

 

עובדי וויקס על גג משרדי החברה בנמל תל אביב. בוחנים הנפקה לפי שווי של 300–400 מיליון דולר עובדי וויקס על גג משרדי החברה בנמל תל אביב. בוחנים הנפקה לפי שווי של 300–400 מיליון דולר צילום: עמית שעל

 

"כיוון שישראל בנויה על חברות שיודעות למכור בעיקר לארגונים, חסרו לנו פה רבים מהכישורים, ולשם כך היינו צריכים להביא ידע מעמק הסיליקון. הטסנו לכאן מומחים ומרצים שסייעו לנו לסגור את הפער. היום אני יכול לומר שיש כאן תעשייה שמורכבת מחברות כמונו או כמו Fiverr, למשל, שהוכיחו שאפשר לעשות את זה מישראל. היום אפשר כבר לומר שיש כאן ידע אמיתי שיודע להגיע לבד למשתמשי קצה, שיש כאן גם מפתחים ומעצבים שיודעים לארוז מוצר, לייצר את התוכן האיכותי ואת החוויה שמאפשרת לחברות ישראליות להצליח מול הצרכן הפרטי, ולא רק מול החברות הגדולות, מה שמחייב תהליך מכירה ארוך".

 

נדב (מימין) ואבישי אברהמי. נלחמים על העובדים מול ענקיות אמריקאיות כמו פייסבוק נדב (מימין) ואבישי אברהמי. נלחמים על העובדים מול ענקיות אמריקאיות כמו פייסבוק צילום: עמית שעל

 

ההימור נגד פלאש הצליח

 

הצמיחה האדירה של וויקס לא באה לה בקלות. עד מרץ 2012, היום שבו עברה וויקס מטכנולוגיית פלאש לטכנולוגיה החדשה והמקובלת כיום של HTML5, קשה היה לדעת אם וויקס תצליח ותהפוך לענקית בתחומה, או שתסיים כמו ענק שנכשל ברגליו ונופל. היתרון ב־HTML5 על פני מתחריה הוא העובדה שאפשר לפתוח אתר הבנוי באמצעותה הן ממחשבים אישיים והן מסמארטפונים בעלי דפדפן.

 

וויקס הוקמה בשנה שבה הפלאש, אז טכנולוגיה פופולרית לעיצוב אתרים, חגגה בכל מקום. גוגל רכשה את יוטיוב בגלל השילוב המוצלח של טכנולוגיית הפלאש הדינמית שאפשרה עושר של תמונות, אנימציות וסרטוני וידיאו בכל ממשק. אבל המגמה השתנתה עם השקת האייפון, שהפך למחשב הראשון בעולם שלא הריץ פלאש. וויקס נאלצה לחבור אל הזרם, אפילו יחסית באיחור, מכיוון שהיתה חייבת להבטיח ללקוחותיה שלפחות 90% מהדפדפנים בעולם מסוגלים לתמוך בטכנולוגיה החדשנית של HTML5 לפני שהיא משיקה מנוע שכזה — קו שנחצה לראשונה רק במרץ 2012, אחרי שנה וחצי של עבודה. "בתוך חודש מאז השקת מנוע בניית האתרים ב־HTML5 צמחנו בקצב גבוה כזה, שמספרי האתרים שנבנו באמצעות הטכנולוגיה החדשה היה גדול מזה של הטכנולוגיה הישנה", אומר אברהמי.

 

אחרי שגבר על המתחרים, מתפנה אברהמי למלחמה על העובד הישראלי. "זו מלחמה יומיומית", הוא אומר. "על כל מתכנת שיש חסרים תשעה, וכדי להשיג מתכנתים טובים יש לא פחות ממלחמה עבור כל חברה. וויקס ממוקמת היטב כי אצלנו מייצרים מוצר שמגיע לכ־30 מיליון משתמשי קצה בכל העולם, אבל אנחנו מרגישים היטב את הכניסה של החברות הזרות לכאן. חברות ענק כמו פייסבוק, שמגיעות לכאן ומציעות חבילות יפות לעובדים ישראלים כדי להעביר אותם לחו"ל - זה משהו שבהחלט מרגישים במלחמה על עובדים טובים. כשאתה גדל בקצב נורמלי זה סביר, אבל כשחברה כמו שלנו רוצה לגייס ברגע זה 50 עובדים, המצב הופך לקשה".

 

כשהקימו את החברה, אברהמי ושותפיו יצאו לדרך ללא רעיון ממשי. בעצם, היו להם 17 רעיונות שונים, אבל הם פסלו אותם אחד אחרי השני בתהליך סיעור מוחות מסודר, ונותרו עם כמה סימני שאלה. את הכיוון נתן האח נדב, שעבד כמפתח

אתרים עצמאי ופיתח שפת תוכנה שמזכירה את הרעיון שבבסיס וויקס. המודל הכלכלי שממנו מכניסה וויקס עשרות מיליוני דולרים בשנה, לפי הערכה, הוא מודל פרימיום: הקמת אתר חדש נעשית בחינם, אבל צריכה של מוצרים משלימים - למשל, הפעלת דומיין עצמאי - שמאפשרת למשוך אל אתר האינטרנט של העסק יישומים כמו אינסטגרם, שופיפיי, טאמבלר ובלוגר.

 

בוויקס מקווים שמפתחים חיצוניים וחברות מסחריות יעשירו את מגוון האפליקציות העסקיות - מה שמצד אחד יגדיל את מספר היישומים שעסקים יוכלו לשלב באתריהם, ומצד שני יגדיל את ההכנסות מאפליקציות, הן למפתחים והן לוויקס. חנות האפליקציות של וויקס הופכת אותה, לראשונה, מחברה שעוסקת אך ורק בבניית אתרים של חברות אחרות לחברה שמספקת סל פתרונות כולל לעסקים שנמצאים בלאו הכי במעבר לענן. אסטרטגיה כזו הופכת חברה ממוצעת לחברה של מיליארדים. וויקס, שכבר כיום נחשבת לאחת מחברות הסטארט־אפ הישראליות הגדולות, נמצאת כמעט בחצי הדרך לשם: לאחרונה נודע כי היא בוחנת הנפקה שבמסגרתה היא מעוניינת לגייס 75 מיליון דולר, לפי שווי של 300–400 מיליון דולר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x